Ce a cautat Cernea in Taiwan: M-am dus sa dezvolt relatii economice. China n-are de ce sa se supere

Joi, 08 August 2013, ora 15:31
3820 citiri
Ce a cautat Cernea in Taiwan: M-am dus sa dezvolt relatii economice. China n-are de ce sa se supere
Foto: Facebook

Deputatul Remus Cernea a mers, zilele acestea, intr-o vizita la Taipei, alaturi de trei colegi, in calitate de parlamentar, insa fara sa anunte pe nimeni si fara mandat oficial.

Presedintele Partidului Verde s-a laudat pe Facebook ca a avut niste intalniri la nivel inalt cu oficiali din Taiwan, dar si numeroase alte activitati in tara asiatica, potrivit Realitatea TV.

Deputatii au ajuns in Taipei la invitatia Ministerului de Externe din Taiwan, la inceputul lunii august, pentru "initierea unui dialog privind cooperarea economica, culturala si in alte domenii" intre Romania si Taiwan.

Statutul calatoriei este totusi neclar, pentru ca deputatii sustin ca au mers intr-o vizita privata, aceasta fiind, totodata, una de informare si platita de oficialii taiwanezi.

Remus Cernea, la o intalnire cu oficialii unei importante companii din Taiwan

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca dezavueaza gestul facut de parlamentari si ca va exista o discutie in toamna pe aceasta tema, in conditiile in care relatiile intre China si Taiwan sunt sensibile, iar Romania are un acord strategic cu China.

"O sa am in toamna o discutie cu ei. Este o excusie cu care s-au laudat pe Internet, dar care nu afecteaza relatia pe care o avem cu Republica Populara Chineza", a spus Zgonea, adaugand ca a vorbit la telefon cu ambasadorul Chinei despre aceasta situatie.

Deputati romani, vizita surpriza in Taiwan. Zgonea: Dezavuez total, o sa am o discutie cu ei

Remus Cernea a declarat, intr-o emisiune televizata, ca este convins ca Valeriu Zgonea va fi incantat "atunci cand va afla exact cum a decurs vizita". Deputatul a precizat ca a mers in Taiwan, alaturi de alti trei colegi, intr-o calatorie de informare. El considera ca Romania are nevoie de stabilirea unor relatii economice cu Taiwan si vrea sa contrubuie la acest pas.

"Noi vom face o informare catre Parlament, nu am incalcat nicio reglementare. Este nevoie ca Romania sa dezvolte relatii cu o tara atat de dezvoltata ca Taiwan, iar relatiile dintre Taiwan si China sunt chiar foarte stranse. Cel mai mare investitor din China e Taiwan. Acesta ar trebuie sa fie recunoscut ca o entitate economica, nu are de ce sa se supere China", a spus Cernea.

In vizita la cea mai mare cladire ecologica din lume

Dupa ce i s-a spus ca exista niste institutii care apreciaza aceste aspecte si ca aprecierile nu pot fi facute individual, Cernea a replicat ca ei s-au gandit mai intai sa se informeze in legatura cu diverse colaborari ce pot fi dezvoltate cu Taiwanul.

"Acum vom inainta Parlamentului informatiile, apoi vom actiona institutional. Noi am primit invitatia in calitate de deputati, iar intentiile noastre vizeaza promovarea intereselor Romaniei", a explicat deputatul.

Dupa ce i s-a spus ca de acest lucru se ocupa Ministerul de Externe si ca el a mers "pe furis" in Taiwan, Cernea a raspuns ca se poate duce "in orice loc de pe planeta".

Cernea, in sera cu orhidee

"Eu am fost transparent, am postat si fotografii de la vizite pe Facebook. Acum dorim sa infiintam in Parlament un grup de prietenie cu Taiwanul", a anuntat acesta. Dupa ce i s-a spus ca nu are expertiza in relatii internationale si ca a facut o gafa, Cernea a replicat ca are dreptul la propriile opinii politice.

El a conchis spunand ca este convins ca Romania are nevoie de relatii economice cu Taiwan si ca pot fi facuti anumiti pasi "care sa nu supere China".

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Remus Cernea Taiwan, #Remus Cernea excursie Taiwan, #Remus Cernea relatii Romania Taiwan , #deputat