Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fenechiu: Fosta conducere de la CFR voia sa dea afara 6.000 de oameni

Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 12:17
3454 citiri
Fenechiu: Fosta conducere de la CFR voia sa dea afara 6.000 de oameni
Foto: Pro Tv

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, duminica dimineata, ca CFR SA este cea mai importanta companie care se afla in subordinea sa si ca fosta conducere avea in plan concedierea a 6.000 de persoane.

"Nu as dori sa intru foarte mult in amanuntele pentru care a fost respins planul de administrare si implicit a fost demisa conducerea companiei CFR SA. Vreau doar sa va spun ca de la acest plan as fi asteptat mai multe obiective concrete si cu termene de realizare.

Vreau sa va spun ca in acest plan nu se vorbea absolut nimic despre fondurile europene din perioada 2014-2020 si despre directiile in care putem sa folosim aceste fonduri. Vreau sa va spun ca in acest plan de administrare nu se vorbea nimic despre modul in care putem face restructurare la compania CFR SA. Se spunea doar ca vor fi disponibilizati 6.000 de oameni, punct", a declarat Fenechiu, la Pro TV.

El a subliniat ca CFR SA este cea mai importanta companie din portofoliul Ministerului Transporturilor si de performanta acestei companii depinde foarte mult performanta mandatului sau.

Luni, Dimitris Sophocleous, si-a dat demisia din functia de director general, dupa ce planul de administrare propus de Consiliul de Administratie al CFR SA a fost respins de Ministerul Transporturilor, lucru ce a insemnat incetarea mandatului administratorilor.

Grecul fusese numit pe acest post in luna ianuarie 2013, in cadrul programului de aducere a unor manageri privati la companiile de stat, cerut de Fondul Monetar International. Acesta avea un salariu de 11.800 de euro.

Insa, la putin timp dupa numirea sa in functie, au aparut si criticile, fiind probleme in plata restantelor si a facturilor la electricitate, de exemplu.

Saptamana trecuta, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a trimis Corpul de control pentru verificarea activitatii CFR SA incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

In replica, oficialii CFR au declarat ca sprijina o eventuala prelungire a controlului pentru perioada dinainte de inceputul acestui an, astfel incat sa fie identificati responsabilii pentru suspendarea licitatiei de evaluare a activelor din toata tara, "ceea ce a provocat prejudicii importante companiei, prin cresterea impactului taxelor locale".

Relu Fenechiu a mai precizat ca in cazul CFR, cel mai important lucru este siguranta feroviara, pentru care nu s-a facut "absolut nimic" in ultimele trei luni, iar daca situatia ar fi continuat, putea deveni "o mare problema".

"Daca, Doamne fereste, maine se intampla ceva pe liniile ferate din Romania, nu va fi responsabil un manager privat, ci va fi responsabila tot clasa politica din Romania", a adaugat ministrul Transporturilor.

"Trebuie sa stiti ca eu am venit sa conduc Ministerul Transporturilor si nu voi sta de-o parte, sa ma uit si sa spun 'nu ma intereseaza nimic, pentru ca este management privat'. (...) Aveti incredere ca voi fi ("jucator", n.r.). Dar toate lucrurile pe rand, asa. Nu le pot face pe toate o data, dar le voi face pe rand si bine", a mai spus oficialul.

Noul Consiliu de Administratie este alcatuitn din parte Sorin Mindrutescu (CEO Oracle Romania), Peter Weiss (fost sef la Bancpost si RBS Romania) si George Micu (fost director general al CFR Marfa), alaturi de Florian Raimund Kubinschi (vicepresedinte executiv al Nextebank) si Enache Jiru (secretar de stat la Finante), administratori si in fostul CA. Noii administratori l-au numit pe Micu in functia de director general, el intrand recent si in Consiliul de Administratie al CFR Calatori.

C.P.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Fenechiu concedieri CFR, #Fenechiu acuzatii fostul sef CFR, #Fenechiu fost sef CFR, #Fenechiu CFR SA , #ministrul Transporturilor