Prea mult sex strica!

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 12:20
11707 citiri
Prea mult sex strica!

Dependenta de sex este la fel de reala si periculoasa ca oricare alta dependenta si este asociata cel mai frecvent cu barbatii. Poate si din cauza disponibilitatii lor genetice spre infidelitate. Despre David Duchovny, Charlie Sheen, Calum Best, Robbie Williams ori Michael Douglas s-a spus cu ingaduinta ca sunt tipi care iubesc femeile si intotdeauna "observa" o femeie atractiva.

In timp ce o femeie cu aceleasi nevoi sexuale ca ale unui barbat "normal" este considerata, in cel mai bun caz, nimfomana, conform ZIUA. Unde se termina interesul normal al ambelor sexe pentru sex si unde incepe dependenta?

Conceptul de dependenta de sex a aparut numai de vreo doua decenii, alaturandu-se explicit altor dependente cu istorie mult mai scurta, dar mult mai mediatizate. Asta si pentru ca sexul a fost un subiect tabu, in ciuda faptului ca e la fel de vechi de cand lumea.

Casanova este folosit adesea ca un model de barbatie (asociata eronat cu infidelitatea si cruzimea) de necunoscatori grabiti in a-i imita doar excesele. Or, cine l-a citit, si-a dat cu usurinta seama ca a fost doar un barbat care a iubit femeia si ca marea lui dorinta era aceea de a-i oferi placere. Cat dintre infidelii, pardon, dependentii de astazi, incearca aceeasi dorinta de a urma femeia in imperiul iubirii si cati se multumesc doar cu bifarea a inca unei victorii discutabile?

Bunele dependente

Dependenta de sex care duce la perpetuarea speciei nu este una vicioasa, pentru ca are aprobare de Sus, cu conditia, nu intotdeauna usor de indeplinit, de a trece mai inainte pe la biserica si de a respecta, mai apoi, juramintele maritale pana la moarte.

Doar ca subiectul e susceptibil de lungi controverse si niciodata un motiv suficient pentru pentru longevitatea unei casnicii. Asta, fie din cauza imaturitatii protagonistilor la momentul alegerii, ori, mai grav, a unei minciuni absolut condamnabile: desi stiu ca atractia fizica e un liant de nadejde, partenerii sunt alesi in functie de alte compatibilitati, care o devanseaza doar temporar si dovedit pagubos pe termen lung. Iar, in cazul acesta, de esecul relatiilor sunt egal vinovati si barbatul si femeia.

Daca esti convins ca pe plan sexual nu vei atinge niciodata excelenta alaturi de cel sau cea de care te legi inseamna ca te pregatesti sa minti, sa inseli, sa traiesti o viata cel putin dubla, pe care majoritatea barbatilor si-o asuma si o considera chiar normala. Asadar, aceasta buna dependenta se poate dovedi o capcana perfida, care impinge, mai apoi, la pacate din acelea strigatoare la cer.

Dependenta de sex cu acelasi partener este cea mai buna dintre toate tipurile de dependente sexuale. Nu este niciodata considerata boala si nimeni nu doreste sa se vindece de ea. Este cazul fericit in care cei doi si-au descoperit vulnerabilitatile, ca sa nu le spun secrete, nevoi, potriviri. Este situatia de invidiat, in care comunicarea nu sufera de hiatusuri, dorinta nu este mascata de orgolii, indrazneala, de prejudecati, curajul, de teama de a fi gresit inteles, iar explorarea, de rusine.

Cum se ajunge acolo? Nu este nicio reteta, din pacate. Pentru ca si pentru un astfel de cuplu, totul a inceput, ca la toti ceilalti, cu atractia fizica. Inainte de a sti cate parale face celalalt ca intelect, ca bani, ca pozitie sociala, desi indiciile exista si sunt procesate in paralel, mai mult sau mai putin constient, a functionat ,,chimia". Sigur ca doar ea singura, ,,chimia", nu se poate substitui ansamblului trairilor care fac o relatie sa mearga. Dar si in absenta ei, totul se ruineaza. Incet, dar sigur.

Ce altceva sa fie dragostea la prima vedere? Cine vorbeste atunci cand gurile tac? Cand nu stii nimic despre cel sau cea care ti-a taiat calea?

