Opinii: Problema numita Roberta Anastase

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 12 Octombrie 2010, ora 12:33
6679 citiri
Opinii: Problema numita Roberta Anastase

Roberta Anastase ar trebui sa plece de la sefia Camerei Deputatilor. Nu pentru ca asa cer PSD si PNL, ci tocmai pentru ca ajunsa intr-o pozitie de putere a procedat exact la fel ca reprezentantii actualei Opozitii.

Nu poti ajunge intr-o inalta demnitate publica in numele reformei clasei politice, pentru ca apoi sa dai dovada ca suferi de cele mai mari metehne ale acesteia si ca esti apta sa comiti exact faptele a caror demascare si condamnare ti-au adus voturi.

Asta a facut Robeta Anastase atunci cand a fost dispusa sa legitimeze o imensa frauda la vot. Si acelasi lucru l-a comis cand si daca, iar probabilitatea foarte mare a fost confirmata de chiar Traian Basescu, s-a asezat sa negocieze voturi pe bani publici.

Reforma morala, reforma clasei politice nu se fac de la sine, ci sunt un parcurs greu care incepe intr-un punct de inflexiune, atunci cand un politician refuza sa mai faca o porcarie consacrata, profitabila, dar ingrozitor de toxica. Roberta Anastase a ratat acest punct de inflexiune si de aceea ar trebui sa plece de la sefia Camerei.

E drept, domnia sa nu este primul politician tanar care dovedeste ca varsta nu este o garantie a unor practici si mentalitati primenite. S-au dovedit la fel de tarati ca seniorii politicii romanesti si tinere sperante precum Monica Iacob Ridzi, Bogan Olteanu, Victor Ponta, asta ca sa luam cate un exemplu din fiecare partid important. Ei si-au compromis nu numai numele, ci au compromis impardonabil si speranta in reforma clasei politice.

Sunt covinsa ca asa cum PSD si PNL nu se incurca cu asa scrupule, nici PD-L nu da doi bani pe aceasta reforma. Ar trebui sa dea insa Traian Basescu, care promitand-o impreuna cu tepele din Piata Victoriei, a castigat alegerile din 2004. Domnia sa ar trebui sa-i ceara Robertei Anastase sa se retraga si sa gandeasca o formula onorabila a acestei retrageri (asa cum a gasit pentru nepromulgarea Legii pensiilor), chiar daca ii vine, probabil, foarte greu. Dar fidelitatea nu tine loc de chiar orice.

Dar si din punctul de vedere al PD-L, pentru care onestitatea nu este o conditie sine qua non, fidelitatea nu ar trebui sa tina cont de competenta. Iar Roberta Anastase are mari probleme si din acest punct de vedere. Nimeni nu se naste, desigur, invatat, iar pentru a ajunge sa manuiesti cu dexteritate niste prevederi stufoase si contradictorii, concepute asa tocmai pentru a fi exploatate oricand si in orice conditii, ai nevoie de ceva experienta. Roberta Anastase nu o are si este vulnerabila la capcane.

O astfel de capcana a fost votarea Legii pensiilor. Sigur ca nu e pentru prima data cand in Parlamentul Romaniei o lege trece fara cvorum si numar minim necesar de voturi. Pe vremea lui Bogdan Olteanu treceau si cate 100 de legi pe zi in conditii numai de domnia sa stiute. Insa pe vremea aceea furia politica era departe de apogeu, iar legile in discutie nu erau de o importanta atat de mare, generatoare de pasiuni atat de intense, ca aceea a pensiilor. Cu alte cuvinte, n-a fost nici onesta, nici inteligenta.

Sigur ca PSD si PNL nu au nicio cadere sa reclame frauda la care au fost partasi acum si pe care au practicat-o fara reinere la vremea lor. Electoratul nu are nici memorie lunga si nici chef de investigatii, iar ceea ce vede el acum este un furt imposibil de negat si un imens blocaj generat sub pretextul acestui furt. Nici PD-L, nici Traian Basescu si nici Roberta Anastase nu au nevoie de asa ceva. Iar o retragere onorabila ar fi cu mult mai eficienta din punct de vedere politic, decat o cramponare penibila.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Roberta Anastase Camera Deputatilor, #Roberta Anastase demisie, #Legea pensiilor Roberta Anastase , #presedinte Camera Deputatilor