Condamnarea lui Fenechiu, in atentia presei straine - o publicatie din Elvetia il confunda cu Ponta

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 22:34
3957 citiri
Condamnarea lui Fenechiu, in atentia presei straine - o publicatie din Elvetia il confunda cu Ponta

Condamnarea la inchisoare a fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a ajuns si in atentia presei straine, agentiile Reuters sau AFP relatand pe larg despre acest subiect, in timp ce o publicatie din Elvetia il confunda pe liberal cu prim-ministrul Victor Ponta.

"Romania il condamna la inchisoare pe ministrul Transporturilor, pentru mita", titreaza Reuters, Fenechiu fiind condamnat de fapt pentru complicitate la abuz in serviciu.

Sursa citata continua, apreciind ca ministrul Transporturilor a primit cinci ani de inchisoare pentru coruptie, devenind astfel primul ministru roman condamnat in perioada mandatului.

Cazul, cu care Romania spera ca va arata Uniunii Europene ca trateaza cu seriozitate lupta impotriva coruptiei, dateaza de aproape un deceniu, mai scrie Reuters.

Lipsa de progrese in combaterea coruptiei si a crimei organizate in Romania si Bulgaria a dus la monitorizarea stricta a ambelor tari de la intrarea in UE, in anul 2007, dar si interzicerea aderarii la spatiul Schengen.

Deutsche Welle noteaza ca procesul lui Fenechiu a fost monitorizat de Comisia Europeana, care a facut presiuni asupra autoritatilor de la Bucuresti in ce priveste combaterea coruptiei.

Agentia AFP, citata de Global Post, scrie ca procesul a fost monitorizat de Comisia Europeana, care a cerut de mai multe ori ministrilor romani sa demisioneze daca fac obiectul vreunei investigatii.

In schimb, saptamanalul elvetian de limba franceza L'Hebdo titreaza "Coruptie: Un ministru condamnat la cinci ani de inchisoare in Romania", sub care apare o poza care il infatiseaza pe prim-ministrul Victor Ponta.

Sursa citata aminteste cererea Comisiei Europene, care in ultimul sau raport cu privire la justitia din Rimania, a criticat in mod deosebit prezenta, in cadrul Guvernului de centru-stanga, a unor ministri aflati sub o ancheta penala.

Nu in ultimul rand, ambasadorul olandez la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a scris, pe contul sau de Twitter, despre condamnarea la inchisoare a lui Fenechiu.

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, vineri, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Magistratii l-au gasit vinovat pe ministrul Transporturilor de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata. Decizia nu este definitiva.

Este pentru prima data in istoria Romaniei cand Inalta Curte de Casatie si Justitie pronunta o hotarare de condamnare a unui ministru in functie. Avocatii lui Fenechiu au anuntat ca vor face recurs.

Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul de revocare din functie a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu. Totodata, seful statului a semnat si decretul pentru desemnarea prim-ministrului Victor Ponta ca ministru interimar al Transporturilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#prese externa condamnare Fenechiu, #Fenechiu condamnat inchisoare, #Fenechiu demisie Transporturi , #inchisoare