Toni Grebla: Propunerea lui Anastase este neconstitutionala

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 18:37
1470 citiri
Toni Grebla: Propunerea lui Anastase este neconstitutionala
Foto: RadioOmega

Propunerea Robertei Anastase de interzicere a cumulului pensiei cu indemnizatia de parlamentar poate fi declarata neconstitutionala, avand in vedere deciziile anterioare ale CCR, sustine senatorul Toni Grebla.

"Este clar ca o asemenea prevedere ar fi neconstitutionala. Mandatul parlamentarului este unul constitutional, iar dreptul la pensie este unul garantat de Legea fundamentala, astfel ca ele nu pot fi interzise in cumul, reprezinta doua lucruri total diferite. In plus, poti sa interzici cumulul pensiei cu salariul la stat, dar parlamentarii nu au salariu, este vorba despre alt regim", a comentat Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla.

Presedintele Comisiei juridice a tinut sa precizeze si ca, in opinia sa, propunerea legislativa nu se justifica in acest moment. "Tara arde si baba se piaptana. La Senat sunt cativa parlamentari - patru sau sase - care cumuleaza pensia cu salariul, la Camera Deputatilor numarul e dublu, deci nu se face niciun fel de economie, este numai un populism", a sustinut el.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a depus vineri la Parlament proiectul legislativ de modificare a legii Statutului deputatilor si senatorilor in sensul interzicerii cumulului pensiei cu indemnizatia de parlamentar, initiativa fiind sustinuta de 75 de parlamentari.

Curtea Constitutionala si-a exprimat punctul de vedere asupra cumulului pensiei cu salariul odata cu judecarea sesizarii parlamentarilor PNL si UDMR la momentul angajarii raspunderii Guvernului pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Legea privind cumulul pensie-salariu de stat nu afecteaza parlamentarii

In cadrul deciziei 1414 din noiembrie 2009, CCR a mentionat expres ca prevederile Legii privind cumulul pensiei cu salariul "nu pot viza persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie".

"Astfel, Legea fundamentala stabileste in mod expres durata mandatului persoanelor care ocupa unele functii publice de autoritate, iar incetarea acestui mandat ca urmare a neindeplinirii obligatiei privind exprimarea optiunii cu privire la suspendarea platii pensiei este incompatibila cu dispozitiile constitutionale."

"Ca urmare, numai in masura in care reglementarea prevazuta in Capitolul IV al Legii nu se refera la acele categorii de persoane, solutia legislativa adoptata de legiuitor in privinta reglementarii cumulului pensiei cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, este in concordanta cu prevederile constitutionale", se arata in decizia CCR.

Judecatorii Curtii nu resping drept neconstitutionale prevederile in sine care conditioneaza cumulul pensiei cu salariul, ci doar subliniaza ca ele nu se pot aplica persoanelor pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie.

Aceasta deoarece Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice vorbeste despre incetarea de drept a raporturilor de munca in situatia in care cei aflati sub incidenta actului normativ nu-si exprima optiunea intre pensie sau venitul salarial. Prevederea echivaleaza cu pierderea mandatului, in cazul parlamentarilor, ceea ce, spune CCR, contravine Legii fundamentale.

Magistratii nu pot beneficia de regim preferential

Curtea a luat in discutie situatia cumulului pensiei cu salariul si in decizia 375 din 2005, referitoare la sesizarile de neconstitutionale a Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Actul normativ a propus introducerea prevederii ca judecatorii si procurorii care beneficiaza de pensie de serviciu sa poata cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, alta decat cea de judecator sau procuror, indiferent de nivelul veniturilor respective.

CCR a considerat articolul ca fiind neconstitutional, considerandu-l discriminatoriu in conditiile de atunci ale Legii 19/2000, care la acel moment prevedea ca "orice pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu veniturile". Curtea a considerat textul discriminatoriu si pentru ca include o discriminare si intre magistratii din categoriile pe care le nominalizeaza.

"Nicio dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca o asemenea masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii, iar eventualele diferente de tratament intre diversele categorii profesionale sa aiba o ratiune licita", spune CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Toni Grebla, #Roberta Anastase, #propuneri Anastase neconstitutionale , #stiri Roberta Anastase