Ziare.com

Fenechiu, despre esecul privatizarii CFR Marfa: Nu pot indica un vinovat. Statul nu va plati despagubiri

de Constantin Pescaru
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:53

   

Fenechiu, despre esecul privatizarii CFR Marfa: Nu pot indica un vinovat. Statul nu va plati despagubiri
Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, marti, ca nu poate indica un vinovat pentru esecul privatizarii CFR Marfa.

"Exista o ordonanta care stabileste niste masuri financiare in ceea ce priveste relatia dintre CFR Calatori, Infrastructura si Marfa, consider ca ordonanta trebuie mentinuta si daca ii punem in carca datoriile istorice va trebui sa lichidam societatea si nu ne dorim asta.

Atat cat am analizat eu din exterior ce s-a intamplat dupa ce am plecat de la minister, ministerul si-a indeplinit toate obligatiile. De cand eram ministru, am notificat finantatorii externi si interni pentru a transfera finantarile catre un actionar privat.

GFR nu s-a retras, s-a constatat imposibilitatea continuarii procesului", a declarat Relu Fenechiu.

Schema de conversie a datoriei in actiuni aprobata prin ordonanta de urgenta, in iunie, urmareste "o echilibrare economico-financiara" a CFR Marfa in vederea cresterii atractivitatii la privatizare, iar caracterul de urgenta al ordonantei este generat de necesitatea de a indeplini obiectivele asumate prin intelegerile cu Fondul Monetar International.

In baza ordonantei, CFR Marfa a preluat datoria in cuantum de 127,4 milioane lei pe care CFR SA o are de achitat catre ANAF. Ca urmare a preluarii datoriei, ANAF a descarcat CFR SA de aceasta plata, iar datoria CFR Marfa fata de CFR SA a fost astfel stinsa partial.

In acelasi timp, insa, toate datoriile principale si penalitatile acumulate de CFR Marfa au fost la randul lor stinse, prin conversie in actiuni.

Fenechiu: Nu vreau sa indic un vinovat, nu vom plati despagubiri

Relu Fenechiu a aratat ca nu vrea sa indice un vinovat pentru acest esec, mentionand ca cei care au contestat procesul de privatizare, adica companiile Transferoviar si OmniTrax, care s-au retras din cursa, au pierdut procesul in instanta.

"Exista cateva clauze suspensive, deocamdata GFR si-a manifestat oral dorinta de a face public contractul, daca se va da in scris, el va fi facut public maine. L-am recitit azi cu mare atentie.

Nu discutam de despagubiri platite de statul roman. Iar daca se constata ca nu din culpa GFR privatizarea a esuat, atunci nu avem cum sa ii luam banii omului", a adaugat Relu Fenechiu.

Privatizarea CFR Marfa, esuata

Privatizarea CFR Marfa a esuat, luni, dupa ce nu au fost indeplinite conditiile de privatizare. Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), castigatorul licitatiei, a declarat ca i s-a comunicat ca nu este posibil sa fie facuta plata si finalizata tranzactia.

Privatizarea CFR Marfa, esuata - Gruia Stoica: Am fost informati ca nu se poate finaliza tranzactia

"Am fost astazi (luni - n.red.) chemati la Ministerul Transporturilor pentru a fi informati de catre Comisia de Privatizare ca nu putem fi invitati sa platim restul de bani pentru pachetul de 51% din CFR Marfa, pentru ca nu au fost indeplinite conditiile suspensive ale contractului de privatizare.

Unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea structurii actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu avea timpul necesar pentru a-si da avizul. In aceste conditii, am fost convocati sa luam la cunostinta imposibilitatea finalizarii privatizarii", a declarat patroul GFR, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In comunicat se mai arata ca nu au fost indeplinite doua dintre conditiile de care depindea procedura de privatizare, astfel ca GFR, castigatorul licitatiei, nu poate fi invitat la finalizarea privatizarii.

"Cum nu s-a ajuns la momentul finalizarii, contractul se desfiinteaza de drept la finalul zilei, iar cumparatorul, Grup Feroviar Roman, nu are baza legala sa achite diferenta de pret", adauga comunicatul.

Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor sustine ca si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare cu CFR Marfa.

"Noi am facut demersurile pentru prelungirea termenului privind finalizarea privatizarii CFR Marfa, insa nu noi trebuia sa aprobam prelungirea. Conversia datoriei in actiuni a fost realizata, in acest sens existand si o Ordonanta de Urgenta. Noi ne-am indeplinit toate obligatiile contractuale", au declarat surse din minister

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 612 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fenechiu trebuie facut foaie de hartie , pus in pioneze

si pe urma trebuie "ascultat" ! pana atunci trebuie sa-l ascultam pe marele nostru povestitor Vanghelie !

 

Fenechiu, pensula si transformatorul! Marile clasice ale reusitelor

uslamice! Cata poezie, cata imaginatie...
Te si cutremuri cateodata.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor