Ziare.com

Ministrul Sanatatii explica de ce bugetul sau nu poate ajunge la 6%

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 00:29

   

Ministrul Sanatatii explica de ce bugetul sau nu poate ajunge la 6%
Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat marti, in cadrul Comisiei de sanatate din Senat, ca bugetul MS nu va putea ajunge la 6% fara vointa politica, insa pentru 2012 bugetul institutiei ar urma sa creasca fata de acest an.

Ritli a fost intrebat care va fi situatia bugetului in domeniul sanatatii pentru anul viitor. "Daca ne referim la sursa de finantare majora a sistemului, care este Casa de Asigurari, acolo cu colegii mei de la CNAS am calculat un necesar de aproximativ 19 mii de milioane lei, asta ar fi necesarul optim in conditiile in care exista un deficit de foarte mult timp. (...) Acolo se prevede o crestere globala de 4%, la medicina de familie am convenit sa fie 15% cresterea alocarilor, si asta provenind de la spitale", a spus ministrul.

"Avem speranta ca acest buget va fi mai bogat in acest an in conditiile de saracie, ca sa ajungem la ideal, ideal, niciun stat nu este multumit cu bugetul pe care il are. Cei care au 6% din PIB nu sunt multumiti, cei care au 10% nu sunt multumiti, noi cu 3,8% sigur ca suntem si mai nemultumiti, dar probabil ca nu se va putea atinge decat treptat acest nivel. Nu stiu daca exista vointa, nu cred ca este vointa politica pana la urma si putere economica sa ajungem imediat la 6%", a mai explicat Ritli.

In ceea ce priveste politica medicamentului, ministrul Sanatatii a optat pentru folosirea medicamentelor generice care pot fi achizitionate la un pret mai mic. "Intrarea genericelor, raspandirea mai accentuata a genericelor poate fi o solutie, lumea uneori zice ca nu sunt. Eu sunt practician si...consider ca putem face o medicina cinstita si cu generice, si nu am neaparat..., am experienta buna si cu generice. Folosind aceste medicamente mai ieftine, cu aceeasi molecula, mai multe persoane beneficiaza de tratament, mai multe persoane au acces la tratament", a argumentat ministrul.

Totodata, el a sustinut ca relatia ministerului cu Casa de Sanatate, aflata in coordonarea MS, ar trebui sa merga pe logica unei relatii intre egali. "Nu cred ca se poate mai mult pentru ca este o institutie autonoma, si primul impediment este ca este neconstitutional sa ai imixtiuni intr-o institutie autonoma", a mai spus ministrul.

Sursa: rNews

Articol citit de 783 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor