Cum incearca ecologistii sa salveze Vama Veche de Chevron

Joi, 09 Mai 2013, ora 18:31
4384 citiri
Cum incearca ecologistii sa salveze Vama Veche de Chevron
Foto: Arhiva

Asociatia Salvati Vama Veche considera ca explorarea gazelor de sist in zona Vama Veche este "inacceptabila". Insa, spre deosebire de anii trecuti, liderii organizatiei nu vor mai incerca sa salveze Vama prin campanii de imagine sau concerte de rasunet, ci vor adopta cu totul alte cai.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat zilele trecute ca gigantul american Chevron a primit autorizatia de explorare, prin "explozii controlate", a zonelor Costinesti si Vama Veche pentru a determina daca exista gaze de sist. Regiunea vizata acopera 1.800 de kilometri patrati. Reactia ecologistilor nu s-a lasat asteptata.

Explozii controlate la Vama Veche - Chevron a primit autorizatia de a cauta gaze de sist

Asociatia Salvati Vama Veche, care s-a remarcat in trecut prin actiunile menite sa stopeze constructiile si investitiile ce afectau specificul zonei, considera ca intentiile Chevron de a prospecta in regiune dupa gaze de sist sunt "inacceptabile".

Desi nu se afla in cele mai bune relatii cu autoritatile din Vama Veche, care nu au luat in seama propunerile asociatiei privind dezvoltarea zonei, Salvati Vama Veche s-a alaturat Primariei in procesul intentat Guvernului privind blocarea explorarii gazelor de sist.

"Am vorbit deja cu avocatul Primariei, ne vom asocia in proces. La urmatoarea infatisare in instanta vom cere sa fim considerati parte activa in proces. Primaria a atacat in instanta avizul de explorare. Ideea angajarii oricarei activitati pe subiectul explorarii gazelor de sist este respinsa de organizatia noastra, este opusul a ceea ce ar insemna dezvoltare durabila in zona.

Nici nu intru in detalii despre cat de periculos ar fi sa se exploateze gaze de sist intr-o zona care are sanse sa se dezvolte natural durabil. Este inacceptabil", a declarat presedintele Salvati Vama Veche, Mircea Toma, pentru Ziare.com.

Dragnea, despre gazele de sist: Sa vedem cine dezinformeaza populatia

Insa, de data aceasta, Salvati Vama Veche nu va mai apela la instrumentele de imagine, cum ar fi concertele de tipul Stufstock, prin care in trecut a sensibilizat opinia publica in legatura cu situatia din Vama.

"Organizatia noastra considera ca in aceasta etapa este foarte important sa incercam sa oprim proiectul, nu sa facem campanie de imagine. Facem o campanie in Justitie pentru blocarea proiectului.

Rosia Montana a fost tinuta in loc cu asemenea instrumente. Am simtit ca este mai civilizat si mai eficient sa facem acest lucru. Chiar putem opri proiectul.

Asa, sa facem zarva in strada si sa mearga ei inainte, cainii latra si caravana trece, nu mi se pare o politica... Am mai castigat experienta. Atunci cand se intamplau lucrurile acelea in Vama (concerte - n.red.) noi nu aveam definita conditia juridica a adversarului.

Adversarul era difuz, erau foarte multi investitori care faceau chestii alandala, nu e o chestie clar definita cum e aici. E o firma care vrea sa faca o chestie pe teritoriul comunei, peste vointa comunei", a explicat Mircea Toma.

Remus Cernea: Vom organiza diverse forme de impotrivire, vom discuta raportarea noastra fata de USL

Presedintele Partidului Verde, deputatul Remus Cernea, considera ca explorarea gazelor de sist in zona litoralului va avea un efect "devastator" asupra turismului.

"Este foarte grav ca explorarea se va face prin explozii controlate. Noi ne opunem oricum explorarii, chiar daca ar fi fost vorba de o metoda mai putin violenta sau brutala.

Pentru zonele turistice, astfel de explorari si eventual exploatari ar fi un dezastru. La nivel de perceptie publica efectul va fi devastator pentru ideea de turism si aceasta campanie care a demarat acum cativa ani pentru salvarea Vamii Vechi iata ca a capatat acum o consistenta mai mare", a declarat Cernea pentru Ziare.com.

El a promis ca va organiza "diverse forme de impotrivire fata de aceste proiecte".

"In doua ore, voi ajunge la Madrid la un Consiliu al Verzilor Europeni, unde vom discuta si despre aceste lucruri. Se apropie campania pentru alegerile europarlamentare, iar temele din Romania, atat cu Rosia Montana cat si cu gazele de sist sunt de maxim interes pentru verzii europeni", a anuntat deputatul.

Mai mult, Remus Cernea isi va reevalua si pozitia fata de USL, el fiind ales in Parlament pe listele acestei aliante politice.

"Am convocat un Consiliu National al partidului unde vom discuta raportarea noastra la USL in lumina noilor evolutii. Pentru ca noi am candidat la alegeri in cadrul USL, am avut o colaborare buna, in ideea de a lucra impreuna pentru schimbare si pentru o gestionare a problemelor de mediu in spiritul valorilor noastre.

Daca guvernarea se va indeparta de aceste principii pe care noi le promovam, evident ca noi va trebui sa ne reconsideram pozitia. Suntem ingrijorati de mersul lucrurilor si de deciziile recente guvernamentale", s-a destainuit Cernea.

Ponta: Sunt pentru explorarea gazelor de sist

Un studiu guvernamental american arata ca rezervele de gaz din Romania, Bulgaria si Ungaria sunt in jur de 538 de miliarde de metri cubi, fiind printre cele mai mari din estul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Salvati Vama Veche Chevron, #Vama Veche gaze sist, #Remus Cernea gaze sist, #Mircea Toma gaze sist , #stiri Remus Cernea