Stavarache a incalcat conditiile controlului judiciar chiar in sediul Politiei - motivare

Marti, 01 Iulie 2014, ora 21:11
3941 citiri
Stavarache a incalcat conditiile controlului judiciar chiar in sediul Politiei - motivare
Foto: Arhiva

Procurorii DNA arata ca primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a incalcat conditiile controlului judiciar impus in cazul sau, in sensul ca a luat legatura cu alti inculpati din dosar, lucru probat de anchetatori cu o interceptare telefonica purtata de acesta chiar in sediul IPJ Bacau.

Anchetatorii DNA arata, in referatul cu propunerea de inlocuire a masurii preventive stabilite in cazul lui Romeo Stavarache, ca edilul a incalcat conditiile controlului judiciar, in sensul ca a luat legatura cu alti coinculpatio din dosar, desi judecatorul de drepturi si libertati care a decis cercetarea sa in libertate i-a interzis acest lucru.

"Verificand din oficiu modul de respectare de catre Romeo Stavarache, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian a obligatiilor impuse de judecatorul de drepturi si libertati, constat ca acestia au incalcat cu rea-credinta obligatia de a nu se apropia si de a nu comunica cu ceilalti coinculpati", noteaza procurorul DNA care a cerut arestarea acestora si care arata, in continuare, ca "in timp ce se afla inca in sediul Politiei, la ora 22:49:05, inculpatul Stavarache Romeo l-a contactat telefonic pe fiul coinculpatului Goian Liviu, Goian Claudiu Robert".

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost arestat preventiv

Anchetatorii redau in referat urmatoarea discutie:

Claudiu Robert Goian (CRG): Alo!

Romeo Stavarache (RS): Alo! Claudiu!

CRG: Da sefu'!

RS: Vino sa-l iei pe taica-tu la Politia...

RS: In fata acolo!

CRG: Da! Stiu! Da, da, da! Da'...plec...Si de acolo va ia si pe dumneavoastra, da?

RS: Nu! Acuma problema-i asa: Aa...o sa dau telefon sa vina! Nu! Eu vin...ies... ei ies pe-acolo sa nu-i vada nimenea, eu tre' sa dau declaratie la presa, ca n-am cum! Stii? Da? Ma...ma duc si dau la...la Municipiu! Ma duc la Municipiu si sa...vad cine vine sa ma ia de acolo. Da!

CRG: Sefu'! BOBY e cu mine si cu baiatu' lu'...lu' LIVIU. Da'...o singura chestie! Pe aicea-i o gramada de presa!

CRG: Da!, de asta tot noi incercam sa va scoatem din... declaratii. Mai bine iesiti si dumneavoastra acolo si-i dati maine, frumos, la costum, in Primarie si...

RS: Da! Corect! Haide sa iesim...

CRG: Ok?

RS:... (neinteligibil- n.red.)...

CRG: Sefu'! Sefu'!

RS: Da! Zi-i!

CRG: Vin...Vin doar...aa...imi dati beep cand sunteti gata? Veniti, v-am luat si-am plecat! Nu mai stam! Da?

RS: La Municipiu! La Municipiu!

CRG: Sefu'! Da' cand sunteti toti trei ca sa va iau pe toti!

RS: Perfect!

CRG: Va iau doar eu si...Da? Ok!

RS: Aa! Tu vii la Judet! La Judet vii!

CRG: La Judet! Corect, corect, corect!

RS: Da!

CRG: Imi dati beep cand...

RS: Ei, da' ce? Da! La Judet! Tu unde esti? Unde esti acuma?

CRG: La Municipiu!

RS: Esti la Municipiu, da? Aa...Stai un pic! Nu!...

CRG: Sefu'! Dumneavoastra sunteti gata acuma?

RS: Eu sunt gata, ma! Dar...aa...iesim sa vedem! Daca ne da voie sa iesim pe-acolo!

CRG: Pai vorbi.... Rugati-i sa... sa iesiti pe-acolo, da? Si...si cand sunteti gata, eu am venit, v-ati urcat in masina s-am plecat!

...[timp de 6 secunde nu se aude nicio replica - n.n.]...

RS: Da! Acuma! Ok! Vii la Judet! Vii la Judet! In fata la Judet, da?

CRG: Da, da! Sa iesiti repede!

RS: Da, da! Imediat! Da' sunt si-aicea? Sunt si-aicea?

CRG: Acolo nu sunt! Acolo nu sunt!

