Remus Cernea: Supunem la vot si avortul? Politicienii servesc interesele bisericii Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 06:17
18763 citiri
Remus Cernea: Supunem la vot si avortul? Politicienii servesc interesele bisericii Interviu video

Societatea romaneasca musteste de intoleranta si prejudecati din cauza slabei informari, a influentei bisericilor care si-au asumat activ un discurs discriminatoriu, al urii, care vor sa inlature umanitatea persoanelor LGBT, afirma deputatul Remus Cernea, candidat independent la alegerile parlamentare din decembrie.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Remus Cernea a argumentat impotriva referendumului propus de Coalitia pentru Familie: "drepturile omului nu pot fi supuse la vot. Daca am face asa cu toate am ramane cu foarte putine. Supunem la vot dreptul unui ateu de a mai zice ceva in public despre biserica? Sau avortul? Coalitia pentru familie are o lista cu vreo 50 de cauze si este posibil sa initieze si un referendum de acest fel".

Remus Cernea si-a prezentat bilantul actualului mandat si obiectivele pentru care doreste sa mai obtina unul.

De ce candidati si de ce independent?

Am decis sa intru in politica in 2007, ca urmare a multor ani de activism civic, perioada in care m-am lovit de deciziile politice. Politica e un zid peste care e foarte greu sa treci, un zid neargumentat sau argumentat in baza unor prejudecati cu prea putina aderenta la valorile democratice.

In acesta legislatura am fost unul dintre cei mai activi parlamentari, am avut foarte multe initiative, vocea mea s-a auzit mai mult decat a altor sute de parlamentari.

Eu cred ca initiativele mele ating acele puncte esentiale de care depinde dezvoltarea societatii. Cheia solutiei pentru ca Romania sa fie mai democratica si mai prospera tine de mentalitate. Programul meu politic in acest mandat a fost sa ating puncte cheie, care au generat dezbateri ample.

Ce puncte cheie ati atins in acest mandat?

Cele pe care niciun alt politician nu avea curajul sa le aduca pe masa dezbaterilor politice. Politicienii romani nu au curajul sa discute deschis despre teme precum problemele legate de minoritatea LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali) separarea dintre sat si biserica, finantarea cultelor, educatia religioasa in scoli, drepturile animalelor. Am avut 10 initiative si despre legislatia electorala, care are atat de multe vicii incat intarzie democratizarea societatii.

De ce este religia in scoli un punct cheie?

Religia a devenit optionala dupa decizia CCR din 2015. Eu propusesem in Parlament acelasi lucru cu un an inainte. Este important modul in care e facuta educatia in Romania, religia nu trebuie sa alunece spre indoctrinare, trebuie predata neutru, sa prezinte informatii despre cultele importante din Romania si alte religii. Elevii ar trebui sa devina imuni la extremismul religios.

Marele viciu al acestor ore era de natura politica: legea a fost facuta stramb pentru ca politicienii, in majoritate, servesc interesele bisericii, se tem sa ia decizii juste, democratice.

Daca electoratul lor vrea finantarea bisericilor?

Un politician responsabil nu se lasa purtat de un val populist. Un copil indoctrinat va avea mari dificultati sa-i inteleaga pe ceilalti. Si noi ce vrem, un om care sa respecte sau care sa condamne diferenta?

De ce candidati independent?

Legea partidelor a fost schimbata prea tarziu pentru a mai avea timp sa infiintez un partid care sa obtina 5% la alegeri. Iar partidele actuale sunt foarte conservatoare.

Si daca veti intra, de unul singur, ce veti putea face in Parlament?

Voi fi o voce. Sigur ca voi avea un singur vot, dar rolul unui politician nu se reduce la votul, ci si la forta vocii lui. Iar eu am ridicat de unul singur teme devenite dezbatere, deci ceea ce am propus a fost legitim, a generat reactii, opinii pro si contra. Asa am simtit ca lucrurile pe care le promovez incep sa fie mai bine intelese. Inclusiv in ceea ce priveste protectia animalelor.

Am propus aproape 100 de legi, mai putin de 30 au trecut prin toata procedura parlamentara, in jur de 20 au fost respinse, 5 au fost acceptate.

Care va reprezinta cel mai bine?

