Efectul dosarului Fenechiu asupra lui Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 20:58
5667 citiri
Efectul dosarului Fenechiu asupra lui Antonescu (Opinii)

Pana ca unda de soc dinspre Relu Fenechiu sa il atinga pe liderul liberalilor, Crin Antonescu, aflat peste mari si tari in momentul pronuntarii sentintei in dosarul "Transformatorul", condamnarea fostului (deja) ministru al Transporturilui loveste in momentul de fata in plin pe Victor Ponta.

Presedintele PSD a fost cel care l-a acceptat in Cabinetul sau si care nu s-a opus public in niciun fel numirii sale - desi Fenechiu era trimis in judecata inca din iunie 2012, cu sase luni inainte de numirea sa in cel de-al doilea Guvern Ponta din decembrie.

Relu Fenechiu este o premiera pentru Romania, fiind primul ministru in functie care este condamnat la inchisoare cu executare. Decizia judecatorilor nu este definitiva, insa liberalul a trebuit sa isi dea demisia din Guvern si va astepta sentinta definitiva departe de centrul politicii.

Iar daca nu cumva aceasta va fi total opusa sentintei judecatorilor de la Inalta Curte, care l-au condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, Relu se transforma intr-un bolovan care ii va indoi gatul lui Crin Antonescu anul care vine.

Pana la alegerile prezidentiale, insa, Victor Ponta are de dat cateva explicatii dincolo de cele pe care le-a furnizat deja "nu imi pare rau ca l-am numit, imi pare rau ca il pierd". Declaratiile premierului merg pe principiul eficientei si profitului dincolo de orice morala, ca si cum daca un ministru este eficient, ii este iertat orice, chiar si compromiterea sanselor Romaniei de a intra in spatiul Schengen.

Nu ca acceptarea noastra in spatiul Schengen a stat in prezenta lui Fenechiu in Guvern, dar lejeritatea cu care a fost numit, pastrat si aparat de liderii USL pana in momentul condamnarii dezvaluie multe lucruri din culise coalitiei de guvernare.

Spune cate ceva despre importanta pe care o capatase Fenechiu in PNL si ascendentul sau asupra lui Crin Antonescu, dar in acelasi timp exprima si raportul real de forte din interiorul USL, stiut fiind faptul ca lui Victor Ponta nu i-a suras deloc propunerea liberalilor.

Si totusi, l-a numit, l-a pastrat in ciuda criticilor explicite facute de CE in ultimul raport MCV pe justitie si, dupa condamnare, este si regretat.

Aceasta sfidare a cutumelor si standardelor UE in materie de justitie poate fi efectul unei strategii prin care, putem usor sa ne imaginam, s-a incercat spalarea lui Relu Fenechiu in Justitie.

Victor Ponta si Crin Antonescu sunt in egala masura, in acest punct, de complici si vinovati pentru precedentul pe care l-au provocat. Cu diferenta ca Ponta va plati imediat, in timp Crin va deconta "petele" Fenechiu si Becali din dosarul de candidat prezidential anul care vine.

Dar chiar si daca Antonescu nu va ajunge presedinte taman din cauza acestor strategii compromitatoare, tot deciziile premierului au fost cele care au facut posibila aceasta trista premiera nationala.

Relu Fenechiu este cea mai importanta lovitura pe care o incaseaza USL. Una care poate avea ca efect chiar si destramarea uniunii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Fenechiu condamnat inchisoare, #Fenechiu rupere USL , #Crin Antonescu