Renate Weber (ALDE) a trimis o scrisoare catre Tajani si colegii din PE in care acuza presiuni in cazul Kovesi

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:23
9070 citiri
Renate Weber (ALDE) a trimis o scrisoare catre Tajani si colegii din PE in care acuza presiuni in cazul Kovesi
Foto: Arhiva Facebook Renate Weber

Eurodeputatul ALDE Renate Weber a transmis, marti, o scrisoare catre presedintele Parlamentului European Antonio Tajani si colegilor europarlamentari in care le-a spus ca nu mai pot fi acceptate dublul standard si limbaj ale liderilor europeni, atunci cand vine vorba despre statul de drept.

"Am trimis o scrisoare colegilor europarlamentari pentru a condamna ceea ce eu consider ca fiind o imixtiune de nepermis in mersul unei anchete judiciare perfect legitime si legale din Romania. Nu putem accepta dubla masura, dublu standard si nu putem accepta sa vedem un dublu limbaj din partea unor lideri europeni mai ales cand vine vorba de statul de drept si de principiile acestuia", a scris Renate Weber, marti, pe Facebook, ea atasand si continutul scrisorii.

Iata ce le-a scris Renate Weber in scrisoare presedintelui PE si colegilor europarlamentari:

"Dragi colegi,

Cativa dintre liderii nostri si-au exprimat recent ingrijorarile cu privire la ancheta care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi si au solicitat, nici mai mult nici mai putin, ca ancheta sa fie oprita si toate masurile luate impotriva doamnei Kovesi sa fie inlaturate. Nu stiu care sunt probele din dosar si nu trebuie sa stiu, in aceasta etapa procesuala, legal si normal, ancheta avand caracter confidential, nu public. Dar stiu ca respectarea independentei magistratilor, inclusiv a procurorilor, implica sa nu faci nimic din ce ar putea fi considerat presiune asupra lor. Mai mult, potrivt legislatiei din Romania masurile procedurale ale controlui judiciar pot fi revizuite de un judecator. Cazul doamnei Kovesi va fi transat de un judecator independent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in data de 3 aprilie.

Postarile de pe Twitter si Facebook ale presedintelui Tajani si ale altor lideri de grup, inclusiv ideea de a discuta cazul acesta in Conferinta Presedintilor de maine, in aceeasi zi in care cazul doamnei Kovesi va ajunge in instanta, ar putea fi vazuta ca o imixtiune in activitatea sistemului judiciar din Romania. Nu de putine ori membrii CSM au considerat ca politicienii care fac declaratii publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interfereaza cu sistemul judiciar, punand presiune pe judecatori si procurori.

Aceeasi interpretare a fost facuta si de catre Comisia Europeana in cateva rapoarte MCV, considerand ca pozitiile publice ale unor politicieni in timpul unor investigatii sunt inadmisibile. Acelasi rationament trebuie sa se aplice si de aceasta data, indiferent de unde sunt politicienii, ce rang au in ierarhia Parlamentului European ori cine este acuzatul! Dragi colegi, de 29 de ani lupt neincetat pentru independenta sistemului de justitie din tara mea, din societatea civila in primii 18 ani si ca om politic in ultimii 11 ani. Va rog sa respectati acest prinicipiu, al independentei justitiei, altfel, apelul dumneavoastra pentru respectarea statului de drept ar fi, in cel mai bun caz, unul duplicitar".

Scrisoarea Renatei Weber vine in contextul in care Antonio Tajani a afirmat, vinerea trecuta pe Twitter, ca este ingrijorat de vestile privind punerea sub control judiciar a Laurei Codruta Kovesi, precizand ca PE sustine candidatura acestei la sefia Parchetului UE si ca va ridica problema la reuniunea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor.

Aceleasi ingrijorari le-a transmis si Comisia Europeana, purtatorul de cuvant al CE Margaritas Schinas afirmand, saptamana trecuta, ca e crucial ca toti candidatii inscrisi pentru sefia Parchetului European, printre care se numara si Laura Codruta Kovesi, sa fie tratati corect si sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie.

Pe 27 martie a avut loc a doua runda negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-sef european, functie pentru care candideaza si Laura Codruta Kovesi, care insa nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmeaza doua runde de negocieri intre echipa PE si Consiliu, pe 4 si 10 aprilie.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestatia Laurei Codruta Kovesi impotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de catre procurorii Sectiei de anchetare a magistratilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Renate Weber scrisoare Tajani europarlamentari , #europarlamentar
Comentarii