Anastase: Posibilitatea angajarii Guvernului o data pe sesiune este o provocare

Joi, 02 Iunie 2011, ora 12:12
730 citiri
Anastase: Posibilitatea angajarii Guvernului o data pe sesiune este o provocare
Foto: dcnews.ro

Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a afirmat, joi, ca propunerea din proiectul Constitutiei privind posibilitatea Guvernului de a-si angaja raspunderea o singura data intr-o sesiune parlamentara reprezinta o provocare.

Chestionata cu privire la ideea angajarii raspunderii Executivului o singura data intr-o sesiune parlamentara, propusa de presedintele Traian Basescu in noua Lege fundamentala, Anastase a aratat ca aceasta reprezinta o provocare.

"Este o provocare. In general am vazut ca proiectul (n.r. de revizuire a Constitutiei) se refera la o mai mare putere a Parlamentului si lucrul acesta nu poate decat sa ma bucure", a declarat Anastase la Parlament.

Presedintele Camerei Deputatilor a apreciat si propunerea potrivit careia fiecare proiect legislativ ar trebui sa se citeasca de doua ori in plen si apoi sa se dezbata pe articole.

"Este o procedura pe care eu am intalnit-o in Parlamentul European si este un lucru foarte bun, pentru ca dupa o prima citire trece o perioada de timp in care oamenii reflecteaza, se ridica noi subiecte si pe urma poate intra intr-o a doua citire. La PE exista chiar mai mult de doua citiri in ceea ce priveste bugetul. E si in functie de complexitatea documentului pe care il ai in dezbatere", a completat Roberta Anastase.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca una dintre prevederile din proiectul legii de revizuire a Constitutiei se refera la limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului o singura data pe durata unei sesiuni parlamentare, mentionand ca aceasta propunere este "izvorata" din propria experienta.

Proiectul lui Basescu de Constitutie - presedinte mai puternic, parlamentari neprotejati

"O alta prevedere (din proiectul legii de revizuire a Constitutiei - n.r.) izvorata din experienta: limitarea posibilitatii Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Parlamentului. Angajarea raspunderii Guvernului se poate face o singura data pe sesiunea parlamentara, pe o singura lege, cu exceptia bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale.

Asta pentru a preveni un blocaj de functionare. Daca se ajunge intr-o situatie de criza politica in care nu poate fi trecut bugetul prin proceduri normale. Motivul: pentru a se evita abuzurile de asumari de raspundere si, practic, de diminuare a rolului Parlamentului de a dezbate legile", a explicat, la Palatul Cotroceni, presedintele Basescu.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Roberta Anastase proiect Constitutie, #raspundere Guvern sesiune parlamentara , #presedinte Camera Deputatilor