Cea care m-a avut pe mine ca initiator si care prevedea ca la posturile TV sa existe mai multa informatie stiintifica.

Care ar fi principalul proiect pentru acest al doilea mandat?

Am avut cinci directii mari: drepturile omului - o lege pentru a se permite si adunarile spontane. Actuala lege e caduca. Apoi parteneriatul civil pentru cuplurile LGBT sau cuplurile heterosexuale, o lege de care depinde si imaginea Romaniei.

Apoi - separarea bisericii de stat si finantarea cultelor, pe care sper sa o depun pe final de mandat. Cred ca finantarea ar trebui sa se faca printr-un procentaj din impozitul pe venit pe care fiecare cetatean sa-l poata directiona, asemanator cu acel 2% pentru ONG-uri.

Am propus o lege pentru a nu mai da bani publici la Catedrala Neamului. Biserici istorice pot fi restaurate din bani publici, dar nu sunt de acord cu finantarea noilor lacasuri de cult din bani publici.

Am avut o lege pentru impozitarea activitatilor lucrative ale bisericilor. Sunt scutite de impozit la vanzare de terenuri sau masini, pentru orice fel de activitati economice, ceea ce cred ca reprezinta un avantaj pe o piata care ar trebui sa fie concurentiala, egala pentru toti.

O alta directie este protectia animalelor si am avut 5 proiecte de legi in aceasta privinta.

Si a fost o directie privind mediul: am initiat legi anti-cianura, anti fracturare hidraulica si antidefrisare.

Cea mai mare valva a stranit-o chestiunea parteneriatelor civile. Daca pentru cuplurile homosexuale ele ar fi singura solutie, pentru cele heterosexuale aceste parteneriate nu descurajeaza si mai mult casatoria? Si asa institutia casatoriei este intr-un declin important in ultimii ani, cu efecte inclusiv asupra demografiei.

Cauzele scaderii demografiei sunt economice si sociale. Exista peste 800 de mii de cetateni, in majoritate heterosexuali, care traiesc in astfel de cupluri pentru care nu exista o reglementare.

Cuplurile heterosexuale au optiunea casatoriei.

Nimeni nu ii poate obliga sa se casatoreasca.

Cu siguranta. Dar o pot face, au optiune juridica, daca nu le convine concubinajul.

Sunt oameni care trec prin casatorii nefericite, pentru care un angajament atat de puternic ca o casatorie nu e o optiune, cel putin nu pentru un viitor imediat, dar incearca sa-si refaca viata.

Daca nu au nicio reglementare sunt vulnerabili. Nimeni nu le poate spune: ori totul, ori nimic. Parteneriatul civil se incheie la notar si da posibilitatea sa angajeze credite impreuna, sa se mosteneasca reciproc.

Si acum exista testamentul.

Care poate fi atacat in instanta de familie care in general castiga, spun avocatii. Legile trebuie sa fie cuprinzatoare si sa acopere toate situatiile de viata, nu exista doar familii traditionale si nu putem veni cu un "pat al lui Procust": avem familia asta si toate celelalte nu le recunoastem, nu legiferam, sa se descurce cum pot.

Singurul lucru care a deranjat in aceasta lege a fost ca la sfarsit scrie ca ea se va aplica fara discriminari.

Deci si cuplurilor LGBT. Si ajungem la al doilea subiect fiebinte. Luptati pentru parteneriatul civil, dar ati fi de acord cu casatoria intre persoane de acelasi sex?

Eu cred ca toti oamenii sa beneficieze de egalitatea in drepturi. Daca doresc sa se si casatoreasca statul ar trebui sa accepte. Deocamdata sunt foarte multe prejudecati. Ce am putut sa vad! Cata ura, cata intoleranta, jigniri, atacuri, amenintari. Societatea romaneasca musteste de intoleranta si prejudecati. Cu acest lucru vom lupta multi ani.

De ce este asa?

Slaba informare, influenta din partea bisericilor care si-au asumat activ un discurs discriminatoriu, al urii, care vor sa inlature umanitatea persoanelor LGBT. Cand spui despre o persoana ca nu trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca orice alt om inseamna ca este un sub-om.

Sunt conceptii inradacinate adanc. Am primit multe amenintari inclusiv cu moartea doar pentru ca am iesit public sa sustin drepturile LGBT.

