Europarlamentar roman pentru perioada 2009-2014; a candidat pentru un loc in Parlamentul European la alegerile din 7 iunie 2009 din partea PNL, locul 3 pe lista

Despre Renate Weber

Renate Weber este de profesie avocat si in prezent europarlamentar roman din partea PNL.

Nascuta pe 3 august 1955, la Botosani, Renate Weber este necasatorita.

La sfarsitul lui 2004, a devenit consilier prezidential pe probleme juridice al lui Traian Basescu, demisionand din acest post in decembrie 2005, din motive de sanatate.

Renate Weber este primul reprezentant al Romaniei in Parlamentul European caruia i s-a incredintat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor.

Anterior intrarii in politica, s-a remarcat pe scena publica prin faptul ca a militat ani de zile pentru drepturile omului fiind sefa Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) si membra a mai multor organizatii internationale specializate in apararea libertatilor civile.

Renate Weber a publicat peste  50 de studii si articole privind drepturile omului si ale minoritatilor nationale, drept constitutional, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, combaterea discriminarii.

Studii

In anii 90, a urmat cursuri de drept, relatii publice si drepturile omului la Columbia University

In 1979, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti

Activitate profesionala

In 2007 a fost membra in Consiliul Director al Agentiei de Drepturi Fundamentale

Intre 2000 si 2007 a fost membra in Consiliul Director al Centrului Euroregional pentru Democratie

In perioada 2003-2004 a fost lector la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie, unde a tinut cursul de Protectia drepturilor omului in contextul relatiilor internationale

In perioada iulie 2003 - decembrie 2004 a fost presedinte executiv al Centrului de Resurse Juridice

In perioada 1997-2003 a fost lector la Facultatea de Stiinte Politice, unde a predat cursuri de drept international al drepturilor omului, drept constitutional, drepturile minoritatilor, drepturile femeii

In perioadele 1998 – 2005 si martie 2006 - noiembrie 2007 a fost presedinte al Consiliului National al Fundatiei pentru o Societate Deschisa (Soros)

In 2000 a fost judecatoare ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg

In perioada 1993-2004 a fost redactor-sef la Revista Romana de Drepturile Omului

In perioada 1995-2003 a fost membru in International Service for Human Rights (Geneva)

Intre 1997 si 2004 a fost membra a International Council on Human Rights Policy

In perioada 1999-2000 a fost directoare a Proiectului "The Status of Women's Rights in Central/Eastern European Countries and the Newly Independent States" al International Helsinki Federation for Human Rights (Viena)

Intre 1996 si 2003 a fost membra in Consiliul de conducere al Centrului de Studii Internationale (Bucuresti)

In perioada 1994-1999 a fost co-presedinte al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Intre 1993 si 1998 a fost directoare executiva, la Centrul pentru Drepturile Omului (Bucuresti)

In perioada 1994-1996 a fost vicepresedinte al International Helsinki Federation for Human Rights

Din 1979 este avocat, in baroul Baroul Bucuresti, a renuntat sa profeseze in 2004

Activitate politica

Din noiembrie 2007 este deputat in Parlamentul European ales pe listele PNL, reales in iunie 2009

In perioada decembrie 2004-decembrie 2005 a fost consilier pe probleme juridice al presedintelui Traian Basescu

Demisia de la Cotroceni

Din decembrie 2004 pana in decembrie 2005, Renate Weber a fost consilier prezidential pe probleme constitutionale si legislative.

La finele lui 2005, Renate Weber a decis sa isi dea demisia de la Cotroceni. Comunicatul oficial al Administratiei Prezidentiale preciza ca a plecat din motive de sanatate.

In presa insa s-a vehiculat ca, desi Weber avea intr-adevar probleme de sanatate, ea a decis sa plece in momentul in care a aflat ca Elena Udrea a fost desemnata sa-l reprezinte, in calitate de avocat, pe Traian Basescu, in cazul casei din strada Mihaileanu.

Renate Weber se afla in concediu in momentul in care Udrea a preluat acest caz, pe care de altfel l-a castigat fara probleme. Fostul consilier prezidential pe probleme juridice a fost in dezacord cu seful statului si in momentul in care Basescu l-a criticat pe seful DNA, Daniel Morar.

In tabara PNL

Dupa ce a plecat de la Cotroceni, Renate Weber a pledat in favoarea Cabinetului Tariceanu, la Curtea Constitutionala, in cateva litigii legate de conflictul institutional cu Administratia Prezidentiala.

Unul dintre dosare s-a referit chiar la refuzul numirii lui Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe. Apropierea lui Renate Weber de cercurile liberale a culminat prin acceptarea candidaturii la Parlamentul European, ca locomotiva a listei, prilej cu care a intrat in PNL.

Presedintele Traian Basescu a sustinut in 2007 ca a fost socat de faptul ca fostul sau consilier prezidential Renate Weber a acceptat sa deschida lista candidatilor PNL pentru Parlamentul European, cu atat mai mult cu cat s-au despartit in "relatii extraordinar de bune".

"A fost un soc comportamentul ei, mai ales ca ne-am despartit in relatii extraordinar de bune si cu ea plangand la mine in birou", a spus Basescu.

