Anastase asigura UDMR ca se rezolva la Senat problema invatamantului in maghiara

Marti, 17 Mai 2011, ora 23:54
1695 citiri
Anastase asigura UDMR ca se rezolva la Senat problema invatamantului in maghiara

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a explicat ca propunerea legislativa privind eliminarea predarii istoriei si geografiei in limba minoritatilor e una "nefericita", asigurand ca la Senat va exista mobilizarea necesara pentru ca proiectul sa nu intruneasca voturile pentru a fi admis.

"Pe marginea acestei initiative, care din punctul nostru de vedere este clar una nefericita, exista un raport de respingere, care a fost supus dezbaterii plenului, iar la vot final nu a intrunit numarul de voturi necesare, fiind lege organica. Procedura este ca intra in dezbaterea pe articole si se supune la vot adoptarea legii. Ei bine, nu am mai avut timp sa intram in aceasta a doua procedura pentru ca a expirat timpul alocat dezbaterii. Suntem prima camera sesizata (...) se duce la Senat. Lucrurile acestea se intampla zilnic, exista nu stiu cate proiecte, in general cele care nu sunt importante si care nu beneficiaza de atentie", a explicat Anastase, la TVR Info.

Ea a admis ca la Senat puterea are o majoritate foarte fragila, dar a punctat ca si Opozitiei ii trebuie "majoritate calificata s-o adopte".

"Eu nu cred ca se va pierde absolut nimic (din drepturile deja obtinute - n.r.), in Senat e nevoie de o majoritate de jumatate plus unu, vorbim de o conditie cat se poate de clara si nu ma indoiesc ca va exista o mobilizare, asa cum facem si noi de fiecare data cand suntem camera decizionala. Nu este cazul sa ne ingrijoram, sunt convinsa ca nici partenerii nostri din UDMR nu se vor ingrijora, pe termen lung, pentru ca de fiecare data PD-L a fost un partener loial tuturor membrilor coalitiei", a sustinut Anastase.

"Sunt de acord ca trebuie sa existe mai mare disciplina in ceea ce priveste prezenta membrilor din toate grupurile parlamentare care formeaza majoritatea", a sustinut ea, adaugand ca a avut o discutie cu colegii de partid, care sunt si lideri centrali, dar si lideri parlamentari, pentru a le solicita asigurarea prezentei la Camera.

Anastase a laudat "loialitatea" UDMR-ului in perioada de guvernare si si-a aratat scepticismul in privinta unei apropieri de opozitie. Ea a povestit ca, la motiunea simpla pe Sanatate, PNL ar fi folosit un dublu limbaj.

"Acum o saptamana, s-au dus la UDMR si au spus ca intentioneaza sa nu voteze motiunea simpla si atunci votul sa fie secret (...) Si intr-adevar au votat bloc, pentru motiune. Deci exista un limbaj probabil pentru PSD si unul pentru UDMR", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor.

Cat priveste celelalte proiecte solicitate de UDMR, Anastase a asigurat ca raportul pe Statutul minoritatilor nationale va fi finalizat in scurt timp.

Kelemen Hunor a declarat marti, pentru NewsIn, ca adoptarea tacita a eliminarii predarii istoriei si geografiei in limba minoritatilor a fost cauzata de indisciplina puterii, ai carei deputati au absentat, si a adaugat ca daca propunerea trece de Senat, coalitia e pusa sub semnul intrebarii.

"E vorba de comportamentul si atitudinea colegilor din coalitie, care nu au venit nici acum, nici acum doua saptamani sa adoptam si a trecut tacit. Avem o nemultumire destul de puternica fata de acest comportament pentru ca asa nu se poate guverna. Noi pe hartie avem majoritate, dar practic aceasta majoritate nu functioneaza de doua luni de zile, este un semnal de alarma. Nu avem certitudinea ca proiectele vor fi respinse, ramane o atmosfera de neincredere", a indicat presedintele UDMR problema care a condus la adoptarea tacita a propunerii legislative de eliminare a predarii istoriei si geografiei in limba minoritatilor.

"Daca trece si de Senat, atunci soarta coalitiei ramane sub semnul intrebarii, foarte, foarte puternic", a mai spus Kelemen. El a adaugat ca a primit insa asigurari din partea partenerilor de guvernare ca situatia se va reglementa .

Propunerea legislativa care vizeaza eliminarea din Legea educatiei nationale a predarii istoriei si geografiei Romaniei in limba minoritatilor nationale a fost aprobata tacit de Camera Deputatilor, intrucat termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit.

Proiectul, initiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu, prevede abrogarea din Legea educatiei nationale a alineatului care prevede ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, disciplinele Istoria, Geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana.

Propunerea intrase in plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru invatamant. Guvernul nu a transmis Parlamentului un punct de vedere asupra acestui proiect.

Proiectul va intra in dezbaterea Senatului, care este for decizional in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Roberta Anastase, #istoria Romaniei in limba maghiara, #geografia in limba maghiara , #stiri Roberta Anastase