Fenechiu, despre banii negri din campanii, revenirea in politica si conditiile din inchisoare

Luni, 02 Martie 2015, ora 14:52
5141 citiri
Fenechiu, despre banii negri din campanii, revenirea in politica si conditiile din inchisoare
Foto: Ziare.com

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, recent transferat de la Penitenciarul Iasi la cel din Vaslui, povesteste viata traita in primul an al pedepsei executate in inchisoarea ieseana.

"In camera si in baie era curat pentru ca spalam zilnic, dar asta nu s-a datorat administratiei penitenciarului. Intre cei cu care am stat in camera au fost homosexuali si detinuti condamnati pentru sex cu minori", a povestit fostul ministru, intr-un interviu acordat NewsPro.

Relu Fenechiu, transferat la cea mai moderna inchisoare din Romania: De ce drepturi se va bucura

Acesta relateaza si cum era camera in care a fost inchis, dar si cum si-a renovat baia si jumatate din incapere.

"Am fost cazat intr-o camera din penitenciar, intr-un corp in care sunt cazati detinutii de la maxima siguranta, din arest preventiv si regim inchis. Camera era exact la fel ca celelalte 90 din acest corp. Am dormit in aceleasi paturi ruginite, provenite din dezafectari ale unitatilor militare, am avut aceleasi geamuri care nu se inchid si acelasi fel de baie infecta, cu WC turcesc si chiuveta ruginita.

Apa calda am avut doar 2 ore pe saptamana, iar mancare a fost aceeasi pentru toata lumea. Dupa vreo sase luni, mi s-au dat o galeata de var si un litru de vopsea. Am vopsit eu baia si am varuit jumatate din camera (pentru nu mi-a ajuns varul) ", mai spune Relu Fenechiu.

Fenechiu ii scrie lui Iohannis, din puscarie: Credeti ca voi mai avea sansa la o judecata dreapta? (Video)

Fostul deputat PNL afirma ca n-a primit invoire, desi avea dreptul, si nici nu i s-a permis sa repare televizoare, pentru a i se reduce pedeapsa.

"In mai bine de un an, nu am beneficiat de nicio invoire (desi legea permitea pana la 15 zile), mi-au fost respinse cereri de a-mi vedea copilul fara dispozitiv de siguranta intre noi sau de a repara televizoare pentru a-mi reduce pedeapsa", a mai explicat fostul ministru al Turismului.

Acesta a vorbit si despre subiectul folosirii banilor negri in campaniile electorale, aratand ca de astfel de campanii au beneficiat "aproape toti politicienii".

"O problema care trebuie rezolvata o reprezinta finantarea campaniei electorale. In 2013 (2012 si 2014 - n.red.), cand a fost condamnat Adrian Nastase, am spus ca toate partidele folosesc bani negri in campaniile electorale. Am fost apostrofat si de colegi, si de adversarii politici. Ultima perioada arata ca am avut dreptate. Iar, daca DNA continua, veti vedea si valorile reale la care ajungeau unele campanii.

Cu privire la finantarea campaniilor, cativa vor fi prinsi, dar marea majoritate nu. De campaniile facute pe bani negri au beneficiat, insa, aproape toti politicienii. Domnul Klaus Iohannis a spus 'punct si de la capat'. Cred ca asta nu vrea sa insemne ca cei care au fost prinsi sa plateasca, iar cei care au scapat sunt buni scapati?!", a mai spus Relu Fenechiu.

Nu in ultimul rand, intrebat daca intentioneaza sa se intoarca in politica sau in administratie, dupa ce va fi eliberat, fostul deputat PNL a precizat: "Ma voi intoarce in politica dupa ce voi dovedi ca am fost condamnat in urma unei erori judiciare. Pana nu se va intampla acest lucru, nu o voi face".

De asemenea, intrebat si daca a fost vizitat in inchisoare de vreun fost coleg din Guvern, fostul ministru al Transporturilor a raspuns: "Am fost vizitat de mai multi colegi din Guvern si Parlament, carora le multumesc. Le multumesc si celor care au dorit sa ma viziteze si i-am refuzat".

Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul Transformatorul - a executat putin mai mult de o cincime

Pe 28 februarie, Relu Fenechiu si fratele acestuia, Lucian, condamnati la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", au fost transferati de la Penitenciarul Iasi la Penitenciarul Vaslui.

Fostul ministru al Transportului a fost transferat odata cu schimbarea regimului de detentie, din inchis in semideschis, in conditiile in care cei doi au ispasit o cincime din pedeapsa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut, pe 30 ianuarie 2014, pedeapsa dispusa pe 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul fostului ministru si deputat PNL, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta avand de executat cinci ani de inchisoare. La aceeasi pedeapsa a fost condamnat si fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu.

Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Relu Fenechiu inchisoare, #Fenechiu conditii inchisoare, #Fenechiu penitenciar Vaslui , #inchisoare