RS: Da, da! Hai! Pa! Acuma! Hai! Hai c-acuma iesim! Bine! Pa! Pa!.

Procurorii mai arata ca la ora 22.52.36, aflandu-se la iesirea din sediul IPJ Bacau, primarul Stavarache l-a sunat din nou pe Claudiu Robert Goian, care i-a spus ca este "in fata", in sensul ca il asteapta sa il preia cu masina:

DNA mai noteaza ca, potrivit imaginilor inregistrate de camera de supraveghere aflata la iesirea din sediul IPJ Bacau, cei trei inculpati au parasit in acelasi timp sediul institutiei si s-au urcat toti trei in masina lui Claudiu Robert Goian, care ii astepta in fata portii de acces.

Conform acestor inregistrari, autoturismul in care se aflau cei trei inculpati a plecat la 22:52, noteaza anchetatorii, care mai precizeaza ca inculpatul Liviu Cenusa, in timpul deplasarii cu masina, a folosit telefonul lui Stavarache pentru a o suna pe sotia sa, Carmen Gabriela Cenusa.

"Din coroborarea continutului convorbirilor telefonice cu imaginele inregistrate de camera de luat vederi de la sediul IPJ Bacau si inscrisurile inaintate de Centrul de Retinere si Arestare Preventiva rezulta ca inculpatii Stavarache Romeo, Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu au parasit impreuna sediul IPJ Bacau, s-au urcat in acelasi autoturism si s-au deplasat cu acesta la domiciliul celui dintai. Acolo se aflau si sotiile inculpatilor Stavarache Romeo si Cenusa Liviu Vasile, Stavarache Anca respectiv Cenusa Carmen Gabriela. Inculpatii Stavarache Romeo si Cenusa Liviu Vasile au coborat impreuna din autoturism si au ramas la domiciliul celui dintai", se arata in documentul citat.

Stavarache a incalcat cu rea credinta masura DNA

Procurorii mai arata ca din continutul convorbirilor telefonice "rezulta si reaua-credinta a celor trei inculpati".

"Astfel, toti inculpatii au avut posibilitatea efectiva de a parasi separat sediul Politiei municipiului Bacau, fiind asteptati fiecare de cate un autoturism condus de sofer (pentru inculpatul Stavarache Romeo) sau membrii familiei (pentru inculpatii Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu). Pe de alta parte, inculpatii au realizat ca incalca obligatia stabilita de judecator, fiind ironici cu privire la acest aspect: 'Am voie sa...? ', 'Uite, ma plimb prin oras... [rade- n.red.]...cu primaru' si cu LIVIU!... [rade- n.red.]...'. Asa fiind, intrucat inculpatii Stavarache Romeo, Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu au incalcat cu rea-credinta obligatia impusa de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Bacau, prin masura preventiva susmentionata, apreciem ca se impune inlocuirea masurii controlului judiciar cu masura arestarii preventive", se mai arata in referatul cu propunerea de arestare.

Procurorul apreciaza ca masura de arestare preventiva solicitata "este necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, din atitudinea inculpatilor rezultand ca acestia nu inteleg sa respecte obligatiile dispuse de judecator in considerarea acestui scop".

Impreuna, la o ora dupa interdictie

Anchetatorul mai noteaza ca "in ciuda obligatiilor impuse explicit de judecatorul de drepturi si libertati, inculpatii Stavarache Romeo, Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu au stat impreuna si au comunicat direct intre ei, dupa mai putin de o ora de la aducerea la cunostinta a interdictiei exprese din continutul hotararii de punere in libertate".

"Asa fiind, nu rezulta garantii ca in viitor inculpatii vor respecta obligatiile impuse. De asemenea, consideram ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiilor aduse inculpatilor, avand in vedere si persoanele acestora, respectiv comportamentul pe durata masurii preventive luate anterior de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Bacau", se mai arata in documentul citat.

Procurorii cer din nou arestarea preventiva a lui Romeo Stavarache - Care este noul motiv

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, acuzat de luare de mita, a fost arestat preventiv, marti, de Curtea de Apel Bacau, dupa ce procurorii DNA solicitasera acest lucru intrucat edilul a luat legatura cu ceilalti inculpati din dosar.

Stavarache a fost arestat preventiv, pentru 30 zile, pentru luare de mita.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Romeo Stavarache DNA, #Romeo Stavarache control judiciar, #Romeo Stavarache arestat mita , #DNA