Cea mai mare teama este ca legiferarea acestor casatorii ar fi primul pas pentru ca aceste cupluri sa adopte copii.

Casatoria presupune dreptul de a adopta. Obiectiile fata de acest lucru se bazeaza tot pe prejudecati: copiii crescuti in cupluri LGBT devin si ei la fel. Dar persoanele LGBT provin din familii heterosexuale, ceea ce nu i-a facut heterosexuale. Persoanele LGBT asa se nasc in cvasitotalitatea cazurilor.

Pot exista contexe, in echipajele unor nave de lunga croaziera, in manastiri, in inchisori, in care persoanele de acelasi sex pot simti la un moment dat aceasta tentatie. Exista o latenta la un anumit numar de oameni.

Pe care educatia, influenta o pot stimula la un moment dat?

Nu exista studii care sa ateste ca minorii adoptati de cupluri LGBT devin in numar relevant mai mare LGBT. Pot exista partinti abuzivi, dar ei se expun prevederilor legale si ma opun oricarei forme de abuz.

Dar cand un copil care primeste intr-o familie LGBT dragoste, educatie buna, se dezvolta moral si intelectual, nu vad ce ar fi de discutat. Pe noi ar trebui sa ne intereseze standardul de crestere a copilului indiferent daca e o familie hetero sau LGBT. Credeti ca e mai bine ca un copil sa creasca intr-o familie hetero unde victima unor abuzuri?

Pentru copiii institutionalizati o astfel de solutie e mai buna, daca acei parinti sunt de calitate.

Deci avem argumente pro si contra, de ce sa nu se pronunte poporul prin referendum, dupa cum propune Coalitia pentru Familie?

Pentru ca drepturile omului nu pot fi supuse la vot. Daca am face asa cu toate am ramane cu foarte putine. Supunem la vot dreptul unui ateu de a mai zice ceva in public despre biserica? Sau avortul? Coalitia pentru familie are o lista cu vreo 50 de cauze si este posibil sa initieze si un referendum de acest fel.

Constitutia garanteaza si drepturile minoritatilor vulnerabile care niciodata nu se vor putea impune la vot.

Dupa alegeri veti avea un singur vot. Ati sustine un Guvern Ciolos, de exemplu?

Cred ca dl Ciolos e un om onest si s-a straduit sa faca lucrurile just cat a putut. Cred ca putea sa faca mai mult si calitatea unui politician nu se reduce la onestitate. Au fost si chestiuni cu care nu am fost de acord, vezi sustinerea premierului pentru referendumul Coalitei pentru Familie. De aceea, in momentul actual sunt sceptic ca l-as sustine.

Platforma Romania 100 nu e neconvingatoare pentru ca nu se refera la teme importante pecum drepturile persoanelor LGBT, separarea intre stat si biserica etc., chestiuni de baza, fundamentale. Daca nu le rezolvam nu vom avea o tara civilizata si democratica.

Ce veti face daca nu veti intra in Parlament?

Tot efortul meu si toate gandurile mele sunt concentrate acum pe reusita.

Va intreb pentru ca au fost discutii despre meseria dvs care nu e clara.

Am urmat Facultatea de Filosofie strict din placere, nu m-au interesat diplomele, nu m-a interesat sa obtin un loc de munca pe baza diplomei, m-au interesat cartile si ideile, iar viata mea a gravitat in jurul unor idei pe care le-am sustinut cat am putut de bine.

Din ce ati trait totusi pana sa intrati in Parlament?

Am fost activist civic, in societatea civila se mai castiga proiecte, am avut diverse finantari din partea unor ONG-uri, am avut si sansa ca familia sa ma sustina financiar in anumite perioade. Mi-am dedicat timpul nu pentru a face bani, am o existenta modesta, nu fac cheltuieli excesive, traiesc la un nivel minimal.

Dar ma consider unul dintre cei mai bogati palamentari sub aspectul cartilor citite, al produselor culturale consumate. Cred intr-o societate a cooperarii dintre oameni chiar daca ei au unele puncte de vedere diferite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Remus Cernea parteneriat civil, #Remus Cernea LGBT biserica, #Remus Cernea candidat independent parlamentare , #stiri Remus Cernea