O masura impopulara pentru salvarea Sanatatii (Opinii)

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 23:27
9577 citiri
O masura impopulara pentru salvarea Sanatatii (Opinii)

Daca ministrul Sanatatii va reusi sa impuna cea mai aspra, dar si cea mai necesara reforma in sistemul sanitar, se va numi ca Ladislau Ritli a asezat prima borna a drumului de iesire din gaura neagra a acestui domeniu.

Impunerea pachetului minim de servicii medicale acoperit de asigurarea standard incheiata cu CNAS nu este o masura populara si deja televiziunile au inceput sa o demonizeze.

Sigur ca pentru fiecare dintre noi ea nu este, in prima faza, o veste buna, caci o mare parte dintre serviciile si tratamentele medicale gratuite, cel putin teoretic, pana acum, vor fi pe bani. Bani platiti de pacienti direct din buzunar sau printr-o asigurare medicala privata. Si este vorba despre cele mai scumpe dintre aceste servicii si tratamente. Nu este placut, dar asa se intampla cam peste tot in lume, unde de cum intri intr-un spital esti intrebat ce asigurare medicala ai si pana nu clarifici acest aspect mai mult decat manevre de urgenta nu-ti asigura nimeni.

Au mai fost tari in care s-a incercat tipul acesta de politica sanitara, in care mai totul este gratuit in baza unor prime de asigurare foarte mici. Nu merge. Sanatatea costa. Si cu cat este mai performanta, costa mai mult. Din nefericire, nu si-o poate permite toata lumea, dar asta e valabil cam pentru orice. Nu toata lumea isi permite sa manace la fel, sa se imbrace la fel, sa circule cu aceleasi masini etc. Egalitatea de acest tip este o iluzie si tot ceea ce se intemeiaza pe ea nu poate fi decat o iluzie.

Asadar, asigurari minime nu pot asigura decat servicii minime sau de urgenta. Tot ce e mai scump si sofisticat presupune bani in plus din partea beneficiarului. Asimilarea acestui adevar presupune o modificare de mentalitate. In tara in care oamenii se calca in picioare la fiecare deschidere de magazin, in care mall-urile sunt mereu pline, in care vara la mare nu mai ai unde sa arunci un ac, unde multi prefera sa traiasca din venitul minim decat sa munceasca, e timpul ca oamenii sa intelega ca ei sunt primii de care depinde cum si cat traiesc.

Cei care vor renunta la cateva iesiri la mall sau vor intelege sa munceasca in plus, cei care vor intelege ca trebuie sa se ingrijeasca de sanatate asa cum se ingrijesc sa aiba mancare pe masa si un acoperis deasupra capului, isi vor incheia o asigurare privata, partial deductibila din impozitul pe venituri, in baza careia vor beneficia de chiar mai mult decat primesc in baza sistemului actual falimentar.

Acum, mai totul e gratuit, dar cu costuri neoficiale mari, cu liste de asteptare uriase, cu hopuri si in conditii mizerabile. Deci, pe ansamblu, gratuitatea e o iluzie. Cu un efort si o investitie personala, pe termen mediu si lung efectele ar putea fi asadar dintre cele mai bune, chiar daca la prima vedere ele par dezastruoase.

Si la nivelul sistemului sanitar, efectele pachetului minim nu pot fi decat bune. In primul rand, se va face ordine. In al doilea rand, vor fi inchise zeci, sute de robinete ale coruptiei. De la directorul de spital prietenos cu furnizorii generosi, la medicul care prescrie tratamente inclusiv in functie de relatia privilegiata cu diversi producatori, toti vor fi sub presiunea asiguratorilor privati, care, sunt convins, nu vor fi dispusi sa plateasca, precum CNAS, oricat si oricum. Piata va regla asadar si acest domeniu.

Va fi diminuata si coruptia mica, caci odata degrevat sistemul sanitar de tot felul de cheltuieli aberante vor fi resurse pentru cresterea salariilor medicilor, care nu vor mai depinde de plicul pacientului.

In plus, inarmati cu o asigurare privata, pacientii pot opta pentru un spital privat unde nu se pune problema platilor informale. Dupa cum va creste, probabil, si calitatea serviciilor, sub presiunea concurentei. Caci pacientul cu asigurare privata in buzunar va putea opta pentru orice spital public sau privat, in functie de performante si conditii. Si cine nu va avea pacienti va disparea.

Adevarurile acestea par sa fi fost deja intelese de foarte multi dintre oameni. Sondaje recente arata ca 80% din romanii cu venituri medii si jumatate dintre bucuresteni isi doresc asigurari private, intelegand ca totul gratis e, de fapt, foarte putin si prost.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#asigurari sistem sanatate, #lege asigurari sanatate, #Ritli Ladislau asigurari , #ministrul Sanatatii