Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Educatiei: Ar fi strategic sa aflam ce fac elevii si studentii in afara clasei

Joi, 27 Iunie 2013, ora 21:12
1222 citiri
Ministrul Educatiei: Ar fi strategic sa aflam ce fac elevii si studentii in afara clasei
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca ar fi "strategic" sa se faca o analiza pentru a se afla ce fac elevii si studentii in afara orelor de curs.

"La fel de strategic pentru MEN ar fi sa intelegem problemele intr-un tablou mai larg. De fapt, este vorba de abordarea problemelor intr-o maniera transversala.

Multe dintre problemele pe care noi ar trebui sa le rezolvam, daca vrem sa le facem intr-un mod strategic, ar trebui sa le abordam de o maniera transversala si sa ne intereseze nu doar ce carti au elevii sau ce programe au studentii, dar sa ne intereseze si viata studentului.

In afara de ceea ce facem, in clasa ar fi strategic sa aflam si ce fac in afara clasei elevii si studentii nostri", a afirmat Pricopie.

Potrivit ministrului, la fel de important ar fi ca Romania sa isi foloseasca toate resursele pe care le are, inclusiv cele umane, si a criticat faptul ca "la un moment dat" s-a decis sa se renunte la 1.500 de "resurse" care reprezentau tot atatia profesori universitari, doar pentru faptul ca acestia implinisera varsta de 65 de ani.

"Cred ca ar fi la fel de strategic sa folosim toate resursele pe care le avem, sunt foarte multe resurse pe care nu le avem. De exemplu la un moment dat Romania s-a decis sa renunte la 1.500 de resurse, adica 1.500 de profesori universitari doar pentru faptul ca aceste resurse au implinit varsta de 65 de ani.

In conditiile in care multe state de exemplu in Marea Britanie se discuta sa se elimine limita de pensionare, in Franta, Germania la fel sa se ridice varsta de pensionare, iar noi consideram ca avem un exces de resurse si prin urmare trebuie sa renuntam la el. Este ne-strategic sa facem acest lucru si poate ca ar trebui sa mai meditam", a explica Pricopie.

Ce vrea ministrul sa se schimbe

El a sustinut necesitatea realizarii de cercetari si studii, dar si a unui management al procesului de educatie pentru a gasi mai multe raspunsuri la problemele din educatie.

"Noi nu stim unde sunt copiii nostri. Se nasc 200.000 si intra in clasa I 190.000 si nu stim unde sunt 10.000. Dupa aceea, constatam ca ajung la examenul de evaluarea nationala 160.000 si iar au mai disparut 30.000 de pe radarul nostru.

Este foarte important sa stim unde sunt, si daca nu sunt acolo, unde ar trebui sa fie si de ce nu sunt. Si pentru asta, ai nevoie nu doar de cercetare ci si de un sistem de management al procesului de educatie. Sunt multe probleme la care am avea raspunsuri daca am investi mai mult in cercetare", a explicat ministrul Educatiei Nationale.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ministrul Educatiei elevi timp liber, #Pricopie studenti timp liber , #ministrul Educatiei