Ponta il propune pe Cazanciuc la Justitie, fara consultari in USL - Reactii

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:04
3813 citiri
Ponta il propune pe Cazanciuc la Justitie, fara consultari in USL - Reactii
Foto: Arhiva

La doar doua saptamani de la preluarea interimatului la Ministerul Justitiei, premierul Victor Ponta il propune pe Robert Cazanciuc, actualul secretar general al MAE, sa preia sefia MJ.

In vreme ce liberalii si conservatorii spun ca nu au fost consultati, dar nu au obiectii, voci din PDL il acuza pe premier ca trateaza Justitia ca pe "afacere de familie".

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat pentru Mediafax ca PNL nu a fost consultat in privinta nominalizarii lui Robert Cazanciuc la Ministerul Justitiei. Purtatorul de cuvant al PNL a precizat insa ca liberalii nu au nicio obiectie.

Ponta il pune pe Robert Cazanciuc ministru la Justitie - Basescu nu se opune

"In legatura cu nominalizarea facuta, este o decizie a primului-ministru, iar tinand cont ca in urma discutiilor din USL decizia a fost ca PSD si premierul sa-si asume in continuare portofoliul Justitiei, precizez faptul ca nu am fost consultati, insa nu avem nicio obiectiune cu privire la nominalizarea facuta", a comentat Voicu.

Anterior, Victor Ponta a declarat ca l-a consultat pe Crin Antonescu in ceea ce priveste numirea lui Cazanciuc la sefia MJ.

Liberalul a negat si informatiile aparute in presa, potrivit carora prima optiune a lui Ponta pentru MJ a fost Horia Georgescu, insa PNL a amenintat ca va iesi de la guvernare daca seful ANI ajunge ministru.

Ponta il propune pe Cazanciuc la Justitie - Subiectul nu a fost discutat in PSD

"Precizez ca, in nicio ocazie, in vreo discutie in cadrul USL, domnul prim-ministru Victor Ponta nu a invocat posibilitatea numirii domnului Horia Georgescu ca ministru al Justitiei", a apreciat Voicu.

Vicepresedintele PC Bogdan Ciuca a declarat pentru Ziare.com ca nici partidul sau nu a fost consultat, insa oricum nu ar fi fost cazul.

"Dupa cum stiti, conform declaratiilor facute acum o saptamana de USL, portofoliul Justitiei este stricta responsabilitate a PSD-ului asa ca premierul a propus pe cine a considerat.

Daca s-ar fi discutat despre Agricultura, cu siguranta trebuia sa ne spunem un punct de vedere, sau despre IMM-uri si Turism (portofoliile detinute de PC in Guvern - n.r.). Daca s-ar fi discutat despre un alt portofoliu al PNL-ului, cu siguranta liberalii trebuiau sa aiba un punct de vedere", a spus Ciuca.

Vicepresedinte PC: Nu am fost intrebati de numirea lui Cazanciuc, nici nu trebuia

Si purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat la Antena 3 ca social-democratii nu au vorbit, in cadrul partidului, despre acesta mutare la MJ.

Cu numai cateva minute inainte de anuntul oficial al premierului Ponta, europarlamentarul PSD Catalin Ivan preciza ca in USL s-ar putea discuta, in perioada urmatoare, despre succesorul lui Ponta.

Ce spune opozitia

Democrat-libelii il acuza pe Victor Ponta ca isi subordoneaza Justitia si ca si-a numit un subaltern la sefia MJ.

"Premierul Victor Ponta nu a propus un tehnocrat independent in functia de ministru al Justitiei, asa cum ii place sa-l prezinte pe cel ales de el pentru acest portofoliu. Si-a propus subalternul. (...) 'Tehnocratul independent' Robert Cazanciuc a fost subsecretar de stat in cadrul Corpului de Control al primului-ministru din perioada 2001-2004, exact in perioada in care Victor Ponta era seful acestei institutii.

Prin propunerea lui Robert Cazanciuc pentru functia de ministru al Justitiei, Victor Ponta vrea sa-si subordoneze Justitia", acuza PDL, prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com.

Vestea proasta pentru Victor Ponta sustin pedelistii, este ca "in timpul guvernarii PDL, Justitia a reusit sa devina independenta si imuna la presiunile si controlul politic".

La randul sau, europarlamentarul PDL Monica Macovei a comentat numirea lui Cazanciuc la sefia MJ.

"Ultima propunere a lui Victor Ponta - nominalizarea lui Robert Cazanciuc, secretar general al MAE, ca ministru al Justitiei - confirma, din nou, ca principalul criteriu de promovare il reprezinta ori relatiile de cumetrie, ori relatiile de prietenie vechi, din liceu sau din facultate, ori ucenicia in slujba lui Adrian Nastase", scrie Macovei pe blogul personal.

Democrat-liberala acuza, ironic, ca Ponta da o noua definitie cuvantului "tehnocrat".

"Ponta a dat zilele acestea o noua definitie cuvantului tehnocrat: persoana care face parte din familie sau din cercul de prieteni si din gasca lui Nastase", a adaugat Macovei.

Robert Cazanciuc, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, a fost nominalizat pentru preluarea portofoliului Justitiei, detinut interimar de premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a sustinut ca Robert Cazanciuc este o solutie potrivita pentru a asigura stabilitatea in sistem, subliniind ca s-a consultat cu partenerul sau de alianta, Crin Antonescu, iar presedintele Traian Basescu nu a avut "nicio obiectie" legata de numirea lui Cazanciuc la MJ.

Robert Cazanciuc este in prezent secretar general la Ministerul Afacerilor Externe si a fost coleg al lui Victor Ponta la Corpul de Control in timpul guvernarii Nastase.

Portofoliul de la Justitie a fost eliberat dupa demisia Monei Pivniceru, votata de Senat pentru a ocupa, din 9 iunie, un post de judecator la Curtea Constitutionala.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#reactii Caznciu Ponta, #Cazanciuc ministru Justitie, #Ponta consultari Cazanciuc , #Victor Ponta