Turcescu isi sarbatoreste ziua de nastere pe scena - Interviu

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 11:39
2272 citiri
Turcescu isi sarbatoreste ziua de nastere pe scena - Interviu
Foto: bestmusic.ro

Robert Turcescu spune ca in trupa sa, "Casa Presei", se canta foarte mult de placere si mult mai putin pentru castiguri financiare. Important este ca membrii ei, jurnalisti cu totii, se bucura de ceea ce fac, iar in prezent au compozitii proprii "cat pentru un album si un concert bine inchegat".

Joi, 3 mai, cunoscutul jurnalist isi va serba ziua de nastere printr-un concert extraordinar sustinut in Hard Rock Cafe si organizat de Sprint Media Group si Bestmusic.ro.

- Foarte multa lume il cunoaste pe jurnalistul Robert Turcescu, dar nu atat de multa lume il cunoaste si pe muzician. Cum ai descrie muzica pe care o faci alaturi de Casa Presei, pentru cei care nu sunt familiarizati?

Nu e greu de spus: e o suma de influente avand radacinile in ceea ce am ascultat si ne-a placut de-a lungul anilor. Adica hard-rock, glam, heavy-metal, progressive, punk chiar... N-avem pretentia de a ne considera creatorii vreunui nou curent muzical, dar nici nu facem "copy-paste" dupa piese clasice.

Ne adunam, cineva vine cu o idee lucrata acasa, dezvoltam frazele muzicale, adaugam, schimbam, in functie de stare, in functie de inspiratie. Important e ca ne bucuram tare, tare cand ne iese. Si, se vede treaba, ne cam iese, avem compozitii proprii cat pentru un album si un concert bine inchegat!

- Cum i-ai cooptat pe colegii tai din Casa Presei? Sunt jurnalisti cu totii?

Ideea mocnea demult, dar s-a aprins acum vreo doi ani cand am simtit nevoia de a gasi ceva, altceva, care sa ma bucure, care sa ma faca sa ies din sensul giratoriu in care ajunge la un moment dat orice individ care munceste mult si ajunge in pericolul de a se lasa doborat de rutina.

Pe Geo Vila il stiam de ani buni, am fost colegi prin diverse redactii radio, e un om care a ascultat mii de ore de muzica si are un stil aparte de a canta la chitara.

Cu Gabi Basarabescu am o comunicare aparte, impartasim idei comune despre jurnalism, despre societatea romaneasca si clasa ei politica, dar el e un compozitor exceptional si un muzician cu multa carte, plus un realizator radio cu multi fani si mare experienta.

Am fost invitat la el intr-o emisiune de la Radio Romania Actualitati si, la final, in drum spre iesire, l-am intrebat daca nu-l bate gandul sau dorul de a canta din nou intr-o trupa.

A zis DA imediat si n-a venit cu "mana goala": a fost propunerea lui s-o cooptam si pe saxofonista noastra frumoasa si talentata, Alina Crisan, care aduce deja un sound aparte trupei Casa Presei. Alina a facut Conservatorul si Jurnalistica, canta in fanfara Ministerului Apararii.

Pana sa-l gasim pe Radu Cartianu, basistul nostru, a durat ceva timp, am schimbat vreo trei basisti, dar acum e la post Radu Cartianu, ex-Timpuri Noi si multe alte trupe. Radu lucreaza pentru EMI Romania, e toba de muzica si are un umor aparte plus o energie teribila pe scena!

La tobe, o perioada am cantat cu Ovidiu Vanghele, senior editor la Mediafax, dar din motive personale el a renuntat la proiect, desi ne este in continuare un prieten bun si un ajutor de nadejde. In locul lui, e astazi si sper ca si maine si poimaine un tobar exceptional, Dan Teodorescu, muzician cu acte in regula si om de mare caracter. Iar asta conteaza enorm cand vine vorba despre un astfel de proiect in care se canta foarte mult de placere si mult mai putin pentru castiguri financiare.

- Cum ai simtit reactia publicului la concerte? Exista deja fani Casa Presei?

Oh, da, e absolut fantastic! Primul nostru single "Ce-mi pasa mie" e fredonat de toti cei care vin la concerte, iar asta mi se pare superb! Un fan sigur am, de fapt doi sau mai bine zis doua: fetita mea Ioana si nepoata mea Maria. Stiu toate piesele!

- Am vazut ca aveti deja un repertoriu destul de consistent. Pregatiti si un album?

In toamna. Si, probabil, se va numi "Prima casa".

- Ce loc ocupa muzica in vietile voastre? Cum o impacati, de exemplu, cu cariera?

Nu sunt incompatibile, ci complementare. E minunat cand le faci pe amandoua cu maxima placere. Suntem norocosi, ce mai!

- Stiu ca ai mai facut parte, acum ceva timp, dintr-o trupa numita Kapela. Povesteste-ne putin despre acea perioada

Eram foarte tanar si foarte nelinistit. La douazeci de ani am scos un album Kapela la Electrecord si mi s-a parut un vis implinit. Aveam concerte, chiar fani, dar la un moment dat a trebuit sa optez intre a face muzica sau a face jurnalistica. Am ales-o pe cea din urma si nu-mi pare rau, dar n-am renuntat la muzica niciodata. Ani buni am visat la ziua in care voi canta din nou. Se intampla azi si ma simt daruit.

- Cam ce artisti ai putea spune ca te-au influentat, din punct de vedere muzical? Ce iti face placere sa asculti in prezent?

Acum ascult mult jazz, dar nu ma dezlipesc in continuare de albumele Pink Floyd, Judas Priest, Van Halen, Sting, Manowar si, desigur, Whitesnake.

- Cum ti-a venit ideea sa-ti sarbatoresti ziua de nastere urcandu-te pe scena si tinand un concert? N-ai fi preferat ceva poate mai traditional?

E cel mai frumos mod in care puteam s-o fac: muzica si prieteni! Ce poate fi mai frumos?! In plus, pe 3 Mai e Ziua Internationala a Libertatii de Exprimare, noi ne numim Casa Presei... S-au aliniat astrele, e adevarat, ajutate si de prietenii de la Cat Music, casa de discuri cu care am semnat un acord de reprezentare. Le multumesc pentru ajutorul pe care ni-l dau, sunt oameni aparte care au inteles ca povestea acestei trupe este un love-story.

- Pregatiti publicului din Hard Rock Cafe ceva special, tinand cont de ocazie?

O ora si jumatate de muzica buna, sampanie din partea Casei....presei si o seara intre prieteni de care sa-si aduca aminte pentru foarte mult timp!

- Un mesaj pentru cei care ne citesc :)

Visele se implinesc. Intotdeauna!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Robert Turcescu concert Casa Presei, #Turcescu muzica, #Turcescu formatie Casa Presei , #emisiuni