Cazanciuc, dupa prima negociere pe pactul de coabitare: Acordul trebuie sa functioneze

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:06
2375 citiri
Cazanciuc, dupa prima negociere pe pactul de coabitare: Acordul trebuie sa functioneze

Ministrul Robert Cazanciuc a declarat ca, la intalnirea cu reprezentanti ai Presedintiei, premisa de la care s-a pornit a fost ca acordul presedinte-premier "trebuie sa functioneze", ca "cei din jurul mesei au venit si au plecat optimisti", iar in cateva zile va fi o noua discutie la nivel tehnic.

"Nu as putea vorbi despre negocieri, ci despre un dialog. Acest document, acordul dintre presedinte si premier, are in curprinsul lui un articol referitor la un mecanism de solutionare a disputelor. Presedintele, apeland la acest mecanism, a avut loc astazi aceasta intalnire intre reprezentantii premierului si ai presedintelui. Din punctul meu de vedere, a fost un model de dialog intre reprezentantii unor institutii.

Toti cei prezenti am plecat de la ideea ca acest acord trebuie sa functioneze, ca trebuie sa gasim solutii in asa fel incat buna functionare a institutiilor statului sa fie asigurata si prin acest mecanism stabilit in acord. Un exemplu, cred, de intalnire, de dialog, in care fiecare parte si-a expus propiile evaluari cu privire la modul in care a functionat pana acum acordul, dar, in esenta, a fost o intalnire in care am convenit ca trebuie sa mergem mai departe cu acest acord si trebuie sa gasim solutii in acest sens", a spus ministrul Justitiei, miercuri seara, la Digi 24.

El a adaugat ca fiecare dintre parti a facut propria evaluare, ca urmeaza sa fie analizata evaluarea facuta de partenerii de dialog si in cateva zile sa aiba loc o noua intalnire la nivel tehnic.

Robert Cazanciuc a subliniat ca premisa de la care au plecat "toti cei din jurul mesei" a fost ca "acest acord trebuie sa functioneze" si trebuie gasite caile de comunicare pentru a face acest acord sa functioneze.

Declaratiile din ultimele zile se inscriu intr-un spatiu romanesc

Intrebat daca, in opinia sa, acordul mai poate functiona dupa toate declaratiile din ultimele zile, Cazanciuc a raspuns ca "declaratiile din ultimele zile se inscriu intr-un spatiu romanesc, nu sunt de o mai mare sau mai mica amploare decat alte declaratii facute in ultimii ani" si de aceea crede ca este nevoie de un dialog.

"Justitia este o tema de dezbatere publica si politica de foarte multi ani in Romania. Daca ramanem in acest registru al unor declaratii care, poate, uneori, nu sunt potrivite, mai ales in ceea ce priveste Justitia si ne uitam cu realism la ele, cred ca putem sa mergem cu siguranta mai departe, nu are rost sa ramanem cantonati in jurul unor subiecte de regula mici chiar si pentru Justitie (...) (Declaratiile - n.r.) nu trebuie scoase dintr-un context politic si dintr-o disputa politica care, din pacate, de multe ori are in centru Justitia; pe meritate, pe nemeritate, dar, din pacate, e un subiect care prinde in spatiul politic romanesc si atunci el este folosit nejustificat in aceasta batalie politica. (...)

In ultimele luni, in acest an sunt marcate in cadrul MCV progrese importante si atunci este pacat sa ne cantonam in lucruri mai putin importante chiar si pentru Justitie, chiar daca o declaratie politica a unui lider politic important poate suna rasunator, apasator, grav, la adresa Justitiei. Dar, in economia sistemului, cred ca discutam de lucruri mult mai importante de facut in aceasta perioada decat sa ne cantonam pe diverse proceduri care poate uneori nu sunt corect intelese", a mai spus Cazanciuc.

El a mentionat ca este important faptul ca participantii la aceasta prima intalnire au fost de acord ca documentul trebuie sa functioneze.

"Cred ca, pentru o prima intalnire, faptul ca toti am fost de acord ca acest document trebuie sa functioneze este foarte important. In urmatoarea intalnire sper sa facem un pas si sa stabilim poate cateva lucruri mai concrete. (...) Toti cei din jurul mesei astazi am venit optimisti si am plecat optimisti si cred ca la urmatoarea intalnire putem sa stabilim lucruri concrete si evident le putem si comunica dupa ce convenim un mecanism comun", a mai spus Cazanciuc.

Discutiile dintre reprezentantii celor doua institutii pe tema acordului de colaborare institutionala dintre presedinte si premier au avut loc, miercuri, la o vila de protocol din Capitala, au declarat anterior surse politice. Din partea presedintelui Traian Basescu, la intalnire au participat consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu si Iulian Chifu, iar din partea premierului Victor Ponta, ministrul de Externe Titus Corlatean si ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.

Traian Basescu a declarat, marti, ca asteptarile sale in privinta intalnirii de miercuri se refera la o analiza cinstita a acelor puncte nerespectate din acordul de coabitare. "Astept o analiza cinstita a acestui acord de cooperare interinstitutionala, care sa se finalizeze cu un document agreat de ambele parti, care sa constate nerespectarile din acord. Pe urma il voi vedea eu si premierul si ni-l vom insusi sau nu. Dar, daca nu va fi o analiza cinstita, foarte greu sa mergem inainte. Foarte greu", a spus Traian Basescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Robert Cazanciuc pact coabitare, #negocieri pact coabitare , #ministrul Justitiei