Fenechiu: Bunastarea economica se va resimti in buzunare in 2014

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 13:48
2139 citiri
Fenechiu: Bunastarea economica se va resimti in buzunare in 2014

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, duminica, ca Romania nu are cea mai buna situatie economica, dar este convins ca oamenii vor simti o imbunatatire semnificativa anul viitor.

"Cred cu tarie ca ceea ce incearca actualul guvern sa faca va aduce Romania in situatia in care la inceputul anului viitor se va vedea si in buzunarele oamenilor o crestere reala. Cel mai important lucru pe care trebuie si avem obligatia sa-l facem astazi este acela de a atrage cat mai repede, de a aduce fondurile europene in Romania. Sunt atat de multi bani care vin gratis si sunt bani care raman in marea lor majoritate in economia reala, incat putem cu siguranta sa se vada o crestere reala in buzunarul oamenilor", a spus ministrul la Pro TV.

El considera ca statul trebuie sa obtina performanta cu companiile din subordine si a salutat cerinta Comisiei Europene de a punea in fruntea lor un management profesionist.

Fenechiu a mai spus ca Programul Operational Sectorial de Transport, gestionat de ministerul Transporturilor, are in prezent rata cea mai redusa de absorbtie, dar se angajeaza ca pana la finele exercitiului financiar, rata sa fie cea mai ridicata dintre toate programele sectoriale.

Metroul ar putea fi finantat din fonduri europene

Ministrul a precizat ca metroul ar putea intra in programul de finantare din fonduri europene si ca Magistrala V (Drumul Taberei - Universitate) ar putea fi finalizata pana in 2016.

"Avem o discutie foarte avansata cu domnul primar Oprescu si cu cei din Ilfov, pentru ca Autoritatea Metropolitana de Transport vrem sa fie sub tutela primariei municipiului Bucuresti, a Consiliului Judetean Ilfov si partial si a Ministerului Transporturilor. Aceasta autoritate sa se ocupe de tot transportul public de calatori in Bucuresti si in localitatile invecinate. Operarea metroului va fi in subordinea acestei autoritati metropolitane, iar dezvoltarea metroului va ramane in continuare la Ministerul Transporturilor", a adaugat Fenechiu.

Pe de alta parte, el a afirmat ca si-ar dori ca Romania sa nu mai aiba nevoie de un acord cu FMI si "sa fim o natie pe picioarele noastre, dar acest lucru nu-l putem face decat in momentul in care economia functioneaza".

El a precizat insa ca la jumatatea anului se va pune problema prelungirii acordului si a sustinut ca tara noastra nu are nevoie de un nou imprumut de la FMI, pentru ca ii poate otine din alte parti.

De asemenea, ministrul a amintit ca a redactat un memorandum prin care intentioneaza sa realizeze zece parteneriate mari public-private sau concesiuni in Romania si ca vrea investitii de 10 miliarde de euro in infrastructura.

Guvernul a solicitat, in martie, prelungirea cu trei luni a actualului acord stand-by, in valoare de 5 miliarde de euro, si inceperea discutiilor pentru incheierea unui nou aranjament.

C.P.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Fenechiu crestere economica romani, #Fenechiu bani romani, #Fenechiu metrou fonduri europene, #Fenechiu acord FMI , #ministrul Transporturilor