Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta care prevede vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si stocarea datelor

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 14:07
5679 citiri
Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta care prevede vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si stocarea datelor
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Avocatul Poporului a formulat o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la ordonanta de urgenta care reglementeaza vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si prevede stocarea datelor.

"Nu se justifica situatia extraordinara si nici urgenta", a transmis Avocatul Poporului, care atrage atentia ca nu se rezolva urgent o stuatie exceptionala, intrucat actul normativ va intra in vigoare la 1 ianuarie 2020.

In plus, Avocatul Poporului, functie ocupata in prezent de Renate Weber (propusa d eALDE), sustine ca "actul normativ limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata intima, familiala si privata".

Este vorba despre OUG 62/2019 pentru modificarea si completarea OUG 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si pentru completarea OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice, a transmis, joi, Avocatul Poporului.

Ordonanta a fost adoptata in contextul cazului Macesanu-Melencu, de la Caracal.

Citeste mai multe despre:

Institutia precizeaza ca, intre altele, OUG 62/2019 "afecteaza drepturi, libertati si indatoriri cetatenesti".

"Avocatul Poporului apreciaza ca se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare in motivarea urgentei, a dovedirii existentei unei situatii extraordinare, cu respectarea principiului proportionalitatii restrangerii exercitiului drepturilor afectate si a jurisprudentei Curtii Constitutionale, exigente pe care actul normativ criticat nu le intruneste.

Argumentele utilizate in preambulul actului normativ nu sunt de natura sa justifice situatia extraordinara si nici urgenta unui act normativ care, reglementand obligativitatea colectarii datelor cu caracter personal si a stocarii pe un termen nedefinit a acestora, limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata intima, familiala si privata", a transmis Avocatul Poporului.

In plus, Avocatul Poporului considera ca localizarea celor care apeleaza la 112 era posibila si prin reglementarea anterioara.

"In plus, din examinarea dispozitiilor legale nu rezulta scopul colectarii datelor de identificare si nici asigurarea garantiilor ca acestea vor fi folosite exclusiv in scopul declarat in preambul.

Finalitatea urmarita de legiutorul delegat, si anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea si sanctionarea apelantilor abuzivi, prin intermediul colectarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite, nu constituie o situatie extraordinara, nu este de natura a justifica urgenta reglementarii.

In ceea ce priveste completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, justificarea oferita nu contine elementele necesare pentru care situatia care nu poate fi amanata ori necesitatea colectarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite prin ordonanta de urgenta, cu atat mai mult cat aceeasi reglementare prin lege a fost supusa controlului a priori de constitutionalitate, aceleasi norme introduse fiind constatate ca neconstitutionale.

De altfel, urgenta reglementarii nu se justifica nici prin prevederile continute, intrucat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 62/2019 nu cuprinde nicio masura de aplicare imediata de natura sa rezolve o situatie extraordinara. Dimpotriva, aplicarea efectiva a solutiei legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplatite se realizeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2020", a mai transmis Avocatul Poporului.

In context, Avocatul Poporului apreciaza ca OUG 62/2019 incalca art. 115 alin. (6) din Constitutie, prin afectarea dreptului la viata intima, familiala si privata, prevazut de art. 26 din Legea fundamentala si art. 11 si art. 20 prin raportare la art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

"Avocatul Poporului reaminteste faptul ca, prin Decizia nr. 461/2014 a Curtii Constitutionale, a fost admisa obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011, in ansamblul ei.

Comparand textele din actul normativ constatat neconstitutional si cele din art. II al ordonantei de urgenta criticate, Avocatul Poporului observa ca unele contin aceleasi solutii legale.

In fine, Avocatul Poporului apreciaza ca actul normativ criticat este in contradictie cu dreptul si jurisprudenta europeana in materia comunicatiilor electronice si nu asigura un cadru adecvat si suficient de protectie a datelor cu caracter personal de la dispozitia administratorului SNUAU, conform legislatiei europene in materie, masura colectarii insasi fiind neadcvata in sensul depasirii scopului propus - acela de sanctionare a apelantilor abuzivi la Serviciul de urgeta", se mai arata in comunicatul transmis de Avocatul Poporului.

La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care obliga operatorii de telefonie sa colecteze si furnizeze datele de identificare ale celor care au cumparat cartele prepay.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Avocatul Poporului CCR ordonanta cartele, #Weber CCR ordonanta cartele prepay , #avocatul poporului