Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Control la scoala din Pungesti: Pricopie spune ca se fac presiuni pentru a se merge la proteste

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 16:25
1727 citiri
Control la scoala din Pungesti: Pricopie spune ca se fac presiuni pentru a se merge la proteste
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat, vineri, ca a cerut un control la scoala din comuna vasluiana Pungesti, dupa ce a primit informatii ca se fac presiuni asupra conducerii scolii pentru intreruperea cursurilor si participarea la protestul fata de explorarea gazelor de sist.

Prezent, vineri, la Ploiesti, unde a participat la celebrarea a 65 de ani de activitate a Universitatii de Petrol-Gaze, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca a cerut un control la nivelul scolii din comuna vasluiana Pungesti, dupa ce a primit informatii potrivit carora persoane care se legitimeaza ca fiind reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale "fac presiuni" asupra conducerii scolii pentru a intrerupe cursurile si a merge la protestul fata de explorarile care ar urma sa le faca Chevron in zona.

Basescu: Gazprom are tot interesul ca Romania sa nu-si exploateze resursele

Pricopie a precizat ca nu este vorba despre un control al scolii, ci de o actiune care are scopul de a proteja scoala.

"Acum am cerut control la nivelul scolii, si nu pentru a controla scoala, ci pentru a proteja scoala, pentru ca mi se pare inadmisibil ca cineva sa doreasca sa foloseasca scoala intr-un alt scop. (...) Eu cred ca noi aici trebuie sa facem o distinctie foarte clara: in primul si in primul rand scoala are o anumita misiune si trebuie sa se achite de aceasta misiune. Mai departe, prezenta sau nu la un protest este dreptul fiecarui cetatean si optiunea cetateanului", a spus Pricopie.

Ministrul Educatiei a adaugat ca a cerut inspectorului scolar general si celor de la Prefectura Vaslui sa anunte Politia in cazul in care presiunile asupra conducerii scolii pentru participarea la protest continua.

In plus, Pricopie a aratat ca a trimis la Vaslui o echipa "pentru a-i ajuta pe cei de la scoala si de la inspectorat (Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui - n.r.) sa nu mai existe niciun fel de problema".

"Ca cetatean oricine in afara scolii decide ce face cu timpul sau liber, ce optiune are, dar in interiorul scolii nu este vorba despre o interdictie, e vorba despre a respecta misiunea scolii, si anume educatia", a mai spus Remus Pricopie.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, Gabriela Placinta, a declarat, joi, ca directorul scolii generale din Pungesti este supus zilnic unor presiuni prin care i se solicita sa inchida scoala si sa mearga cu profesorii si elevii la mitingul impotriva explorarii gazelor de sist la Silistea.

Rascoala de la Pungesti, eroul Marincea si guvernarea pe sest

Potrivit sursei citate, directorul scolii generale din Pungesti este agasat zilnic de numeroase persoane care ii solicita sa opreasca activitatea didactica pentru a permite elevilor si profesorilor sa mearga la protestele de la Silistea.

In sustinerea declaratiei, seful invatamantului vasluian prezinta doua e-mail-uri trimise pe adresa ISJ Vaslui de catre presedintii unor asociatii neguvernamentale prin care i se solicita demiterea directorului Anisoara Rauta pe motiv ca "lezeaza grav drepturile fundamentale ale cetatenilor din comuna Pungesti, atat ale cadrelor didactice, cat si ale elevilor".

Inca de la declansarea protestelor la Silistea impotriva gazelor de sist, conducerea scolii generale din Pungesti a postat un anunt la intrarea in institutia de invatamant prin care anunta ca "ISJ Vaslui interzice cadrelor didactice si elevilor parasirea orelor de curs pentru a participa la protestul impotriva gazelor de sist".

Referendum la Pungesti privind gazele de sist. Cand ar putea avea loc

Unitatea scolara a postat anuntul dupa ce la ISJ Vaslui au ajuns mai multe sesizari cu privire la faptul ca elevi de la scoala generala din Pungesti au participat, in timpul orelor de curs, la mitingurile de protest de la Silistea.

Potrivit acesteia, in cursul zilei de miercuri, cand protestele au avut cea mai mare amploare, 20 de elevi din clasele a V-a si a VIII-a au absentat de la cursuri, ei lipsind toata ziua de la scoala.

Protestele localnicilor din Silistea au inceput luni, cand aproximativ 150 de persoane au blocat, partial, drumul judetean ce tranziteaza comuna Pungesti de care apartine satul Silistea. Marti, la proteste au fost prezenti si patru preoti de la bisericile din comuna Pungesti, toti imbracati in straie bisericesti, iar in imediata vecinatate a parcelei detinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul noptii.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Reprezentantii companiei Chevron au anuntat, joi, ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea, in urma protestelor din ultimele zile.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Pricopie protest Pungesti manipulare, #Pricopie ministru mesaje presiuni proteste, #proteste Pungesti Chevron , #ministrul Educatiei