Ziare.com

Avocatul Poporului contesta ridicarea masinilor parcate ilegal in Bucuresti

Vineri, 23 August 2019, ora 14:00

   

Avocatul Poporului contesta ridicarea masinilor parcate ilegal in Bucuresti
Avocatul Poporului (AP) transmite ca masinile parcate ilegal nu pot fi ridicate de politistii locali, ci numai de cei rutieri.

Asta in contextul in care, incepand de luni, 26 august, Primaria Capitalei va incepe ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe strazile orasului.

Astfel, Avocatul Poporului cere prefectului sa atace in contencios hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in acest sens.

"Ridicarea masinilor parcate neregulamentar nu poate fi dispusa de catre politistii locali, ci numai de politistii rutieri - Avocatul Poporului solicita Prefectului Municipiului Bucuresti atacarea in contencios a HCGMB nr. 371/2019 privind ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe strazile orasului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si solicita Prefectului Municipiului Bucuresti atacarea in contencios a Hotararii nr. 371/2019 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, privind ridicarea, transportul, depozitarea si eliberarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila a drumurilor publice aflate pe reteaua principala de strazi a municipiului Bucuresti", se arata pe pagina de Facebook a institutiei.

AP precizeaza ca hotararea CGMB ar fi trebuit sa reglementeze masurile tehnice de realizare a ridicarii masinilor, si nu sa reglementeze atributiile politistilor rutieri.

"In urma examinarii actelor normative in vigoare, Avocatul Poporului considera, intre altele, ca HCGMB nr. 371/2019 nesocoteste normele legale in aplicarea carora a fost data si stabileste competenta alternativa a politistilor rutieri sau locali in constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor principale, iar nu competenta exclusiva a politistilor rutieri, astfel dupa cum aceasta este reglementata de lege.

HCGMB decide ca, in calitate de agenti constatatori, politistii locali pot dispune masura ridicarii, prevederi ce contravin in mod flagrant art. 64 din OUG nr. 195/2002 si art. 2031 si art. 2032 din HG nr. 1361/2006.

In acelasi timp, in opinia Avocatului Poporului, HCGMB este un act administrativ care ar fi trebuit sa se limiteze la a reglementa masuri tehnice de realizare a ridicarii si depozitarii autovehiculelor in sarcina operatorilor si nu sa reglementeze atributii in sarcina politistilor rutieri, statutul juridic si atributiile acestora fiind reglementate prin lege speciala.

Avocatul Poporului solicita CGMB sa reanalizeze legalitatea actului administrativ emis", se mai arata in postarea din mediul online.

Totodata, Avocatul Poporului solicita reprezentantilor administratiei publice locale sa dispuna masurile care se impun pentru amplasarea, in zonele de unde autovehiculele pot fi ridicate, a unor avertismente vizuale care sa contina informatiile necesare astfel incat eventualii contravenienti sa fie informati atat in legatura cu sanctiunile aplicabile, cat si cu posibilitatea recuperarii autovehiculului.Primaria Capitalei a anuntat ca de luni, 26 august, va incepe ridicarea masinilor parcate neregulamentar pe strazile orasului.

Intr-un comunicat transmis marti, PMB preciza ca vor fi ridicate masinile parcate neregulamentar pe principalele artere.

Aici gasiti lista celor 350 de strazi administrate de primarie.

Procesul de ridicare a masinilor va fi unul continuu, 24/24 ore, conform sursei citate.

Cele ridicate vor fi depozitate in spatiile special amenajate din Bulevardul Timisoara nr. 161-163, Sector 6 si Bulevardul Metalurgiei nr. 69- 71 (str.Drumul Jilavei nr.113), Sector 4, care vor avea program de functionare 24/24 ore.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor, precum si dispunerea masurii tehnico-administrative de ridicare, se fac de catre politistii rutieri din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau Sectiei Regionale de Politie Transporturi Bucuresti ori politisti locali din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control a municipiului Bucuresti, mai preciza primaria.

A.D.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7447 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai sa ne bagam in seama!

Oare la Viena si in alte orase din vest cine la ridica? In Bucuresti s-a ajuns prea departe cu acest fenomen! Trebuie gasita o solutie! Poate ar trebui sa se faca ceva si cu motociclistii care bantuie noaptea prin Bucuresti, cu motoarele turate la maxim si cu viteze mult peste limita legala, facand un zgomot infernal ! Oare acesti pasionati ai motocrosului cand se odihnesc si cand muncesc?

 

Si de ce avocatul poporului se pronunta in favoarea ilegalitatilor?

:))))

 

va mirati?

de la inlocuirea profesionistului gh iancu cu vajnicu psd-ist dorneanu, avocatu poporului a devenit al infractorului.

Se face si grasana ca lucreaza. Deocamdata nu are ce face,

este in asteptare pana cand mafia rosie din GIO-P$D va mai da niste legi impotriva romanilor pe care avocatul poporului se va face ca nu le vede. Grasa nu-i decat un chiombea feminin.

acesti gheoabe de romani

intot deauna sunt impotriva tuturor lucrurilor bune si bine facute.Daca oameni nu vor sa faca nimic pentru nimic, atunci cineva trebuie sa inlature raul din calea omeniri sa sa inaintam cu toti intro directieunica buna. Cei care nu vor, lasai sa plateasca. Eu suport primaria pentru a face ordine pe trotuare si parcari.

 
 

 

Anapoda mai sunt lucrurile.

Politia locala trebuie sa se ocupe cu ce? Cred ca este foarte prost organizata institutia. In Sua si Canada, Politia locala poate da amenzi si dispune ridicarea masinilor fara probleme. Nu ei o fac efectiv, exista companii specializate, dar ei dispun. Si orasul poate face asta, sa dea amenzi pentru parcari neregulamentare. Si toti banii din amenzi merg la oras. Pentru ca politia locala este platita de catre primarie. Daca esti pe un drum national si primesti o amenda de la un politist statal/provincial sau federal, chiar si acei bani intra in conturile orasului pe raza caruia s-a produs infractiunea. Nu stiu cum functioneaza pentru autorute. Dar serviciile astea, de proximitate, sun descentralizate. Oare in Romania s-ar putea face asa ceva? Sau sa fie copiat un model german, francez, britanic... ceva ce functioneaza si este agrean in UE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor