Groapa de la Glina s-a inchis. UPDATE Criza gunoiului din Sectorul 3, anuntata de Negoita, a luat sfarsit inainte sa inceapa

Joi, 21 Februarie 2019, ora 17:23
14206 citiri
Groapa de la Glina s-a inchis. UPDATE Criza gunoiului din Sectorul 3, anuntata de Negoita, a luat sfarsit inainte sa inceapa
Foto: arhiva Facebook Robert Negoita

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, anunta miercuri o "situatie extrem de grava" in ceea ce priveste depozitarea gunoiului ridicat de Directia Generala de Salubritate S3, in conditiile in care groapa de la Glina a fost inchisa luni, iar administratorul unui depozit ecologic pentru deseuri situat in localitatea Vidra prezinta o serie de clauze "abuzive".

Intre timp, insa criza de abia anuntata s-a si incheiat, potrivit companiei Eco Sud.

Negoita prevede o criza a gunoiului

"Situatie extrem de grava in ceea ce tine de depozitarea la groapa a gunoiului ridicat de Directia Generala de Salubritate S3 din sectorul nostru. Fara anunt prealabil, luni, 18 februarie, groapa de gunoi de la Glina a fost inchisa. Ca sa nu intampinam blocaje, am incercat sa gasim urgent solutii.

Concret, am facut demersuri pentru a putea incheia rapid, in mod corect si adecvat, un contract de tratare si depozitare a deseurilor ridicate din sectorul 3, cu Eco Sud. Din pacate, conditiile solicitate de catre Eco Sud, administratorul unui depozit ecologic pentru deseuri situat in localitatea Vidra, prezinta o serie de clauze abuzive, in sensul in care este imposibil sa se poata vreodata respecta aceste impuneri de catre vreun operator de salubritate", precizeaza primarul, pe Facebook.

El a spus ca a publicat aceste detalii pentru informarea cetatenilor Sectorului 3 si pentru a face un apel catre reprezentantii Eco Sud de a incerca sa gaseasca, "la masa discutiilor", o solutie "optima, corecta si eficienta" pentru ambele parti.

Primarul Robert Negoita a declarat ca, in cursul zilei de joi, urmeaza sa aiba o intalnire cu reprezentantii Eco Sud.

"Cei de la Eco Sud asteapta de la noi sa semnam un contract cu clauze abuzive. Nu putem semna asa ceva. Adica, indiferent de cat gunoi duc, eu sa platesc pentru 10.000 de tone/luna. Nu pot, e ilegal. Nu sunt banii mei, sunt bani publici. Eu sunt de acord sa platesc atat cat duc: ca sunt 3.000 de tone, ca sunt 30.000 de tone. Cat duc, atata facturez. Orice altceva este abuziv. (...) Noi in luna mai trebuie sa avem functionala statia de sortare.

In momentul acela, cantitatea de gunoi se reduce la jumatate. (...) Cei de la Glina ne-au pus in fata faptului implinit. Macar daca ne notificau cu trei zile inainte ca au o problema. Noi avem contract cu dansii, iar luni ne-am pomenit ca ne-au inchis poarta, iar dupa ce au inchis poarta, ne-au notificat. Consider ca este de asemenea un comportament iresponsabil", a aratat el.

Edilul a mentionat ca Primaria a incheiat contracte si cu alte doua-trei societati care se ocupa de sortare si reciclare, dar ca acestea au o capacitate limitata, care nu acopera nevoile sectorului.

La postarea pe Facebook a fost atasata si o notificare a SC Ecorec SA, care informeaza Directia Generala de Salubritate Sector 3 despre suspendarea temporara a activitatii de tratare si eliminare a deseurilor la depozitul Glina.

A fost atasata, de asemenea, o adresa a Eco Sud SA care comunica urmatoarele tarife: 19,5 euro+TVA/tona pentru deseurile depozitate fara a mai suferi alte tratamente mecanice si/sau biologice si 24 euro+TVA/tona pentru deseurile ce vor fi supuse unor tratamente mecanice si/sau biologice.

Tarifele sunt valabile pentru o cantitate receptionata de 10.000 de tone/luna si nu includ contributia pentru economia circulara in valoare de 30 lei/tona + TVA. Pentru o cantitate mai mica de 10.000 de tone/luna la preturile pentru depozitare si/sau tratare se vor adauga 0,5 euro fara TVA/tona.

In cazul in care cantitatea minim garantata de 10.000 de tone deseu/luna nu va fi receptionata, facturarea se va face la tarifele de 19,5 euro+TVA/tona si 24 euro+TVA/tona majorate cu 0,5 euro/tona pentru cantitatea efectiv receptionata, iar diferenta intre cantitatea receptionata si cea garantata de 10.000 de tone/luna la tariful de 19,5 euro+TVA/tona.

Potrivit unei mentiuni, cantitatea facturabila minim garantata este de 10.000 tone/luna.

UPDATE 21 februarie Compania Eco Sud ne-a transmis un comunicat in care precizeaza ca asigura autonomia Bucurestiului pana in 2045, iar astfel "criza gunoiului din Sectorul 3 al Capitalei a luat sfarsit inainte sa inceapa".

Iata comunicatul transmis de Eco Sud

"In urma discutiilor purtate de Primaria Sectorului 3, reprezentata de edilul sef Robert Negoita, si compania Eco Sud, reprezentata de Directorul Comercial Dan Stanoaia, astazi 21.02.2019 la ora 11:00, asa-zisa criza a deseurilor din Sectorul 3 a luat sfarsit prin negocierea unui contract privind depozitarea deseurilor la Depozitul Ecologic de la Vidra.

In cadrul discutiilor edilul sef al Sectorului 3 a insistat pe sortarea si reciclarea intregii cantitati de deseuri provenita de pe raza sectorului 3, evidentiind in acest fel programele de modernizare ale sectorului si aducerea nivelului de trai al cetatenilor acestui sector la nivelul standardelor europene.

Directorul Comercial al Eco Sud a prezentat capacitatea depozitului Ecologic de la Vidra, care poate sustine depozitarea deseurilor din intreg orasul Bucuresti pentru o perioada de 26 de ani de acum inainte, avand o capacitate de peste 11.500.000 mc.

In cadrul discutiei au fost prezentate investitiile facute de compania Eco Sud in domeniul reciclarii deseurilor cat si instalatiile de ultima generatie care sunt folosite in sortarea deseurilor incepand de la PET-urile selectionate pe culori pana la ambalajele de carton si hartie dar si materialele speciale precum aluminiu, cupru si alte produse care vor contribui la reintroducerea deseurilor in circuitul economic si transformarea acestora intr-o valoroasa resursa.

Incepand de astazi 21.02.2019, Depozitul Ecologic de Deseuri de la Vidra, situat in comuna Viidra, sat Sintesti, are portile deschise pentru toti colectorii de deseuri, inclusiv pentru Directia Generala de Salubritate Sector 3, asigurandu-se realizarea unui parteneriat de calitate cu Sectorul 3 si indeplinirea scopului comun in asigurarea bunastarii si confortului cetatenilor din acest sector".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#gunoi sector 3 Capitala , #primarul Sectorului 3