Cazanciuc: Romania isi face datoria in ceea ce priveste lupta anticoruptie

Luni, 27 Mai 2013, ora 21:46
1452 citiri
Cazanciuc: Romania isi face datoria in ceea ce priveste lupta anticoruptie
Foto: B1 TV

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sustine ca Romania, avand instrumente si un portofoliu de rechizitorii si condamnari definitive, isi face datoria in ceea ce priveste lupta anticoruptie, iar daca aceasta este eficienta, tara va fi mai atractiva si pentru investitii.

Declaratia a fost facuta luni, la conferinta de deschidere a proiectului "Promovarea schimbului de bune practici in detectarea, investigarea si sanctionarea faptelor de coruptie in UE", initiat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

"Pentru cei care isi pun intrebari cu privire la ce trebuie sa urmeze, mesajul este unul clar: avem aici echipa de conducere a unitatilor de Parchet, printre ale carei prioritati se afla combaterea cazurilor de mare coruptie si criminalitate grava. Ca ministru al Justitiei, voi fi alaturi de aceasta echipa, pentru a ne asigura impreuna ca masurile adoptate in ultimii ani se afla pe un curs ireversibil. Acesta este, de altfel, angajamentul pe care cu totii ni l-am asumat prin Strategia Nationala Anticoruptie", a mai spus ministrul Justitiei.

In acelasi context, Robert Cazanciuc a subliniat ca Romania, in calitate de membru fondator al al Academiei Internationale Anticoruptie, este un sustinator al acesteia, fiind constienta ca este extrem de important sa existe un forum academic de dezbateri la nivel regional si international, pentru a putea intelege mai bine fenomenul coruptiei si a gasi instrumente eficiente pentru a fi abordat.

"Vom fi mai atractivi inclusiv pentru investitii in economia romaneasca"

De asemenea, ministrul Justitiei a aratat ca daca lupta impotriva coruptiei va fi eficienta, Romania va fi atractiva si pentru investitii.

"Vom continua sa asiguram stabilitate si predictibilitate cadrului normativ, astfel incat track recordul DNA si al celorlalte institutii anticoruptie sa se mentina la cote inalte de performanta. Sunt convins ca viitoarele rapoarte independente ale MCV, ONU, GRECO si Moneyval vor reflecta aceasta realitate. Toate aceste demersuri sunt facute in primul rand pentru cetatenii romani, pentru increderea pe care acestia trebuie sa o aiba in justitie. Daca suntem eficienti in lupta impotriva coruptiei, vom fi mai atractivi inclusiv pentru investitii substantiale in economia romaneasca, avand o contributie directa la progresul economic al tarii si al Uniunii Europene", a spus ministrul Justitiei.

Totodata, Robert Cazanciuc a subliniat ca transformarea in realitate a procurorului european poate reprezenta o noua etapa in constituirea spatiului de libertate, securitate si justitie in Uniunea Europeana.

"Romania a sustinut in mod activ necesitatea adoptarii unui set comun de standarde minime in scopul armonizarii legislatiei statelor membre impotriva infractiunilor privind interesele financiare ale Uniunii. Propunerea de directiva, care se afla in ultimele etape de negociere, raspunde seriozitatii cu care structurile romanesti abordeaza acest fenomen infractional si interesul pe care il avem pentru facilitarea cooperarii cand astfel de cauze au caracter transfrontalier", a subliniat ministrul Justitiei.

Cooperare pentru recuperararea creantelor provenite din infractiuni

Cazanciuc a mai spus ca o zona de interes o reprezinta si noul proiect de directiva privind indisponibilizarea si confiscarea produselor infractiunii.

"Sustinem adoptarea acestui instrument, care va pune bazele unei cooperari mai eficiente intre tarile noastre in materia identificarii si recuperarii creantelor provenite din infractiuni. Comisia Europeana evalueaza costurile criminalitatii la cateva sute de miliarde de euro. Trebuie sa returnam acesti bani in programe sociale si eforturi de prevenire a criminalitatii. Folosesc aceasta ocazie pentru a sublinia importanta institutiei 'confiscarii extinse', introdusa anul trecut atat in actualul, cat si in noul Cod penal. Dupa o perioada in care a fost cerut insistent, in special de Ministerul Public, dar si de unii judecatori, iata ca acest instrument se afla la dispozitia practicienilor", a mentionat Cazanciuc.

Ministrul a mai aratat ca un alt element crucial il reprezinta si cooperarea inter-agentii in plan international in vederea recuperarii creantelor, iar Ministerul Justitiei joaca un rol important in aceasta materie, la nivelul sau functionand, de aproximativ doi ani, Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni (ARO Romania).

"Structura noastra de tip multidisciplinar a reusit in scurtul interval de la infiintare sa castige increderea agentiilor nationale DNA si DIICOT, stabilind totodata o cooperare directa si eficienta cu celelalte 26 de state membre, structuri de tip ARO la nivelul UE, cat si cu agentiile similare de la nivelul statelor parte la Conventia ONU impotriva coruptiei", a spus Cazanciuc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cazanciuc lupta anticoruptie, #Cazanciuc ministru Justitie , #ministrul Justitiei