Relu Fenechiu ii cere lui Traian Basescu sa modifice Legea minelor

Duminica, 28 August 2011, ora 09:21
2002 citiri
Relu Fenechiu ii cere lui Traian Basescu sa modifice Legea minelor

Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu ii adreseaza lui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care ii solicita sa-si reevalueze sustinerea acordata proiectului de la Rosia Montana si ii cere presedintelui sa sprijine o modificare la Legea minelor, care sa avantajeze statul roman.

Fenechiu mentioneaza ca este "complet anormal ca presedintele unei tari sa se antepronunte in favoarea sau in defavoarea unui proiect inainte ca autoritatile sa emita autorizatiile necesare", adaugand ca "modalitatea ferma prin care promovati prin declaratiile dumneavoastra acest proiect va poate face suspect de interese ascunse".

"Nu pot sa nu ma intreb, in conditiile in care considerati acest proiect atat de benefic Romaniei, de ce nu nu ati afisat aceeasi atitudine in anul 2007 cand procesul de avizare si procedura de emitere a acordului de mediu pentru demararea exploatarii erau in plina desfasurare. Probabil ca din lipsa unor argumente reale, obiective si rationale! Sau poate ca, in acel moment, interesele dumneavoastra nu erau atat de bine cristalizate cum sunt acum?

Va rugam sa ne permiteti aceasta intrebare legitima in conditiile in care ajungeti sa declarati ca sustineti acest proiect 'acum mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice' ", scrie vicepresedintele PNL, remarcand ca "suspecta" tacerea presedintelui in perioada in care tema era in dezbatere publica si in atentia autoritatilor, inclusiv a comisiilor parlamentare.

"In afirmatiile pe care le-ati facut in sustinerea proiectului ati exprimat ideea renegocierii conditiilor de partajare a beneficiilor de pe urma exploatarii, a asigurarii unor masuri de protejare a mediului la standard european si doar cu un aviz al Comisiei Europene.

In mod evident abordarea dumneavoastra este profund superficiala, referindu-se strict la chestiunea beneficiilor, din punct de vedere material, fara a tine cont de complexitatea pierderilor care s-ar produce in acea zona, daca acest proiect se materializeaza. Excludeti din start orice discutie despre tehnologia folosita, despre oportunitatea folosirii cianurilor, o analiza a costurilor si beneficiilor presupuse de proiect, dar si impactul asupra patrimoniului national", sustine Fenechiu.

Vicepresedintele PNL precizeaza ca, si daca s-ar incepe exploatarea, statului roman i-ar reveni cel mult 19.31% din profit si 4% din redevente.

De ce sa se modifice Legea minelor?

"In aceste conditii, tinand cont de faptul ca statul roman nu are bani sa participe la investitia efectiva, pentru a evita o situatie total defavorabila interesului national, va intreb, domnule Emil Boc, de ce Partidul Democrat Liberal nu doreste sa sustina propunerea legislativa pe care am initiat-o, de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, in sensul introducerii obligativitatii ca activitatile miniere de exploatare a metalelor si pietrelor pretioase, precum si a metalelor radioactive sa fie realizate doar de catre societati comerciale cu capital majoritar detinut de statul roman si cu obiect de activitate exclusiv in industria extractiva", intreaba vicepresedintele PNL.

"Prin aceasta completare a Legii Minelor, statul roman va beneficia de drepturile corecte de exploatare si incasare a profitului din activitatile extractive, in calitate de proprietar al resurselor naturale de pe teritoriul Romaniei. Adica, pentru intelegerea membrilor PDL, in loc de 19,3% - cota statului in proiectul actual de la Rosia Montana, vorbim de 51% profit pentru statul roman, in conditiile in care pretul aurului a crescut vertiginos in ultimii ani si va continua sa creasca, fiind preconizat ca pana la sfarsitul acestui an sa depaseasca nivelul de 2000 de dolari pe uncie.

In plus, trebuie sa luam in calcul si cantitatea de argint dar si de alte metale si substante rare care se afla in zacamantul de la Rosia Montana si care urmeaza a fi exploatate, ceea ce face ca partea de castig a statului roman cu o cota majoritara de 51% sa fie in mod evident incomparabil mai mare fata de potentialul profit din acest moment. Prin urmare, ar trebui sa fie clar chiar si pentru PDL ca sustinerea acestei initiative legislative ar fi in avantajul statului roman, in eventualitatea aproape utopica in care interesul national reprezinta o prioritate pentru partidul de la guvernare", se adreseaza Fenechiu sefului statului.

In final, vicepresedintele PNL ii solicita lui Traian Basescu sa-si reevalueze pozitia asupra avantajelor generate de proiectul de la Rosia Montana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Relu Fenechiu Legea minelor, #Relu Fenechiu Rosia Montana, #Traian Basescu Rosia Montana , #PNL