Fenechiu: La Fortus Iasi a fost un jaf organizat cu bani ajunsi in buzunare portocalii

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 17:48
2762 citiri
Fenechiu: La Fortus Iasi a fost un jaf organizat cu bani ajunsi in buzunare portocalii

Deputatul PNL Relu Fenechiu i-a acuzat, duminica, pe unii liderii ai PDL ca ar fi avut un interes direct in a falimenta fostul combinat de utilaj greu din Iasi, Fortus SA, cu scopul de a vinde pe bucati si la preturi derizorii activele societatii.

Liberalul a prezentat presei cateva concluzii dintr-un raport de control intocmit de AVAS, subliniind ca unele mijloace fixe au ajuns sa fie vandute de firme intermediare la o valoare de peste 20 ori mai mare fata de pretul incasat de Fortus.

"Corpul de control al AVAS are obligatia, in urma acestui raport, sa sesizeze organele abilitate, care trebuie sa faca doua lucruri - sa ii condamne pe cei vinovati si sa aduca inapoi la bugetul de stat toti banii furati.

Cu siguranta banii ajungeau in buzunarele portocaliilor. Nu pot sa inteleg cum a ajuns Casa de insolventa Transilvania sa gestioneze problemele CUG-ului. Stim ca acesta casa gestiona toate problemele societatilor cu interese financiare din Romania si, ilegal, aceasta casa a ajuns sa se ocupe de chestiunea Fortus", a spus Fenechiu intr-o conferinta de presa la Iasi.

Potrivit acestuia, in jurul Fortus, s-a creat un "grup infractional organizat, al carui singur scop a fost vanzarea pe bucati a activelor pe doi lei".

Liberalul a criticat dur Casa de Insolventa "Transilvania" pe care a catalogat-o drept "firma de casa a domnului Boc si a camarilei de la Cluj".

"In perioada 2010 - 2012, au fost facute patru evaluari la patrimoniu si fiecare a avut ca scop diminuarea sumei. De la un calcul initial de 80 milioane euro, a ajuns ca patrimoniul sa fie evaluat la 30 milioane de euro. Foarte multe mijloace fixe nu au fost evaluate. Cu alte cuvinte, au facut evaluare la cateva si au vandut sute, iar cele vandute au avut un pret sub cel al pietii", a mai spus Fenechiu, adaugand ca are certitudinea ca "banii furati au fost folositi in campanii electorale".

Deputatul PNL de Iasi a mai precizat ca, potrivit raportului AVAS, in ultimii trei ani nu s-a avut niciodata intentia de a redresa activitatea societatii.

"Va dau un exemplu concret. Un mijloc fix a fost vandut in ianuarie 2011 cu suma de 5.679 lei catre o firma. Ulterior, acelasi mijloc fix a fost vandut mai departe cu 6.690 lei pentru ca, in final, sa fie vandut din nou cu suma de 80.000 lei. Este cel mai nemernic mod cu putinta", a conchis Fenechiu.

Liberalul a mentionat ca o alta neregula a constat in incheierea intentionata a unor contracte comerciale in pierdere, in perioada insolventei.

"Au fost zece contracte comerciale, pierderea fiind de 1,4 milioane lei", a completat Fenechiu.

Potrivit acestuia, este greu de spus daca Fortus mai poate fi salvat in integralitatea lui, insa, spune Fenechiu, este important sa fie reinceputa productia in zona unde mai exista utilaje.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Relu Fenechiu Fortus Iasi, #Relu Fenechiu jaf Fortus Iasi , #PNL