Fenechiu mai asteapta sentinta in dosarul Transformatorul - Judecatorii au ramas in pronuntare

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 19:37
7949 citiri
Fenechiu mai asteapta sentinta in dosarul Transformatorul - Judecatorii au ramas in pronuntare
Foto: Evenimentul Zilei

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu nu va afla marti verdictul in dosarul Transformatorul, in care este acuzat de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata.

Audierile s-au incheiat, iar instanta a ramas in pronuntare cu privire la admiterea sau respingerea probelor propuse de aparatorii inculpatilor: expertive si audierea unor martori.

Judecatorii nu au precizat cand va fi urmatorul termen de judecata, precizand ca "veti afla din condica", potrivit Evenimentul Zilei.

Verdictul care urmeaza sa fie pronunat de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiv.

La termenul de astazi au fost programate audieri de martori si pledoariile finale.La termenul anterior magistratii au cerut ca astazi sa dea declaratii toti inculpatii.

Decizia in prima instanta a fost pronuntata la data de 12 iulie 2012, cand Relu Fenechiu, pe atunci ministru al Transporturilor in Guvernul Ponta, a aflat ca este condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. A fost pentru prima data in istoria Romaniei cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat o hotarare de condamnare a unui ministru in functie. In scurt timp, Fenechiu si-a pierdut locul in Guvern.

Vicepresedintele PNL a negat tot timpul acuzatiile aduse si a anuntat ca nu se va retrage din viata politica deoarece nu se simte vinovat. Avocatii sai au facut recurs, la fel ca si procurorii DNA care au cerut sporirea pedepsei la 15 ani de inchisoare, iar Inalta Curte a dat verdictul final marti.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut sub numele "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. La operatiuni a fost complice fosta conducere a institutiei, dar si fratele demnitarului, Lucian Fenechiu.

Faptele au fost comise pe vremea cand Relu Fenechiu era actionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi si SC Tehnorom SRL Iasi. Liderul liberal a fost acuzat de procurori ca a cumparat de la Dragos Stanescu, un lider al rromilor din comuna Grajduri, intre 2002 si 2005, transformatoare fabricate in anii '70. Transformatoarele erau achizitionate la pret de fier vechi de catre bulibasa, care strangea dispozitivele din toata tara.

Marturii incriminatorii pentru Relu Fenechiu in dosarul Transformatorul

In calitatea sa de administrator al firmei mentionate, Fenechiu ar fi vopsit si ar fi vandut transformatoare la Electrica Moldova. Pe langa transformatoare din anii '70-'80, revopsite, Relu Fenechiu mai vindea si intrerupatoare din anii '60-'70.

In acelasi dosar a mai fost condamnat in prima instanta si fratele deputatului PNL, Lucian Fenechiu, care a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare. Alte pedepse au mai primit Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, si Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005. Acestia au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

De asemenea, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, 6.327.390 lei, reprezentand daune materiale.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Fenechiu condamnat Transformatorul, #Relu Fenechiu inchisoare, #Fenechiu condamnare Transformatorul , #inchisoare