Parlamentar european

Din noiembrie 2007, Renate Weber este parlamentar european din partea PNL. Ea face parte din urmatoarele comisii parlamentare: LIBE (Libertati civile, justitie si afaceri interne), DEVE (Dezvoltare), JURI (Afaceri juridice). In iunie 2009, a castigat un nou mandat de europarlamentar din partea PNL.

In 2008, a devenit sefa grupului PNL din Parlamentul European.

De asemenea, este membra a Delegatiei pentru relatiile cu tarile din Comunitatea Andina (DAND).

In aceasta calitate, in toamna anului 2008, Renate Weber a fost presedinte al Misiunii Parlamentului European de monitorizare a referendumului constitutional din Ecuador.

La inceputul anului 2009, a condus Misiunea UE de monitorizare a referendumului constitutional din Bolivia, devenind astfel primul reprezentant al Romaniei caruia Comisia Europeana i-a incredintat sefia unei misiuni UE.

Conflictul cu Frattini

In mai 2008, europarlamentarul PNL Renate Weber a cerut, de urgenta, demisia vicepresedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini. Weber ii reprosa comisarului pentru Justitie si Afaceri Interne atacurile la adresa imigrantilor romani facute in acele zile in presa din Italia.

Franco Frattini a cerut revizuirea directivei privind libertatea de miscare in spatiul european si introducerea unor noi legi mult mai dure, dupa o serie de scandaluri legate de crime si violuri pentru care sunt acuzati imigranti romani. Frattini crede ca acestia trebuie arestati imediat, judecati folosind o procedura de urgenta si apoi expulzati sa-si execute condamnarea in tarile de unde vin.

Weber a sustinut ca declaratiile lui Frattini sunt inacceptabile si ca acesta se comporta ca intr-un prelungit concediu pre si post electoral.

Cererea demisiei a fost inaintata, in mod oficial, de Renate Weber presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barosso. 

Alte activitati

- Organizatoare si lector, cursul de instruire "Drepturile minoritatilor nationale" (UNDP si Centrul pentru Drepturile Omului, Republica Moldova, septembrie 2000)

- Organizatoare si lector, cursul de formare de formatori "Politia si drepturile omului" (UNDP si Centrul pentru Drepturile Omului Republica Moldova, iulie 2000)

- Lector, "Politia si Conventia europeana a drepturilor omului", Academia de Politie, organizat de Consiliul Europei (Moscova, mai 2000)

- Lector, "Joint Pilot Training Course for Human Rights Field Missions", organizat de OSCE, Consiliul Europei, ONU si Uniunea Europeana (Venetia, 10-16 iulie 1999)

- Membra, Grupul de Reflectie in cadrul proiectului "The Long-term Implications of EU Enlargement: The Nature of the New Border" constituit de Comisia Europeana, Centrul Robert Schuman al European University Institute (Florenta, 1998-1999)

- Lector in peste 15 cursuri organizate in Olanda, Austria, Albania, Slovacia, Rusia, Kirghizstan, Kazahstan privind monitorizarea drepturilor omului, in special in ceea ce priveste relatia dintre dreptul international si legislatiile interne ale statelor, in legatura cu activitatea politiei, privind conditiile din inchisori, privind organizarea si desfasurarea alegerilor, privind libertatea de exprimare, drepturile minoritatilor, drepturile femeii (1993-1998)

Lucrari publicate

Renate Weber a publicat peste 50 de lucrari, in special referitoare la protectia drepturilor minoritatilor nationale. Iata cateva titluri:

-    Concept paper on Combating Discrimination in Romania. An Inventory of Problems on Legislation and Institutional Mechanisms for Combating Discrimination - continuare a proiectului din cadrul “Non Discrimination Review Project” al Consiliului Europei (2003)

-    The Effect of the ECHR on the Legal and Political System of Member States: Romania, in Prof. Robert Blackburn si Dr. Jorg Polakiewicz (ed.) "Fundamental Rights in Europe - The European Convention on Human Rights and its Member States, 1950-2000" (Oxford University Press, 2001);

-    Transilvania: evolutie prin devolutie? in cartea G.Andreescu si G. Molnar (ed.) - "Problema transilvana" (Ed. Polirom, Iasi, 1999);

-    The Impact of the European Convention of Human Rights upon the Rule of Law in Romania (Oxford University Press, 2001) - volum editat de catre Prof. Robert Blackburn si Dr. Jorg Polakiewicz;

-    The Moldavian Csango (Budapesta, 1998) - in colaborare cu Valentin Stan;

-    Evolutia conceptiei UDMR cu privire la drepturile minoritatii maghiare (in romana si engleza, 1996) - in colaborare cu Gabriel Andreescu;

-    Cartea alba a accesului la informatie in Romania (in romana si engleza, 1996) - in colaborare cu Manuela Stefanescu si Gabriel Andreescu;

-    The Welfare State in Post-Communist Countries: The Romanian Case, in "Re-conceptualizing the Welfare State" (Copenhaga, 1996);

-    Doua proiecte de lege privind protectia minoritatilor nationale", in "Legislatia in tranzitie" ( 1994)

Link-uri utile:

Renate Weber
Renate Weber

Data nasterii: 3 august 1955

Cariera:  - avocat, consilier prezidential, europarlamentar

Evenimente importante:  - a demisionat in 2005 de la Cotroceni

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Renate Weber, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.