Un ministru pentru linistea USL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 08:30
6084 citiri
Un ministru pentru linistea USL (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Dupa cum ne anunta inca de saptamana trecuta Traian Basescu, Justitia va avea de luni seara un nou ministru. Robert Cazanciuc urmeaza sa depuna juramantul la Palatul Cotroceni. Ce il asteapta in sistemul de Justitie? Un cazan care clocoteste.

Este posibil ca in curand lui Robert Cazanciuc chestiunea MCV sa i se para cea mai putin complicata si presanta, cu atat mai mult cu cat Victor Ponta a avut grija sa i-o puna in brate pe secretarul de stat Maya Teodoriu, om de incredere venit din gloriosul mandat Stanoiu.

Cum Mona Pivniceru a acceptat un buget pentru Justitie mai mic decat cel pentru care il punea la zid pe un fost ministru, pe vremea cand era vocal lider sindical, problemele financiare sunt uriase si ameninta functionarea sistemului in mod real, cu mult mai presant decat in timpul grevelor politice din 2009, in prim planul carora s-a aflat aceeasi doamna Pivniceru, in echipa cu Viorica Costiniu si Adrian Neacsu. Adica tripleta de aur care s-ar fi aflat in spatele revocarilor judecatorilor Ghica si Danilet din CSM.

In urma cu cateva saptamani, angajatii din sistemul penitenciar, al carui buget a fost ciopartit, au fost la un pas de greva si situatia este inca tensionata. In instante e o criza teribila de personal, in special auxiliar. Dar si sa fie facute angajari, nu e loc pentru noii veniti.

Deja prin multe locuri grefierii stau claie peste gramada, in birouri improvizate din foste holuri. Nu toti au computere. Ministerul Justitiei nu a alocat niciun leu pentru intrarea in vigoare a noilor coduri, a caror implementare este una dintre cheile reformarii Justitiei.

Dincolo de asta, in urma detonarii bombei Pivniceru, sistemul este fracturat: judecatori vs procurori. Sunt voci, si nu putine, care solicita scindarea CSM intr- unul pentru procurori si unul pentru judecatori. Imaginea justitiei romanesti la Bruxelles este grav afectata.

Dupa ce Monei Pivniceru i-au jucat tintele MCV in fata ochilor, acum Comisia Europeana s-a trezit cu noua acceptiune data termenului "transparenta" de echipa Ponta-Basescu. Procedura scurta pentru procurorii sefi a fost inghitita cu noduri si nu cred ca Viviane Reding are motive de liniste in privinta copilului problema.

Este Robert Cazanciuc apt sa tina in aer toate aceste bile fierbinti? Nu exclud, desigur, o surpriza placuta, dar in acest moment nu am niciun motiv sa cred ca da. Pentru ca, pana acum, viitorul ministru al Justitiei nu a fost decat un functionar de rangul doi, caruia chiar si cei mai inflacarati sustinatori nu au reusit sa-i atribuie decat meritul de bun comunicator.

De altfel, cea mai importanta realizare a sa ca manager al vreunui sistem a fost redactarea la Parchet a unui ghid de buna comunicare.

Sigur ca Ministerul Justitiei avea nevoie si de un bun purtator de cuvant, dar mai intai avea nevoie ca de aer de un ministru cu greutate si experienta care sa stie de unde sa apuce problemele interne si externe si sa o scoata la capat cu ele. In situatia actuala, Ministerul Justitiei avea nevoie de o certitudine, nu de un experiment.

Victor Ponta insusi a spus cine ar fi trebuit sa fie ministru: "Nu il voi propune pe domnul Predoiu, desi, sigur, s-ar califica (...) Nu il voi propune pentru ca nu vreau sa fie un nou motiv de cearta intre mine si PNL. (...)Am o parere pe care mi-am exprimat-o despre domnia sa, insa in acest moment, din punct de vedere politic, nu.(...) Dar, daca vreti, asa, ca istorie, am vrut sa il tin pe domnul Predoiu in luna mai, cand am facut Guvernul".

Premierul este primul care ne lasa asadar sa intelegem ca a recurs la o solutie de avarie, acceptata politic, pentru ca liberalii nu ar fi suportat un al doilea afront dupa Codruta Kovesi.

Chiar asa sa fie? Surse liberale sustin acum, cand razboiul s-a incheiat, ca de fapt dl. Predoiu ar fi primit din partea PNL semnale ca ar putea redeveni ministru, inca de pe vremea cand inca ministerul era in ograda PNL, insa cu anumite conditii. Se pare ca fostul ministru ar fi respins ab initio orice discutii de acest fel, conditionate.

Victor Ponta ar fi putut avea asadar posibilitatea sa afle din timp ca dl. Predoiu nu accepta un mandat conditionat. Iar un mandat neconditionat nu era acceptabil pentru actuala Putere. Victor Ponta insusi dorea oare un ministru al Justitiei cu adevarat independent politic?

Si, atunci, acestea sa fie circumstantele politice insurmontabile si incompatibile cu Catalin Predoiu, in toata splendoarea lor? Ceva imi spune ca premierul a acoperit raspunsul sub o poveste frumoasa despre conflictul dintre dorintele si putintele politice ale domniei sale cu marturisiri complete si o lacrima in coltul ochiului cat sa se vada pana la Bruxelles.

Ma gandesc ca Robert Cazanciuc, fost coleg cu Victor Ponta si chiar ruda prin alianta cu acesta, dupa cum sustin mai multe surse, n-o avea aceeasi alergie la conditionarile politice. E asadar cat se poate de compatibil din punct de vedere politic.

A fost reevaluat si de presedintele Traian Basescu, desi straniu e ca tot "Canzancioc" ii spune si acum, ca in vara trecuta cand justitia era nenegociabila iar pe dl. "Cazancioc" il aseza in rand cu inculpatul Balan, incompatibil cu functia de procuror general. Lasa ca acum e numai bun de ministru!

Interesant este cu cata fericire l-au acceptat liberalii pe Robert Cazanciuc, desi exista niste detalii care ar trebui sa-i faca sa scoata fum pe nari. Sa nu fi descoperit ei inca faptul ca in fruntea Justitiei se afla o tripleta deja consacrata: fostul procuror general, pe care, nu-i asa?, il detesta, devenit procuror sef DNA, si fostii sai subordonati din Parchetul General, adica Tiberiu Nitu, fost procuror general adjunct, si Robert Cazanciuc, fostul purtator de cuvant al d-nei Kovesi?

Eu cred ca toata lumea stie foarte bine tot ce e de stiut. Ne aflam in fata ultimului act al hacuirii Justitiei, impartita cinic, halca cu halca intre jucatorii politici si asezata sub comanda politrucilor adecvati conditiilor actuale. Iar pentru ca spectacolul sa fie complet, Daniel Morar a fost dezavuat public, ca sa vada toata lumea ca ne-am vindecat de mania anti-coruptiei fara control.

De data asta, la Cotroceni chiar ar trebui sa se bea sampanie la depunerea juramantului noului ministru al Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Robert Cazanciuc minsitrul Justitiei, #Victor Ponta Traian Basescu justitie , #Victor Ponta