Decizia luata de Roger Federer dupa ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis in consulatul saudit din Istanbul

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 16:06
9205 citiri
Decizia luata de Roger Federer dupa ce jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis in consulatul saudit din Istanbul
Foto: Instagram/Roger Federer

Roger Federer a refuzat invitatia de a disputa un meci demonstrativ in Arabia Saudita, in luna decembrie, in cadrul unui eveniment la care urmeaza sa participe marii sai rivali, spaniolul Rafael Nadal si sarbul Novak Djokovic.

Arabia Saudita se afla sub o presiune crescanda din partea comunitatii internationale dupa uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, in consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie.

Novak Djokovic si Rafael Nadal si-au exprimat la randul lor indoiala in legatura cu participarea la evenimentul de la Jeddah, insa nu s-au retras. Ambii au declarat ca au primit invitatiile cu mai bine de un an in urma.

Intrebat marti, la Paris, daca a fost la randul sau invitat anterior, Federer a raspuns: "Da, m-au contactat si pe mine". "La momentul respectiv, nu am dorit sa joc acolo. Asa ca pentru mine a fost o decizie rapida", a adaugat campionul elvetian.

Organizatia Amnesty International le-a solicitat lui Nadal si Djokovic sa nu joace in Arabia Saudita.

"Sunt la curent, desigur, cu aceasta situatie. Insa am un angajament inca de acum un an, de a juca acolo. Iar echipa mea discuta cu ei, pentru a analiza lucrurile. Asta este tot", a declarat Nadal. "Este teribil faptul ca un jurnalist si-a pierdut viata. Stiu ca s-a petrecut ceva foarte rau acolo, in interior. Vom urmari, deci, cum va evolua situatia si sper ca lucrurile se vor lamuri cat mai rapid posibil".

Djokovic a precizat, la randul sau, ca decizia de a juca in Arabia Saudita a fost luata cu mult timp in urma.

"Avem acest angajament cu ei de peste un an, mai exact de anul trecut, cand am discutat despre acest posibil meci. A fost decizia mea de jucator profesionist de a face asta. Stiu, desigur, sunt la curent cu ceea ce s-a intamplat si este trist", a spus "Nole".

"Echipa mea este acum in legatura cu oamenii din Arabia Saudita, la fel ca si cei ai lui Rafa, si discutam cu totii pentru a intelege mai bine situatia. Trebuie sa avem mai multe informatii despre ceea ce s-a petrecut pentru a putea lua o decizie rationala in privinta participarii sau neparticiparii", a adaugat sarbul.

Jamal Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post si un critic la adresa Printului mostenitor saudit, Mohammed ben Salman, a fost ucis pe 2 octombrie dupa ce a intrat in consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a obtine documentele necesare casatoriei cu logodnica sa din Turcia. Corpul lui nu a fost inca gasit.

Procurorul general al Arabiei Saudite, Saud al-Mojeb, se afla incepand de luni la Istanbul, pentru a se intalni cu anchetatorii care se ocupa de acest caz. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogam, a afirmat marti ca procurorul general saudit trebuie sa clarifice cine a trimis echipa de 15 oameni la Istanbul pentru a-l ucide pe jurnalistul Khashoggi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Roger Federer meci demonstrativ Arabia Saudita, #ucidere jurnalist saudit consulat , #stiri Roger Federer