Ministrul Justitiei explica situatia deputatului UDMR protejat de Budapesta

Marti, 10 Februarie 2015, ora 12:27
8244 citiri
Ministrul Justitiei explica situatia deputatului UDMR protejat de Budapesta
Foto: Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, ca nu stie unde se afla deputatul Marko Attila, aratand ca nu este oportun sa se faca negocieri, atat timp cat orice stat UE este obligat sa respecte normele europene in ce priveste solicitarile venite de la oricare alta tara membra.

Afirmatia ministrului Robert Cazanciuc a fost facuta in contextul informatiilor ca deputatul Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare si anchetat in dosarul disjuns din cel in care Alina Bica a fost trimisa in judecata, s-ar afla la Budapesta, sub protectia premierului maghiar Viktor Orban.

Fara precedent: Ungaria ofera protectie unui deputat roman urmarit penal de DNA

"Nu stiu exact unde se afla domnul deputat acum. Putem face discutii acum in masura in care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia daca exista un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se afla domnul deputat in momentul de fata, dar nu cred ca este oportun sa facem negocieri pe ceea ce legea prevede in mod obligatoriu.

Autoritatile oricarui stat european sunt obligate sa procedeze conform nomelor europene, daca sunt solicitari din partea altui stat", a spus ministrul Robert Cazanciuc, dupa sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea preventiva a deputatului UDMR, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT, Alina Bica, privind despagubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

"Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", potrivit procurorilor DNA.

In 4 decembrie 2014, avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordachescu, declara ca deputatul UDMR se afla in Budapesta, la o intalnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicatii in dosarul despagubirilor.

Deputatul Marko Attila, care ar fi trebuit arestat in dosarul Bica, de negasit

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Judecatorii l-au gasit vinovat de Marko Attila de faptul ca, in 2002, a facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.

Alaturi de alte doua persoane, deputatul a intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Cazanciuc deputat UDMR Marko Attila, #Marko Attila protectie Viktor Orban, #Marko Attila arestare DNA , #ministrul Justitiei