Anastase, despre Legea Lustratiei: Nu e o lege fara dinti, dar e mai "soft"

Joi, 01 Martie 2012, ora 13:51
1429 citiri
Anastase, despre Legea Lustratiei: Nu e o lege fara dinti, dar e mai "soft"
Foto: Arhiva

Monica Macovei, care a fost procuror in perioada comunista, ar fi vizata de Legea Lustratiei - potrivit USL - a fost "unul dintre oamenii care au sustinut din primul moment aceasta lege", spune presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Ea declara ca legea nu este "fara dinti", dar admite ca e o varianta "soft" a legii initiale.

Roberta Anastase precizeaza la RFI Romania ca, daca va dori sa candideze, Macovei "va trece de orice test electoral".

"Monica Macovei a fost unul dintre oamenii care au sustinut din primul moment aceasta lege si am avut numeroase discutii cu dumneaei pe aceasta tema, solicitandu-mi de fiecare data ca aceasta lege sa fie cat mai repede trecuta de Parlament. Sunt convinsa ca Monica Macovei, daca va dori sa candideze, va trece de orice test electoral", spune presedintele Camerei Deputatilor.

In opinia Robertei Anastase, Legea Lustratiei este o "reparatie morala", dar recunoaste ca e o varianta "soft" a vechii legi: "Vorbim de o reparatie morala, de un moment care nu poate fi cuantificat, tinand cont de datele calendaristice, este un gest incarcat de anumite simboluri. Este o lege asteptata de societatea romaneasca de 22 de ani.

I-am auzit pe unii oameni politici spunand ca Legea Lustratiei pe alocuri nu are dinti. Am pus legea in acord cu Constitutia. Nu este o lege fara dinti, dar evident ca este o formula soft a legii vechi".

Roberta Anastase mai precizeaza ca "acele persoane supuse acestei legi si care doresc sa candideze trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere. Aici este marele castig. (...) Pana la urma, oamenii au posibilitatea sa stie si evident ca, daca voteaza, e optiunea lor, un "risc" asumat".

Legea Lustratiei a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Textul interzice fostilor demnitari comunisti sa fie numiti in functii de demnitate publica, timp de cinci ani. Documentul le permite insa sa fie alesi, pentru ca insasi Constitutia arata ca libertatea oamenilor de a fi alesi nu poate fi incalcata. Legea Lustratiei ii vizeaza si pe fostii procurori din aparatul represiv.

Citeste mai multe despre Anastase, despre Legea Lustratiei: Nu e o lege fara dinti, dar e mai "soft" pe RFI Romania.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Roberta Anastase Legea lustratiei, #Legea Lustratiei Monica Macovei, #declaratii Anastase Legea Lustratiei , #PDL