Ministrul Pricopie se lauda cu manualele digitale: Ne aflam inaintea multor tari UE

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 14:59
2528 citiri
Ministrul Pricopie se lauda cu manualele digitale: Ne aflam inaintea multor tari UE
Foto: Guvern

Desi criza manualelor aproape ca l-a costat mandatul, ministrul Educatiei se lauda ca Romania se afla inaintea multor state UE in ceea ce priveste modernizarea sistemului educational. In plus, el anunta ca vrea tablete si catalogul electronic in tot sistemul de invatamant.

"Romania este in avangarda tarilor care isi racordeaza si adapteaza sistemul de educatie la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare - invatare", arata ministrul Educatiei, Remus Pricopie, intr-un comunicat postat miercuri pe site-ul institutiei.

Drept argument, el aduce Raportul Horizon al Comisiei Europene, document in care este subliata nevoia unor actiuni urgente "in vederea promovarii inovarii in salile de clasa".

"Acesta este un lucru pe care Romania il face deja, fiind pentru prima data cand demaram un proces de modernizare a scolii romanesti, fara a ajunge in situatia in care acesta sa ne fie solicitat imperios de institutiile europene, ca o consecinta a unei ramaneri in urma", arata Pricopie.

Elevii primesc manuale abia dupa alegeri: Tipografiile sunt blocate de afisele electorale

"Din acest punct de vedere, Romania se afla inaintea multor state din Uniunea Europeana, fiind conectata la noile tendinte mondiale de crestere a calitatii procesului educational si a adaptarii la realitatile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de scoala", se mai lauda ministrul Educatiei.

El enumera, printre realitarile ministerului pe care il conduce "introducerea manualelor digitale, dar si prin derularea unor proiecte precum 'Internet in scoala ta', care presupune conectarea a 2.446 de scoli din mediul rural si mic urban la Internet sau prin dotarea unor clase cu produse IT de ultima generatie".

Ce planuri mai are ministrul pentru viitor

In acest context, Remus Pricopie anunta ca are in vedere "elaborarea unor noi manuale, inclusiv in format digital, pentru toti ceilalti ani de studiu: invatamant primar, gimnazial si liceal", ca si "identificarea resurselor in vederea dotarii tuturor scolilor, inclusiv cele din mediul rural, cu tablete".

De asemenea, ministrul vrea sa obtina bani europeni pentru "realizarea catalogului electronic, care sa functioneze in tot sistemul de invatamant."

Criza manualelor

Elevii nu au insa nici acum manuale pe banci si, cel mai probabil, criza manualelor scolare se va prelungi pana dupa alegerile prezidentiale.

Ministerul Educatiei a anuntat, pe 15 octombrie, ca a aprobat folosirea manualelor digitale pentru clasele I si II. Practic, noile manuale au fost afisate pe site-ul ministerului, insa problema este departe de a fi rezolvata.

Ministrul Educatiei a aprobat folosirea manualelor digitale pentru clasele I si a II-a

Saptamana trecuta, Pro TV publica un reportaj dintr-o scoala din Capitala, unde elevii de clasa au luat contact pentru prima data cu manualul digital. "Invatatoarea le-a putut arata modelul doar pe Internet. In sala de clasa exista oricum un singur laptop", preciza sursa citata.

In perioada 16 - 22 octombrie, cadrele didactice din invatamantul primar trebuie sa aleaga, din oferta existenta, manualele adecvate nivelului de pregatire al clasei. Ulterior, scolile vor trimite comenzile care inspectorater scolare judetene, dupa cum anunta, saptamana trecuta, Ministerului Educatiei.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Remus Pricopie manuale digitale, #Pricopie planuri educatie, #Educatie programa scolara modificata , #ministrul Educatiei
Comentarii