Cum s-a descoperit Turcescu pe sine (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 17:23
20299 citiri
Cum s-a descoperit Turcescu pe sine (Opinii)
Foto: B1 Tv

Dupa spovedania lui Robert Turcescu in fata natiunii in calitatea sa de ofiter acoperit, nu e de mirare ca Romania are nevoie de sapte servicii secrete pentru a face ceea ce alte tari mai bogate reusesc cu jumatate si chiar mai putin.

Cu astfel de colaboratori si angajati, atat de modest inzestrati, inteleg de ce avem nevoie de atat de multi agenti secreti - calitatea e suplinita printr-o cantitate tot mai mare, ca in orice sistem natural sau artificial.

Desi intrebarile ramase fara raspuns dupa auto-deconspirarea lui Turcescu sunt mai multe decat lamuririle misticoide pe care le-a oferit jurnalistul Schengen - aparator fanatic al statului de drept - exista si cateva certitudini.

Eu cred ca exista extrem de putine sanse ca spovedania lui Robert Turcescu sa nu aiba nicio legatura cu promisiunea lui Traian Basescu de a deconspira prezidentiabilul, care si-a ascuns in CV calitatea de fost (sau actual) agent acoperit al unui serviciu secret.

O astfel de iesire in actualul context politic si dupa ultimele postari de pe blogul sau la adresa lui Victor Ponta mi-e greu sa o privesc ca pe o simpla coincidenta sau o intamplare, poate doar in cazul in care jurnalistul Turcescu si-ar fi pierdut cu totul ratiunea si simtul ridicolului.

Exista, ce-i drept, atat de multe trimiteri la Dumnezeu si fraze atat de bizare in confesiunea lui, ca te intrebi daca jurnalistul nu o fi fost sub influenta unor substante speciale.

Cum altfel sa imi explic fraze precum "Raiul e aici. Imparatia de sus e aici" sau "numai Dumnezeu stie cine este Robert Turcescu", fara sa introduc ipoteza unui deranj intern extrem?

Cealalta explicatie ar fi ca sceneta auto-deconspirarii i-a fost pusa in carca lui Turcescu chiar de catre statul de drept, printr-una din institutiile sale de forta sau de catre un alt "Schengen" mult mai important.

Cu toate acestea, patimile pe care secretul de "ofiter acoperit" i le-a provocat au fost extrem de prost interpretate in spovedania televizata. Dar ele nu trebuie sa convinga telespectatorii, ci ar putea fi mai degraba un semnal, un indemn sau o amenintare mai mult sau mai putin directa pentru prezidentiabilul care s-ar simti cu "acoperirea" pe caciula.

De altfel si Monica Macovei a interpretat astfel dezvaluirea lui.

Ca asta ar fi sensul brustei eliberari a constiintei lui Turcescu, cu doar o luna inainte de inceperea campaniei si dupa ce tema ofiterului acoperit a ocupat aproape tot spatiul mediatic pana acum, e dat de acest fragment: "Nu mai puteam veni in fata voastra vorbind despre ofiterul acoperit care candideaza la presedintie si eu sa ma simt asa in interiorul meu. Eram in fata voastra un fariseu, un nimeni, un ins care mintea" - Turcescu in momentul culminant al spovedaniei sale de la B1 TV.

O astfel de marturisire se presupune ca obliga celelalte constiinte sa isi faca o analiza onesta si profunda si sa isi recunoasca propriile greseli ale trecutului. Un apropo mai direct catre prezidentiabilul acoperit amenintat de Traian Basescu nici nu s-ar fi putut.

Si pana la urma nici nu a fost un apropo voalat. Turcescu a facut in repetate randuri apel la cei care il asculta sa spuna ce au pe suflet ca sa fie fericiti ca el.

Oricare dintre scenarii ar fi adevarat, iesirea lui Turcescu sperie indiferent de adevarul sau falsitatea spovedaniei sale. Intr-un caz, e de speriat ca jurnalistul a putut sa se prezinte drept mesagerul adevarului si dreptatii, cand el era la comanda unui serviciu; in celalalt, te ingrozesti sa afli pana unde merge un ofiter acoperit avand incrustata in cap ideea ca se sacrifica pentru tara.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Robert Turcescu ofiter acoperit, #Traian Basescu candidat presedinte ofiter , #ofiter acoperit