A fost stabilit pretul pentru oferta Romgaz. Cat vrea statul pentru 15% din "bijuteria coroanei"

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:26
1743 citiri
A fost stabilit pretul pentru oferta Romgaz. Cat vrea statul pentru 15% din "bijuteria coroanei"
Foto: Romgaz.ro

Intervalul de pret din oferta publica de listare a Romgaz este 24-32 de lei pe actiune, a anuntat vineri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la finalul sedintei de Guvern.

Statul vrea sa obtina pe pachetul din 15% din actiunile Romgaz intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

"Am aprobat in Guvern hotararea privind oferta publica a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de actiuni, adica 15% din capitalul social, iar intervalul de pret este 24-32 lei pe actiune. Este o cotatie stabilita dupa un raport de marketing al consortiului de consultanti si este o cotatie apropiata de cea a Petrom", a spus Nita.

Oferta publica se va derula in perioada 21-31 octombrie 2013.

"Oferta publica initiala va avea ca obiect maximum 15% actiuni existente, sub forma de actiuni si de GDR, detinute de Ministerul Economiei, care actioneaza prin intermediul Departamentului pentru Energie.

Oferta se adreseaza investitorilor institutionali si investitorilor de retail din Romania, dar si investitorilor institutionali pe piata internationala, cu exceptia celor din Statele Unite ale Americii, conform prevederilor Regulamentului S si a unor investitori institutionali calificati din Statele Unite ale Americii, conform Regulii 144 A.

Se estimeaza ca oferta va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, in functie de conditiile de piata", precizeaza un comunicat al companiei.

Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR si SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz, care este parte din programul de privatizare al Romaniei, in conformitate cu politicile existente de liberalizare si dereglementare a pietei.

Statul ramane cu cel putin 70% din actiuni

In urma ofertei, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile societatii, Fondul Proprietatea isi va mentine cota de 15% din actiuni, iar flotatia libera va include restul de actiuni (actiunile liber tranzactionate la BVB).

"Romgaz este o companie strategica pentru Romania si poate fi in mod just numita 'bijuteria coroanei' in sectorul energetic, datorita performantelor inregistrate de-a lungul timpului", a spus Nita.

Romgaz este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale din Romania si, conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a detinut, in 2012, o cota de 50,1% din productia interna de gaze naturale si a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din Romania.

Romgaz a inregistrat, in primele sase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozit, depreciere si amortizare) de 1,1 miliarde lei (342 de milioane de dolari), comparativ cu 1,2 miliarde lei (371 milioane de dolari), in primele sase luni din 2012.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#oferta Romgaz pret actiuni, #listare actiuni Romgaz , #stiri Romgaz