Cum ar putea schimba cazul Udrea Codul Penal

Joi, 19 Februarie 2015, ora 12:25
3511 citiri
Cum ar putea schimba cazul Udrea Codul Penal
Foto: Digi24

Gheorghe Muscalu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), vrea ca persoanele implicate in dosare penale sa nu mai poata vorbi public despre acuzatiile care le sunt aduse, iar ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a precizat ca propunerea are sanse sa se concretizeze intr-un proiect de lege.

Muscalu a spus, in sedinta de joi a CSM, ca este necesara modificarea Codului Penal, astfel incat suspectii cercetati sub control judiciar sa nu mai aiba voie sa faca declaratii, in presa sau pe retelele sociale, despre dosarele in care sunt anchetati.

Magistratul a facut propunerea in timpul discutiilor despre afirmatiile Elenei Udrea, in cazul careia Inspectia Judiciara a stabilit ca a afectat independenta Justitiei.

Udrea, la a 7-a cerere DNA pe numele sau: "Nu e sanatos pentru justitia din Romania"

"Legea sa prevada foarte clar ca, alaturi de ce impune procurorul - de a nu lua legatura cu suspectii sau cu marorii, de a nu influenta - sa fie prevazuta expres si acea prevedere ca, prin emisiuni in mass media, sa nu transmita mesaje", a declarat Muscalu, la iesirea de la sedinta CSM.

Muscalu a mentionat ca va lucra la aceste modificari si ca le va transmite Senatului, adaugand ca initiativa a pornit de la discutiile despre Elena Udrea, "dar sunt si alte situatii care pot pica sub aceasta incidenta".

Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc i-a dat dreptate magistratului, spunand ca "printr-o declaratie se pot transmite anumite mesaje, sa vedem daca am putea stabili niste limite".

"Facem o dezbatere pe acest subiect, va fi mai intai cu judecatorii si procurorii si, ulterior, se va formaliza sau nu intr-un proiect de lege", a precizat Cazanciuc.

Inspectia Judiciara a constatat ca declaratiile facute de deputatii Elena Udrea si Kelemen Hunor, dar si de proprietarul Mediafax Adrian Sarbu au afectat independenta Justitiei, iar CSM a aprobat joi rapoartele in cazul celor trei.

Udrea, Adrian Sarbu si Kelemen Hunor, in vizorul CSM: Cum au afectat Justitia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#proiect lege declaratii dosare, #schimbare Cod penal Udrea, #declaratii dosare suspecti , #ministrul Justitiei