Cernea: Nu voi mai candida la niciun fel de alegeri in Romania pana la schimbarea legislatiei

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 21:56
2075 citiri
Cernea: Nu voi mai candida la niciun fel de alegeri in Romania pana la schimbarea legislatiei
Foto: ziarulunirea.ro

Deputatul neafiliat Remus Cernea a anuntat, miercuri, ca nu va mai candida "la niciun fel de alegeri" pana cand Romania nu isi va ajusta legislatia in sensul punerii in acord cu standardele si principiile prevazute in Ghidul bunelor practici electorale, elaborat de Comisia de la Venetia.

El a precizat ca nu a reusit sa colecteze cele 200.000 de semnaturi necesare unui candidat la alegerile prezidentiale si a subliniat ca nu va mai candida nici pe viitor daca actuala legislatie electorala ramane neschimbata, pentru ca nu doreste sa legitimeze "un sistem nedemocratic, profund injust".

Deputatul Remus Cernea a facut aceste declaratii, miercuri, intr-o conferinta de presa organizata pentru a face "un anunt cu privire la candidatura (...) ca independent, la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014".

"Conditiile extrem de restrictive au fost practic obstacole administrative si financiare de netrecut. Am doua optiuni: sa lupt in continuare pentru schimbarea acestui sistem sau sa-l legitimez. Romania are nevoie de o legislatie care sa respecte standardele prevazute de Ghidul bunelor practici electorale, elaborat de Comisia de la Venetia. Pana cand Romania nu isi va ajusta legislatia in acord cu aceste principii, am decis ca nu voi mai candida niciodata in tara noastra, la niciun fel de alegeri. Daca as mai candida, as legitima acest sistem nedemocratic, profund injust", a afirmat Remus Cernea, miercuri, la Palatul Parlamentului.

Deputatul independent a explicat ca legislatia din Romania este mai restrictiva decat legislatia altor tari democratice.

Dupa "Alba ca Zapada" vine "MONA": Remus Cernea isi face partid si candideaza la prezidentiale

"Colectarea a 200.000 de semnaturi echivaleaza cu o suma cuprinsa intre 50.000 si 60.000 de euro. Acest lucru ingradeste foarte mult accesul si posibilitatea unor potentiali candidati de a participa la alegeri. Sistemul electoral din Romania seamana cu o arena sportiva in care in loc sa fie permisa competitia oricarui sportiv care ar purta un echipament obisnuit este permisa participarea doar a unor politicieni imbracati in armuri de aur", a adaugat Remus Cernea.

Deputatul neafiliat a mai declarat ca nu va sustine pe nimeni care "legitimeaza, prin candidatura lui, un sistem atat de restrictiv ca cel din Romania".

"Voi sustine cauze, nu voi sustine oameni", a mai spus Remus Cernea.

El a subliniat ca va continua sa lupte, prin initierea unor propuneri legislative, pentru modificarea legislatiei.

In luna iunie a acestui an, deputatul independent Remus Cernea anuntase, la Constanta, ca va infiinta un nou partid politic cu acronimul MONA - Miscarea pentru Oameni, Natura si Animale, mentionand totodata ca va candida la alegerile prezidentiale din toamna ca independent.

Deputatul de Constanta a declarat atunci, intr-o conferinta de presa, ca va candida ca independent la prezidentiale pentru ca nu are timpul necesar infiintarii legale a noii formatiuni politice pana la scrutinul electoral de la sfarsitul acestui an.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Remus Cernea candidatura prezidentiale, #Remus Cernea semnaturi prezidentiale, #Remus Cernea renuntare candidatura , #deputat