Am luat in discutie doar cazurile in care sexul este deja ridicat la rang de iubire fizica. Cand dorinta se naste spontan sau atunci cand oboseste si este cu mestesug innoita. Cand plictiseala este straina, cand, chiar daca gandul infidelitatii incearca sa devina fapta, il opreste din drum convingerea ca nu mai exista alt ,,acasa" decat bratele celui iubit, care te iubeste. Dar pentru ca toate astea sa se intample, e nevoie mereu de amandoi. Niciunul nu trebuie sa se lase pe tanjala, niciunul nu trebuie sa creada ca i se cuvine ceva. In pat, mai mult ca oriunde, egalitatea trebuie sa fie regula, iar competitia e salutara doar cand are ca obiectiv placerea oferita celuilalt.

Reaua dependenta

Asa cum exista joc patologic, shopping patologic, bulimie sau alcoolism, tot asa exista si sexul patologic. Diferiti autori au incercat sa demonteze mecanismele unor comportamente anormale, trasand o fragila granita intre normal si patologic atunci cand este vorba de sex. Nu ma refer la comportamente sexuale deviante, aberante, parte dintre ele astazi acceptate, ci numai la ceea ce este recunoscut, dupa o simptomatologie suficient de clara, drept dependenta de sex: comportamentul care face rau propriei persoane se repeta si persista in mod inadecvat.

Partea proasta este, ca la orice dependenta, ca exista si victime colaterale. Pentru ca printre semnele acestei dependente se numara impulsivitatea, minciuna, secretomania si lipsa de interes atunci cand vine vorba de sex cu partenerul stabil. Chiar daca mai putine statistic, si femeile sufera de aceasta boala, doar ca, pentru ele, autoarea Susan Cheever sugereaza o formulare mai putin agresiva - dependenta de dragoste. Este si acesta un mare adevar.

Dar, la fel de bine, dependenta de sex a femeilor si-ar putea avea originea in dorinta eterna de a se razbuna pe barbati pentru lasitatea lui Adam. Pentru ca, la fel ca Adam, orice barbat prins cu amanta-n sac va spune ca a fost corupt.

Ce inseamna dependenta de sex?

Sexul devine prioritatea numarul unu. Dependentul nu mai are controlul asupra optiunilor sale sexuale. Astfel ca, in afara de dependenta de masturbare, pornografie, exhibitionism ori prostitutie, chiar si relatiile heterosexuale, considerate normale, duse la extrem, prin implicarea in contacte dese si neplanificate, cu persoane diferite, reprezinta un simptom al dependentei.

Cei atinsi se avanta din aventura in aventura, sacrificand cu usurinta relatiile romantice, pe cele de familie ori prieteniile. Unii pacienti descriu o nevoie mai mare de a trece la actiune sau pur si simplu de a flirta, aproape cu oricine, in perioade de stres, atunci cand se simt mai deprimati, anxiosi, colerici, disforici.

Adesea, dependenta merge netratata pana la un punct de criza, cum ar fi divortul sau expunerea publica a ,,defectului". Dependentii au deseori depresii, cand realizeaza ruina, si incearca sa se sinucida, crezand ca sunt intr-o situatie fara iesire. Desi aceste cazuri par a fi izolate, fenomenul afecteaza intre 3 si 6 procente din populatia lumii. Sunt putini cei care cauta ajutor, cel mai des invocat motiv fiind rusinea.

Andropauza contra menopauza

Pentru infidelitatile varstei de mijloc, la barbati exista scuza andropauzei, care s-ar face, vezi Doamne, vinovata de tulburarea mintilor. Dar se uita ca unii dintre ei intra cam de timpuriu, de pe la 18-20 de ani, in aceasta stare de maxima disponibilitate, asociata cu instinctul de vanator de care se prevaleaza cei mai multi dintre cei care nu-si pot tine caii in frau. Patetica scuza, mai ales pentru cei care pretind in plus ca mai si iubesc pe cineva, iar restul ar fi chiar benefic pentru sanatatea cuplului.

Pentru femei, in schimb, varsta de mijloc ar trebui sa fie sinonimul pentru resemnare, iar menopauza sa aiba doar aerul trist al crepusculului, al renuntarii fara razvratire impotriva noului statut de asexuate. De aceea o femeie este taxata imediat pentru orice incercare de a-si prelungi, nepermis, feminitatea dincolo de false limite biologice.

Ambele dereglari hormonale pot genera excese, fara insa a le putea si scuza in ochii partenerului stabil.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#sex, #dependenta de sex, #nimfomanie, #Casanova , #stiri Robbie Williams