Guvernul Ponta2: Cine este Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 23:07
5618 citiri
Guvernul Ponta2: Cine este Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor
Foto: agenda.ro

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mana de fier", este nominalizat la Transporturi, "ministerul de suflet" al lui Traian Basescu.

Prin aceasta nominalizare, presedintele PNL, Crin Antonescu, isi respecta o promisiune facuta in campania electorala.

Fenechiu are varsta de 47 de ani, este de profesie inginer specializat in tehnologia constructiei de masini.

Relu Fenechiu, lider al PNL Iasi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iasi.

Dupa ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat in marketing, economia si managementul mediului, dar si un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizatiilor la situatiile de risc si criza".

Liberalul a fost vehiculat pentru functia de ministru al Transporturilor si in luna mai a acestui an, la momentul discutiilor pentru formarea primului Cabinet Ponta.

In vara acestui an, Relu Fenechiu, vicepresedinte al PNL la nivel national si presedintele organizatiei judetene Iasi, a fost trimis in judecata de DNA in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

DNA a sustinut ca prejudiciul total se ridica la 6.406.976 lei fara TVA, in dosar fiind implicati si alti trei fosti directori ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova.

Declaratia de avere

Conform declaratiei de avere, vicepresedintele PNL are trei case de locuit, doua in Iasi si una in Rosia Montana, doua case de vacanta in Iasi si Bacau, dar si un apartament in Abrud (Alba). Fenechiu mai detine 4.668 de metri patrati teren intravilan in Iasi, 4.500 de metri patrati in Darmanesti (Bacau) si 10.200 de metri patrati in Rosia Montana (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW si Hyundai, dar si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 80.000 de euro.

In ceea ce priveste economiile bancare, Fenechiu inregistreaza 42.272 de lei in doua conturi curente. Este actionar la doua societati comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) si SC La Rocca SRL (50%).

In acelasi timp, Fenechiu a contractat in 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.

In ceea ce priveste veniturile realizate in ultimul an, pe langa indemnizatia de deputat, vicepresedintele PNL a mai obtinut din dividendele aferente anului 2011 - 1.531.841 de lei, iar in 2012 - 405.250 de lei, de la Fene Grup SA, societate care a inregistrat o serie de contracte cu societati de stat si autoritati publice. De asemenea, mai are de ridicat dividende de 195.869 de lei de la SC Tehnorom SRL.

Fenechiu a devenit membru al PNL in 1996, iar din 2004 este presedintele filialei PNL Iasi. In acelasi an a fost ales deputat, apoi reales in aceasta demnitate in 2008, dar si in 2012. El a obtinut pozitia de vicepresedinte al PNL in 2008 si si-a dovedit abilitatea, la inceputul lui 2009, de a schimba tabara in PNL, imediat dupa negocierile esuate intre Calin Popescu Tariceanu si PDL privind formarea unui noi Guvern.

Primul semnal pentru organizarea congresului in care Tariceanu urma sa piarda sefia partidului il dadu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Salavastru. Acesta ii reprosa presedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iasi, ca nu ar fi avut mandat din partea partidului in momentul in care a decis ca partidul sa ramana in opozitie.

Pana atunci, in guvernarea Tariceanu filiala PNL Iasi condusa de Fenechiu a beneficiat de doua posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei.

In echipa lui Antonescu

La momentul congresului din 2009, Fenechiu impreuna cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales sa-l sprijine pe Antonescu impotriva lui Tariceanu, in perspectiva alegerilor prezidentiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numarat intre cei care au ramas in echipa lui Antonescu si dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2009, fiind ales din nou vicepresedinte al PNL la congresul din 2010.

"Partidul are nevoie de o 'mana de fier' pentru a fi condus", afirma Fenechiu in ianuarie 2010, inaintea congresului, despre modul in care Crin Antonescu trebuie sa impuna discilina si unitatea in PNL. La momentul respectiv, el a sustinut astfel necesitatea modificarii statutului si realegerea noii conduceri a PNL pe motiuni, cu o lista inchisa de candidati in fruntea careia se afla Antonescu.

Totodata, liderul PNL Iasi s-a aflat intre cei care au finantat, pe datorie, campania la prezidentiale a presedintelui PNL. Firma detinta de Fenechiu, SC LA ROCCA SRL, a somat dupa alegeri PNL sa plateasca o datorie de 947.000 de euro, constand intr-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

In pofida influentei pe care o avea in partid, Fenechiu a fost printre cei omisi din Guvernul din umbra al PNL, prezentat de Crin Antonescu in septembrie 2010.

Vicepresedintelui PNL nu i-au lipsit atacurile la adresa actualilor aliati, chiar si in mometul in care USL era deja constituita.

In ceea ce-l priveste pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, Fenechiu s-a aratat nemultumit in ianuarie 2009 de faptul ca acesta fusese acceptat de presedintele Traian Basescu pentru a conduce MAI. El sustinea ca aceasta numire a fost, mai degraba, "rezultatul concursului unor mofturi interne decat al unui calcul rational".

Mai tarziu, in septembrie 2011, aprecia ca din USL ar trebui sa fie scos PC. Fenechiu era nemultumit, la momentul discutiilor legate de candidatii pentru alegerile locale, de faptul ca PC ar fi dorit sa-l sustina drept candidat la Primaria Iasi pe Tudor Ciuhodaru, separat de candidatul USL - social-democratul Gheorghe Nichita.

Un alt moment in care vicepresedintele PNL a fost critic fata de colegii de alianta a fost cel al discursului presedintelui PSD, Victor Ponta, in momentul investirii guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu. Atunci liderului PSD i-au lipsit accentele vehemente impotriva puterii si a lasat sa se inteleaga ca opozitia ar putea colabora politic cu viitorul premier.

"Tensiuni apar, inclusiv in interiorul unui partid. Pana si intr-o familie apar discutii. Pana acum, cei doi lideri USL au fost pe aceeasi lungime de unda. Sa nu credeti ca Ponta si Antonescu vor merge de mana in urmatorul an. Asta a fost parerea lui Ponta si are dreptul sa o exprime", a sustinut mai tarziu Fenechiu.

Dupa referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu din luna iulie, Fenechiu a fost printre cei care au sprijinit ideea declansarii unei noi suspendari din functie a sefului statului, imediat dupa decizia Curtii Constitutionale care infirmase demiterea aceastuia. "Reluam procedura suspendarii lui Traian Basescu pana va pleca", sustinea la momentul respectiv vicepresedintele PNL, precizand ca actiunea ar trebui sa aiba loc pana la sarbatorile de iarna.

De altfel, Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din vara pentru demiterea lui Traian Basescu.

Nominalizarea sa la un post de ministru a fost anuntata inca din noiembrie de catre presedintele PNL, Crin Antonescu.

In 23 noiembrie, intr-un discurs sustinut la Iasi, Antonescu i s-a adresat lui Fenechiu cu formula "domnule ministru" si anunta ca "suta la suta Fenechiu va fi ministru".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Relu Fenechiu ministru Transporturi, #Relu Fenechiu biografie , #PNL