Marturii incriminatorii pentru Relu Fenechiu in dosarul Transformatorul

Joi, 16 Mai 2013, ora 14:05
6484 citiri
Marturii incriminatorii pentru Relu Fenechiu in dosarul Transformatorul
Foto: nasul.tv

Martorii care au fost audiati, miercuri, la Inalta Curte, in dosarul Transformatorul in care inculpat este si ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, au dat declaratii nefavorabile actualului membru al Guvernului Ponta.

In acest dosar, Relu Fenechiu este acuzat, ca alaturi de alti inculpati, a prejudiciat statul roman, mai exact fosta Electrica SA, cu o suma evaluata la circa 1,5 milioane de euro prin modul in care s-au derulat contractele semnate de firmele controlate de el si de fostii directori din cadrul Electrica Moldova, scrie Buna ziua, Iasi!.

Niculae Macovei, sef de atelier de reparatii in cadrul Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, a sustinut ca, in perioada 2002 - 2005, au fost cumparate doar transformatoare vechi, iesite din uz si care nu mai erau functionale de la firmele controlate de Relu Fenechiu.

"La mine venea masina cu transformatoare pentru ca aveam posibilitatea sa le descarc in atelierul de reparatii. Dupa descarcare faceam inventarierea personal, faceam masuratori pentru a verifica starea tehnica a bobinajului sau a altor componente. La cateva zile dupa descarcare primeam si avizul de expeditie. (...)

Erau transformatoare din anul 1970 - 1980, sau poate putin mai noi. Aceste transformatoare, achizitionate de la grupul de firme Fene, nu veneau cu documente care sa ateste calitatea si functionalitatea lor. Era clar ca nu erau in stare de functionare. Nu aveau nici macar ulei de transformator in ele si nu erau bune", a declarat Macovei.

"Transformatoarele de la Fene Grup nu aveau nici macar eticheta de produs, pe care sa scrie anul fabricatiei, caracteristici tehnice, greutate, producator, etc. Eu le-am descarcat la mine in depozit pentru ca nu aveam incotro. Absolut toate transformatoarele de la Fene Grup trebuiau reparate, pentru ca erau vechi. Au fost folosite doar o parte din aceste transformatoare, iar restul se afla in continuare in depozite. Stiu sigur ca transformatoarele ramase acum in depozit provin de la Fene Grup, pentru ca am scris cu vopsea numele furnizorului in momentul in care le-am bagat in depozit. Eu am aratat si procurorului de la DNA acele transformatoare, care nu au fost folosite niciodata", a mai subliniat Macovei.

De asemenea, Constantin Tutuca, fostul sef al Biroului de Control Financiar din cadrul Electrica Moldova, a declarat in fata instantei ca a descoperit nereguli mari in gestiune.

"Eu am efectuat un control financiar, incepand cu anul 2005, cu privire la procedura de achizitie publica din cadrul societatii. Am descoperit nereguli mari in gestiune. Era o diferenta foarte mare de preturi intre produsele care se aflau in depozite si cele care erau in magazine. Spre exemplu, am gasit in contabilitate produse noi achizitionate de la Siemens, inregistrate cu valoarea de 47 de miliarde de lei vechi. A venit la Bacau un reprezentant al Siemens, cu catalog si preturi, iar pretul real al acestor produse era de doar 17 miliarde de lei vechi. Practic, era o diferenta de 30 de miliarde de lei vechi, nejustificata in contabilitate.

In ceea ce priveste achizitionarea transformatoarelor de la Fene Grup, aceste achizitii au fost inregistrate ca piese componente pentru ca, daca erau inregistrate ca mijloace fixe, trebuia emis si certificatul de garantie si erau necesare mult mai multe aprobari pentru a fi efectuate platile", a declarat Constantin Tutuca.

In plus, el a sustinut ca multe dintre produsele cumparate de la firmele lui Fenechiu nu puteau fi utilizate nici dupa ce se incerca repararea lor.

