Scandalul Taiwan - inadecvare si slugarnicie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 August 2013, ora 07:49
7591 citiri
Scandalul Taiwan - inadecvare si slugarnicie (Opinii)
Foto adevarul.ro

Remus Cernea este unul dintre cele mai elocvente exemple de inadecvare la functie, dar si pentru efectele perverse ale sistemului inept de vot care a permis intrarea de-a valma in parlament a tot felul de figuri osciland intre straniu si comic.

Pana la cei 40 de ani pe care inteleg ca-i va implini anul viitor, dl. Cernea se afla in parlament la primul sau loc de munca, cu acte in regula. Meseria sa - activist pentru diverse, in primul rand impotriva bisericii si in favoarea homosexualilor. Studii - Facultatea de Filosofie fara licenta insa, ca activismul mananca mult timp.

De cand a devenit parlamentar, dl. Cernea nu a facut nimic altceva decat pana acum, adica activism. Si este foarte probabil ca marea "reusita" a mandatului sau sa ramana scandalul Taiwan. Sigur nu este singurul in culpa pentru vizita delegatiei romanesti intr-o tara nerecunoscuta oficial de statul roman, dar este cel care a simtit nevoia sa o faca publica, declansand scandalul prin postarea pe contul sau de Facebook a unor poze marturie a aventurii.

Cand esti inalt reprezentant al statului roman, titular de pasaport diplomatic, indiferent care iti sunt optiunile politice si simpatiile geopolitice, trebuie sa respecti politica externa a Romaniei. Poti sa te duci in calitate de persoana privata, ca simplu turist, oriunde in lumea asta. Dar cand te duci ca parlamentar, ca reprezentant al tarii tale pe banii ministerului de Externe al tarii vizitate, trebuie, iti place sau nu, sa respecti niste exigente.

Habar nu are de asa ceva activistul Remus Cernea, care a trantit pozele precum mucii in fasolea dimplomatica romaneasca. O fasole cam acrita insa si aceasta este a doua fateta a scandalului.

De ce Romania nu a recunoscut si nu are relatii diplomatice cu Taiwanul, o tara recunoscuta de 21 de tari europene? Ca sa nu supere China.

Si atat de mare este teama sa nu iritam marele vecin de la rasarit, incat, dupa izbucnirea scandalului, inalti reprezentanti ai PSD, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor n-au mai stiut cum sa-si puna cenusa in cap si sa isi ceara scuze pentru gafa delegatiei parlamentare romanesti. A fost o gafa, fara indoiala, din motive explicate mai sus, dar panica iscata mi se pare de-a dreptul dezgustatoare.

Pragmatic, Romania nu ar avea decat de castigat din punct de vedere economic dintr-o buna relatie cu Taiwanul. Pragmatic au evaluat situatia si cei care au trecut peste opozitia Chinei si au recunoscut Taiwanul. Si ce au patit? Ce mare nenorocire li s-a intamplat? A fost Polonia, de exemplu, ocupata cumva de oblici si trecuta prin foc si sabie?

Cat despre beneficiile Romaniei din slugarnicia fata de China, nu mi se pare ca ele se revarsa asupra noastra ca dintr-un corn al abundentei. Pana una alta, cea mai importanta prezenta chinezeasca in economia romaneasca o gasim in en-gros-ul Europa de la marginea Bucurestiului.

Vad ca la adresa Statelor Unite, la adresa Berlinului sau a Bruxelles-ului nu ne sfiim sa dam din picior si sa ne afirmam tafnos suveranitatea. Nu suntem colonia nimanui. Nimanui din Vest, pentru ca in fata Chinei actuala putere tremura ca varga, intr-un exercitiu extrem de indigest de slugarnicie complet nejustificata.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Remus Cernea Taiwan, #China Taiwan Romania , #deputat