Renault si Ford aduc criza financiara in Romania

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 11:05
3660 citiri
Renault si Ford aduc criza financiara in Romania

Criza financiara de la nivel global nu loveste direct in sistemul bancar romanesc, dar loveste indirect in economia nationala. Prima victima, Dacia, a doua companiei a tarii ca marime si una dintre cele mai profitabile societati din Romania.

Suspendarea productie pentru patru zile din urmatoarele 20 survine pe fondul diminuarii drastice a vanzarilor de automobile. Decizia este cu atat mai surprinzatoare si ridica o serie de semne de intrebare cu cat, acum mai putin de o luna, conducerea Renault dadea asigurari ca Dacia se va numara printre putinii constructori auto care vor avea de castigat de pe urma crizei financiare.

Motivul, modelele uzinei pitestene sunt ieftine, iar europenii isi indreapta atentia acum catre masinile mai putin costisitoare din punct de vedere financiar. Atunci, conducerea celui mare producator francez de automobile a omis sa spuna ca uzina din Romania, ca membra a grupului Renault, trebuie sa participe si la acoperirea pierderilor, nu doar la realizarea profitului.

Pierderile francezilor vor fi considerabile, mai ales ca Renault a anuntat deja ca opri liniile de productie din majoritatea uzinelor aflate pe teritoriul Hexagonului pentru doua saptamani. In plus, constructorul a disponibilizat deja 4000 de angajati din toate uzinele, pe fondul scaderii vanzarilor cu 2% in intervalul august-septembrie, iar criza mondiala abia este la inceput.

Situatia nu se anunta a fi mai buna nici in curtea celuilalt investitor de proportii din domeniul industriei auto din Romania, Ford. Confruntat cu mari probleme financiare pe piata americana, unde a fost nevit sa retehnologizeze majoritatea fabricilor de camionete pentru a putea produce masini de dimensiuni mici, Ford ar putea sa-si amane inceperea productiei in Romania.

Industria auto este doar unul dintre multele domenii in care se resimte criza financiara globala. Cel mai afectat este sectorul imobiliar, care a asigurat cea mai mare parte din cresterea economica a Romaniei din ultimii ani. Acesta a intrat in colaps dupa ce bancile comerciale s-au vazut nevoiete sa limiteze creditarea populatiei, pe fondul intrarii in vigoare a noului regulament BNR.

La randul sau, proiectele de infrastructura, putine cate sunt, risca sa mai fie amanate cu cativa ani, deoarece majoritatea ar trebui sa se realizeze in parteneriat public-privat, iar posibilii investitori se izbesc de criza de lichiditati din sistemul financiar.

Agravarea problemelor a fost prezisa si de premierul Calin Popescu Tariceanu care sustine ca investitorii straini si cei romani sunt mai circumspecti in a derula afaceri in acest context si ca multe investitii in Romania vor fi, probabil, amanate, pana la diminuarea efectelor acestei crize.

Pentru a veni in sprijinul firmelor mari si IMM-urilor, seful Guvernului spune ca a pregatit un set de masuri in proiectul de buget pentru 2009, care va fi aprobat saptamana viitoare, informeaza Realitatea Tv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Renault, #ford, #criza financiara, #Dacia, #productie , #Dacia