Fara coruptie in invatamant? Masurile dure pe care le anunta Ministerul

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 15:14
4676 citiri
Fara coruptie in invatamant? Masurile dure pe care le anunta Ministerul
Foto: Digi 24

Ministrul Educatiei Remus Pricopie a vorbit, vineri, despre cazul invatatoarei spagare din Capitala, sustinand ca niste schimbari importante vor fi facute in legislatie pentru a combate cazurile de coruptie din invatamant.

Consiliul de administratie al Scolii Generale nr. 10 a decis, vineri, demiterea Danei Blandu, iar contractul acesteia de munca a fost desfacut, in urma scandalului spagii din ultimele zile, in care cadrul didactic le-a cerut parintilor bani de cadouri.

Cu toate acestea, Pricopie a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca invatatoarea se poate intoarce oricand in sistemul de invatamant, din cauza legislatiei lacunare, si a anuntat ce masuri intentioneaza sa ia pentru ca aceste lucruri sa nu mai fie posibile.

Invatatoarea spagara a fost demisa (Video)

"Nicaieri in lege nu e precizat ca o persoana careia i-a fost desfacut contractul de munca nu poate reveni, prin procedurile normale, prin concurs (...) pe post. Prima tema pe care am dat-o ministerului este sa faca un text de lege, ca persoanele cu contractul de munca desfacut sa nu mai poate reveni in invatamant. Altfel ne vom trezi cu acesti oameni inapoi in sistem", a explicat ministrul.

Despre faptul ca Dana Blandu a ales sa conteste demiterea sa, Pricopie a mentionat ca "este dreptul fiecarei persoane sa conteste" si ca instanta va lua o hotarare.

Profesoara spagara de la Bolintineanu s-a intors la catedra

Vorbind despre cazurile de coruptie din scoli prezentate in presa, ministrul a amintit despre situatia de la Liceul Dimitrie Bolintineanu, in care directoarea Costica Varzaru a fost prinsa ca a cerut spaga in timpul examenului de bacalaureat, sustinand ca ea s-a intors la catedra dupa scandal si ca acest lucru este inadmisibil.

"Presa a prezentat si alte cazuri, de exemplu situatia de la Bolintineanu...doamna care a stat atunci in arest preventiv si astazi se afla la catedra. Deci a doua tema este sa corectam legea, astfel incat asa ceva sa nu se mai poata intampla", a afirmat Pricopie.

Rasturnare de situatie cazul invatatoarei spagare: Parintii nu vor sa fie pedepsita - ce urmaresc, de fapt

De asemenea, in urma scandalului spagii, Pricopie a cerut sa fie organizata o videoconferinta la care sa participe toti inspectorii generali si reprezentanti ai sindicatelor, dar si ai asociatiilor de parinti, intrevedere care a avut loc vineri, la ora 12:00.

"Le-am cerut sa aiba intalniri cu toti directorii de scoli din judetele respective, sa discute problema fondului clasei, modul in care banii circula, ce e si ce nu e permis, cum sa evite coruptia in scoli", a spus Pricopiei.

Vanzarea de carti in scoli este ilegala

Oficialul a facut referire si la o alta practica pe care el o considera ilegala, si anume vanzarea de carti in scoli, care este sutinuta de anumite edituri si intermediata de profesori.

"O alta zona care are o dimensiune ilegala este vanzarea de carti, de auxiliare, atentie, nu manuale, in scoli, care este sustinuta de unele edituri din Romania. Profesorii nu au voie sa devina agenti comerciali. Si eu sunt parinte si cumpar auxiliare, dar din magazine, cu factura, nu din scoala. Inspectorii au obligatia sa mearga in scoli si sa discute pe problema legata de banii cu circuit ilegal", a lamurit Pricopie.

Acesta s-a referit si la fondul clasei, despre care a spus ca este ilegal sa fie gestionat de profesori. El a sustinut ca este dreptul fiecarui parinte sa contribuie de bunavoie cu bani, insa de procedura trebuie sa se ocupe numai asociatiile de parinti, care trebuie sa dea chitanta pentru fiecare suma platita.

Ministrul Educatiei avertizeaza: Fondul clasei gestionat de scoala este ilegal

De asemenea, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti, Mihaela Guna, a sustinuat afirmatia ministrului, spunand ca banii pentru fondul clasei nu pot fi stransi decat daca in scoala exista o "organizatie cu personalitate juridica, altfel suntem pe langa lege". Ea a adaugat ca parintii trebuie, obligatoriu, sa primeasca chitanta si ca modul de gestionare este hotarat in exclusivitate de asociatiile de parinti.

Hancescu: Fondul clasei, scos in afara legii

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu, a afirmat ca nu este de acord cu punctele de vedere exprimate de ministrul Educatiei si de reprezentantul parintilor, sustinand ca aceasta practica ar trebui sa fie ilegala.

"In opinia mea, acest fond trebuie scos in afara legii. Statul trebuie sa faca eforturi sa asigure fondurile suficiente pentru a nu se apela la parinti sa cumpere creta, perdele sau mobilier. Se impune ca Guvernul sa adopte o serie de masuri, sa incercam sa eliminam ce se intampla in acest moment", a opinat Hancescu.

Invatatoarea spagara contesta demiterea: Cu siguranta vom castiga procesul - ce carte joaca

Masurile anuntate de Remus Pricopie vin in contextul in care Dana Blandu a fost demisa, vineri, de catre Consiliul de administratie al Scolii Maria Rosetti, dupa ce aceasta le-a cerut parintilor bani de cadouri si i-a jignit. Cu toate ca inregistrarea a aparut in presa, invatatoarea a sustinut in continuare ca este nevinovata, anuntand ca va contesta in instanta demiterea sa.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Remus Pricopie invatatoare spagara, #Remus Pricopie masuri coruptie, #masuri coruptie invatamant, #profesori corupti masuri , #ministrul Educatiei