"Am constatat ca niste intrerupatori noi erau mai ieftini decat cei de la Fene Grup, care, oricum nu puteau fi folositi. Unul de la Fene Grup costa 1,7 miliarde lei vechi, iar unul nou costa doar 1,4 miliarde lei vechi. Am verificat eu asta, personal, la Electroputere Craiova. Transformatoarele care provin de la Fene Grup pot fi identificate foarte usor si astazi, pentru ca doar de acolo se faceau astfel de achizitii. Mai sunt doar cateva transformatoare luate de la alte firme, dar nu sunt probleme cu acestea", a mai declarat Constantin Tutuca.

Un alt martor, Vili Voicu, inginer-sef la Agentia de Servicii Energetice Iasi, a declarat ca adunarea componentelor necesare pentru repararea unui transformator depasea pretul unuia nou.

"Acum, in stoc, la Iasi, sunt transformatoare de peste 6 miliarde de lei vechi. Au fost identificate de procurori. Eu am semnat listele de inventar. Toate sunt achizitionate de la grupul de firme Fene. Stiu sigur asta pentru ca am vazut notele de achizitie. Nici o alta firma nu a furnizat componente de transformatoare pentru Electrica. Am avut probleme cu aceste transformatoare pentru ca erau arse. (...)

Prima problema am intampinat-o cand am depus devizele de plata pentru ca am depasit cu 50% pretul unui transformator nou. Datorita pretului mare al componentelor s-a ajuns ca pretul unui transformator reparat sa fie cu 50% mai scump decat unul nou. Conducerea stia de aceasta problema. Eram nevoiti sa muncim degeaba pentru a scadea pretul transformatoarelor. Nu mai puneam pretul manoperei. Pretul pieselor cumparate de la Fene Grup era mai mare cu 50% fata de cele existente deja in depozit. Reductorii si separatorii au venit fara sa existe comanda si fara sa existe un pret stabilit.

Am vorbit cu Petru Andronache, directorul comercial. M-a pus sa fac comanda catre firmele din grupul Fene, chiar daca nu aveam nevoie de acele piese. I-am cerut contractul si el mi-a spus ca se face doar solicitare cu oferta de pret si achizitie directa", a declarat in instanta Vili Voicu.

Urmatorul termen in proces este fixat pentru data de 12 iunie.

Trimis in judecata in iunie, numit ministru in decembrie

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis in judecata in luna iunie 2012, fiind acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata. Cu toate acestea, in 21 decembrie 2012 el a fost numit ministru al Transporturilor in guvernul Ponta 2.

Liberalul este acuzat ca, intre anii 2002 si 2005, ar fi cumparat transformatoare produse in anii '70 de la un bulibasa al rromilor din comuna Grajduri, Dragos Stanescu. Acesta le strangea din toata tara la pret de fier vechi, in timp ce senatorul PNL le-a vopsit si le-a vandut la Electrica Moldova, unde participau si firme ale altui liberal, Cristian Adomnitei.

Pe langa transformatoare din anii '70-'80, revopsite, Fenechiu mai vindea si intrerupatoare din anii '60-'70.

Pe langa actualul ministru al Transporturilor, au mai fost trimisi in judecata fratele lui, Lucian Fenechiu, si fostul director general al Electrica Moldova, Ioan Turbatu.

Relu Fenechiu este cel mai contestat ministru al Cabinetului Ponta. El a figurat si in ultimul raport MCV al Comisiei Europene in care se solicita Romaniei sa nu aiba ministri urmariti penal in guvern. Atat Victor Ponta cat si Crin Antonescu, cei doi co-presedinti USL, au declarat public ca Relu Fenechiu va ramane in guvern pana cand o instanta ii va da o decizie nefavorabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Fenechiu martori dosarul Transformatorul, #Fenechiu judecata Transformatorul, #Fenechiu acuzat coruptie , #ministrul Transporturilor