Catastrofa de maine anuntata de Educatie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 07:13
9253 citiri
Catastrofa de maine anuntata de Educatie (Opinii)
Foto:sorinoprescu.ro

Balbaiala si gafele de la inceputul anului scolar pe care ministrul Educatiei, Remus Pricopie, si premierul Victor Ponta le-au executat unul dupa altul, intrecandu-se parca in derizoriu, sunt ultimul semnal de alarma pe care politicul il da, fara voie evident, inainte de decaderea totala a invatamantului romanesc.

E grav ca scoala a inceput fara ca elevii sa aiba pe banci manuale, motivul pentru aceasta premiera fiind ori proasta organizare de la varful ministerului, ori interesele financiare care au ajuns sa dicteze la cel mai inalt nivel.

La fel de grav este si faptul ca Guvernul da posibilitatea universitatilor sa infiinteze colegii care sa le permita elevilor care au picat bacalaureatul sa devina studenti cu acte in regula in viitor.

In acest context, declaratia premierului referitoare la elevii de clasa I care pot inlocui manualele clasice cu smartphone-uri conectate la Internet nu ar trebui sa mire pe nimeni. E doar o greseala bine calculata pentru a distrage atentia de la adevaratele probleme care pun in pericol viitorul tarii.

Cat despre ameteala ministrului Educatiei care reinventeaza mitul fondator al Romei antice, introducand vulpea in locul lupoaicei, nu poate fi explicata decat printr-o analiza psihologica - stresul, nervii si constiinta incarcata i-au jucat o festa lui Remus... Pricopie.

Celor mai rautaciosi dintre sceptici astfel de erori le sunt de ajuns pentru a cere demisia responsabililor din fruntea Guvernului.

Dar semnalul de alarma care ar trebui sa fie tras nu este legat in primul rand de gafele de la organizarea inceputului de an scolar sau de suspiciunile de la licitatiile pentru manualele digitale care urmeaza a fi introduse in locul celor clasice.

Nici macar de mafia din sistemul universitar privat - principalul beneficiar al ordonantei care netezeste drumul "studentilor fara bacalaureat". Este grav, bineinteles, ca interesele din sistemul de educatie privat primesc un impuls privilegiat din partea Guvernului.

Dar mai grav decat aceste jocuri politice influentate de interesele financiare ale clientelei de partid este faptul ca sistemul de educatie se prabuseste de la an la an, iar fiecare clasa politica nu face decat sa-i dea cate un picior in spate de fiecare data cand are ocazia.

Realitatea e ca nu a existat ministru al Educatiei care sa nu fi tinut mortis sa reformeze sistemul, imaginandu-si ca viziunea sa e unica sansa de a salva viitorul.

Si, astfel, din reforma in reforma, am ajuns astazi sa avem cel mai scazut procent al absolventilor de bacalaureat, iar dintre tinerii care ies de pe bancile facultatilor cea mai mare parte isi folosesc diploma pentru a obtine ajutorul de somaj sau pentru a se angaja in posturi paralele cu pregatirea pentru care au trudit ani de zile.

O situatie care reflecta cel mai bine prapastia dintre realitate si bula in care politicul se incapataneaza sa tina captiv invatamantul si odata cu el si viitorul acestei tari.

Imi vine greu sa cred in teoria potrivit careia partidele si-ar dori sa tina poporul la un nivel cat mai scazut de educatie, pentru a-l putea manipula astfel mai usor. O astfel de viziune e sinucigasa, iar cei 24 de ani de experimente ar trebui sa fie o dovada mai mult decat suficienta.

Ironia e ca solutia pentru a evita catastrofa de maine a Educatiei e extrem de simpla si la indemana oricui - in loc sa isi trimita copiii la scolile din strainatate, ar putea sa copieze modelul celor care au reusit sa aiba un invatamant eficient si performant.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Remus Pricopie vulpe, #Ponta scandal manuale, #scoala incepe fara manuale, #Ponta elev smartphone , #ministrul Educatiei