Revista Presei: Ritli mosteneste problemele lui Cseke

Joi, 18 August 2011, ora 08:43
1188 citiri
Revista Presei: Ritli mosteneste problemele lui Cseke
Foto: Jurnalul National

Noul ministru al Sanatatii, Ladislau Ritli, medic oncolog din Bihor, va mosteni problemele lui Cseke Attila, arata presa de joi.

Trecerea CNAS in coordonarea Ministerului Sanatatii, si nu in subordinea sa, asa cum UDMR ceruse initial, nu va schimba semnificativ lucrurile in sistemul sanitar, noteaza "Romania Libera".

Miza o reprezinta banii pe care ii primeste CNAS, aproape 85% din bugetul Sanatatii: institutia deconteaza totalitatea cheltuielilor cu serviciile medicale si cu medicamentele compensate destinate bolnavilor, scrie "Evenimentul Zilei".

Medicul Ritli Ladislau a acceptat sa fie ministru al Sanatatii si a declarat ca va continua proiectele lui Cseke Attila, fostul ministru, relateaza "Jurnalul National".

Noul ministru al Sanatatii are "un trecut bolnav", scrie "Puterea", care arata ca medicul pediatru si oncolog a fost dat afara de la conducerea Directiei de Sanatate Publica Bihor dupa ce la maternitatea din Oradea au murit 20 de bebelusi in conditii suspecte.

Romania Libera: Ritli mosteneste problemele lui Cseke

Trecerea CNAS in coordonarea Ministerului Sanatatii nu va schimba semnificativ lucrurile in sistemul sanitar. Seful CNAS va fi in continuare numit de premier si va avea puterea de a decide cum imparte banii, fiind doar nevoit sa respecte politicile publice de sanatate ale MS.

CNAS este institutia care imparte banii asiguratilor catre medicii de familie, spitale, policlinici, laboratoare. Ministerul Sanatatii primeste anual de la buget 1,5 miliarde de euro, pe cand Casa Nationala de trei ori mai mult, arata Romania Libera.

UDMR a ramas si cu Sanatatea, si cu banii

Banii ministerului acopera cheltuielile cu personalul din directiile de sanatate judetene, din structura ministerului si alte institutii subordonate, si programele nationale de sanatate. Banii pentru programe vin de la buget, ajung la minister, care, pentru ca nu are instrumentele necesare sa ii administreze, ii transfera tot la CNAS.

Asadar, grosul banilor din Sanatate ajunge la casa de asigurari, care deconteaza totalitatea cheltuielilor cu serviciile medicale si cu medicamentele compensate destinate bolnavilor. Intrebat cine va fi noul secretar de stat care va coordona CNAS, liderul UDMR a spus ca, de obicei, secretarul de stat este numit de premier, insa ca nu s-a decis asupra unui nume, informeaza Evenimentul Zilei.

UDMR il propune ca ministru al Sanatatii pe Ritli Ladislau

Medicul Ritli Ladislau, propus de UDMR pentru a ocupa functia de ministru al Sanatatii, a declarat ca va accepta oferta "daca presedintele Romaniei a acceptat nominalizarea" si spune ca va continua proiectele incepute de predecesorul sau, Cseke Attila, relateaza Jurnalul National.

Puterea: Ministrul sanatatii are un trecut "bolnav"

Ladislau Ritli este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii din Oradea si din 2010 este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

In 2002 a fost demis de la sefia Directiei de Sanatate Publica Bihor, pe fondul scandalului de la Maternitatea Oradea, unde 20 de bebelusi au murit in conditii suspecte. In timpul guvernarii Tariceanu a fost numit sef al Autoritatii de Sanatate Publica, fiind demis, in 2009, pe motive politice.

Gurile rele spun ca promovarea lui Ritli la sefia Ministerului Sanatatii s-ar fi facut datorita fiului sau, Csongor Ladislau Ritli, fost director al Spitalului de Recuperare din Baile 1 Mai si consilier al ministrului demisionar Attila Cseke. De altfel, Ritli a fost un sustinator al politicilor lui Cseke, informeaza Puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Ladislau Ritli, #Ritli probleme Cseke , #ministrul Sanatatii