Sindicalistii critica ideea ca ministrul Sanatatii sa coordoneze CNAS

Joi, 18 August 2011, ora 20:32
390 citiri
Sindicalistii critica ideea ca ministrul Sanatatii sa coordoneze CNAS
Foto: Arhiva

Reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara nu vad oportun ca Ministerul Sanatatii sa coordoneze Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), institutie care, in opinia sindicalistilor, ar trebui sa fie in subordinea Parlamentului.

Potrivit sindicalistilor, trecerea CNAS in coordonarea ministerului ar demonstra ca demisia fostului ministru al Sanatatii ar fi fost "o simpla batalie politica pentru monopolul banilor Casei".

"Vedem astfel ca interesele de grup sunt mai presus decat ale cetatenilor, negocierile politicienilor reducandu-se la o batalie pentru controlul resurselor. Speram ca nu aceasta este esenta Legii sanatatii, la care se lucreaza in secret in diferitele cercuri ale Puterii. Consideram ca interesele pentru sanatatea natiunii trebuie separate de alte tipuri de interese, individuale sau sociale.

Este timpul sa terminam cu statutul Casei ca tampon financiar pentru gaurile bugetului, smulgand astfel sistemul sanitar din saracia in care este aruncat in mod continuu de guvernanti. Sanatatea nu mai poate fi obiectul negocierilor dintre diferitele partide politice, vesnic sacrificata in interesul personal al politicienilor. Solicitam ca banii Casei sa nu mai fie folositi atat pentru a acoperi masuri sociale, pe care statul le arunca in spinarea asiguratilor acestui fond, cat si pentru a servi diferitelor tipuri de interese financiare", spun reprezentantii Federatiei.

Sindicalistii sunt de parere ca CNAS trebuie sa beneficieze de mai multa autonomie fata de Executiv, si nu de o accentuare a subordonarii, pentru ca asiguratii sa aiba garantia bunei utilizari a contributiilor pe care le platesc. "In acest sens, credem ca este oportuna trecerea Casei in subordinea Parlamentului si asigurarea conducerii ei de catre un Consiliu de administratie cu o componenta tripartita, care sa asigure corecta reprezentare a asiguratilor", mai spun cei de la Solidaritatea Sanitara.

Trecerea CNAS in coordonarea Ministerului Sanatatii, cu presedintele Casei ca secretar de stat in subordinea ministrului, a fost anuntata de autoritati odata cu numirea noului ministru de resort. CNAS ar urma sa-si pastreze autonomia financiara, insa ministrul Sanatatii va putea monitoriza cum se cheltuiesc banii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CNAS minister Sanatate, #CNAS sindicalisti sanatate , #ministrul Sanatatii