Ministrul Pricopie vrea un Barometru al educatiei

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:02
1921 citiri
Ministrul Pricopie vrea un Barometru al educatiei
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat marti ca intentioneaza sa realizeze un Barometru al educatiei care sa permita o mai buna cunoastere a sistemului de invatamant.

"Am stat de vorba cu colegii care se ocupa de fonduri structurale si i-am rugat sa investigheze in ce masura putem sa introducem, utilizand fonduri structurale, un anumit tip de Barometru al educatiei.

Avem sondaje de opinie, avem de toate, stim preferintele publicului despre politicieni sau despre teme la zi, dar niciodata nu s-a facut un Barometru al educatiei in care sa introduc toate categoriile de public: profesori, parinti, manageri din sistem si asa mai departe si anumite probleme pe care le dezbatem, ca de exemplu aceasta a calitatii.

Avand un astfel de barometru inregistrezi feed-back, poti sa-ti calibrezi politicile, poti sa fii mai aproape de realitatile sistemului", a declarat Pricopie cu prilejul lansarii studiului "Asigurarea calitatii in educatia de baza in Europa de Sud-Est. Ce functioneaza in regiunea noastra?", de catre Societatea Academica din Romania.

Ministrul a mai aratat ca in domeniul educatiei sunt prea putine cercetari si prea putine date care sa fundamenteze deciziile. "Decizia nu trebuie sa o ia ministrul, nu trebuie sa o ia nici macar Parlamentul, sigur ca, formal, o ia Parlamentul, dar Parlamentul trebuie sa aiba in spate rapoarte, cuvantul specialistilor, puncte de vedere, situatia de pe teren. Politicile publice si deciziile politice trebuie sa fie rezultatul unei cercetari si pentru asta ai nevoie de date", a mai spus ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a mai spus ca reforma trebuie sa fie o constanta in domeniul invatamantului, care trebuie sa se adapteze in permanenta la contextul existent.

"Eu cred ca in ritmul in care schimbarile pot fi, pe de o parte acceptate si pe de alta parte intelese de profesori, noi trebuie sa mergem inainte. Cuvantul reforma, pe care eu il folosesc foarte rar pentru ca a ajuns deja sa fie, intr-un fel, compromis ca termen, trebuie sa fie o constanta pentru ca, de fapt, ce inseamna reforma? Inseamna sa adaptezi ceva la noul context, iar sistemul de educatie este obligat sa se adapteze in permanenta la noul context", a spus Pricopie.

Totodata, Pricopie a aratat ca reformele, pentru a da rezultate, trebuie sa fie intelese de profesori si de parinti.

"Spiru Haret spunea acum 100 si un pic de ani ca poti sa dezvolti cea mai frumoasa politica publica, i-am spune noi astazi, el i-a spus reforma a educatiei, daca aceasta reforma nu este inteleasa de profesori si de parinti nu ajungi nicaieri", a adaugat Pricopie.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Pricopie reforma invatamant, #Pricopie Barometru educatie, #ministrul Educatiei reforma , #ministrul Educatiei