Cum putea scapa Fenechiu. Si cum scapa altii (Opinii)

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:07
6798 citiri
Cum putea scapa Fenechiu. Si cum scapa altii (Opinii)

La scurt timp dupa condamnarea lui Relu Fenechiu, mi-am dat seama de ceva. Omul asta putea sa scape foarte usor de inchisoare. Sau macar putea sa prelungeasca mult, mult timp durata procesului.

Am putea spune chiar ca pe Relu Fenechiu l-a doborat mai degraba setea de putere politica.

Fostul ministru al Transporturilor putea alege o solutie mult mai simpla, chiar daca rusinoasa, aplicata de Dan Voiculescu. O solutie care e o tragedie pentru statul de drept din Romania, prin simplul fapt ca exista aceasta posibilitate.

Relu Fenechiu putea sa demisioneze din Parlament. Nu doar ca procesul, in loc sa aiba o solutie iminenta, se prelungea, dar sansele lui sa scape cresteau substantial. Competenta de judecata ar fi apartinut unei instante inferioare, nu Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde decizia ar fi putut fi cu totul alta.

Nu vreau sa spun ca judecatorii de la instantele inferioare sunt corupti. Nu, sunt foarte multi oameni corecti. Doar ca sunt sanse mai mari ca pe acolo sa faci aranjamente sau sa castigi folosindu-te de o mai slaba pregatire a magistratilor.

Poate naivii nu stiu, dar in provincie, de foarte multe ori, procurorii si judecatorii fac parte din "casta conducatoare", alaturi de politicieni. Sunt prieteni cu ei, inruditi cu ei, parteneri de afaceri cu ei sau sunt pur si simplu pe statul lor de plata.

Sa nu fim ipocriti, cam asa e. De asta multi politicieni scapa in instantele inferioare, daca ne gandim la cei care nu sunt in Parlament.

Dan Voiculescu stia lucrul asta foarte bine cand a demisionat. Au mai fost si altii, de la alte partide, precum Olosz Gergely de la UDMR.

Uite ce scrie in Constitutie, referitor la parlamentari si ICCJ.

ARTICOLUL 72

(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Acest lucru mi se pare corect. Partea incorecta, rusinoasa, mizerabila e ca nu se spune si ca, daca ai ajuns sa fii judecat de ICCJ, nu trebuie sa scapi printr-o demisie din Parlament, ca trebuie ca tot ICCJ sa ia o decizie.

Lucrul asta ar trebui rezolvat in Constitutie. Nu stiu insa daca lucrurile merg in cea mai buna directie, in primul rand pentru ca s-a scos prevederea conform careia urmarirea penala si trimiterea in judecata a parlamentarilor se face doar de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar judecata de catre Inalta Curte.

Se face degrevarea, a fost explicatia. Sigur. Problema e ca se degreveaza si procurorii aia "rai', si instanta de judecata. Foarte convenabil pentru parlamentari, nu?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#parlamentari demisie ICCJ, #condamnare Relu Fenechiu , #inchisoare